Hlavní navigace

Úporné bolesti ho zbavila unikátní operace, elektrody v páteři ji přeměnily v mírné brnění

8. 7. 2024

Sdílet

Ostravští lékaři provedli první neuromodulaci v oblasti krční páteře. Dvaapadesátiletého pacienta díky tomuto zákroku zbavili osm let trvajících nesnesitelných bolestí ruky a ramene. Léky ani žádné jiné techniky tlumící bolest už nezabíraly, výsledek zákroku si muž pochvaluje. Teď cítí místo úporných bolestí jen brnění.

Unikátní zákrok provedli lékař z Centra pro léčbu bolesti spolu s neurochirurgy FN Ostrava. „Pacient má komplexní regionální bolestivý syndrom. A protože účinek dosavadních technik, které tlumí bolest, byl krátkodobý, rozhodli jsme se pro metodu neuromodulace, se kterou máme zkušenosti v oblasti dolní části páteře. V oblasti krční páteře jsme se doposud nepohybovali,“ popisuje vedoucí lékařka Centra pro léčbu bolesti Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny FN Ostrava a LF OU Alena Mátlová.

Se silnými bolestmi se přitom amatérský fotograf letadel a modelář Pavel Bartoníčka potýká už osm let. „V té ruce nemám vůbec sílu, takže ani tu svoji soupravu k focení letadel, což je můj velký koníček, už prostě neudržím,“ popsal své problémy jinak vitální muž před implantací.

Zdroj: YouTube.com

Principem neuromodulace, ke které lékaři přistoupili, je implantování elektrod do epidurálního prostoru páteřního kanálu. Elektrody jsou následně propojené s neurostimulátorem.

„Ten je voperován pod kůži a stimuluje ty části těla, které bolí. A pacient místo bolesti cítí jen lehké elektrické brnění. Intenzitu brnění si může ovládat sám pomocí aplikace v mobilním telefonu,“ doplnil biomedicínský inženýr Roman Stodůlka z firmy Cardion, která zastupuje amerického výrobce tohoto systému.

Operace proběhla za plného vědomí pacienta. Primář Neurochirugické kliniky FNO a LF OU, docent Tomáš Hrbáč, popsal, že to rozhodně nebyl jednoduchý výkon. „Musíte si uvědomit, že stimulujete krk. Můžete zastavit dech, můžete poranit míchu, ten člověk může ochrnout.“

Nevysvětlitelná silná bolest v pánvi se dá léčit pomocí cvičení nebo operace Přečtěte si také:

Nevysvětlitelná silná bolest v pánvi se dá léčit pomocí cvičení nebo operace

Nic z toho se ale nestalo. Dva týdny po implantaci bylo zřejmé, že organismus neuromodulační sadu přijal.

KL24

„Opravdu mě překvapilo, že bolest je podstatně nižší. Mám to neustále nastaveno na podprahovou stimulaci a jednou až dvakrát denně si nastavím brnění intenzivnější. Obzvláště v období bouřek jsem míval bolesti opravdu nesnesitelné, a teď to bylo diametrálně odlišné,“ popsal svůj aktuální zdravotní stav Pavel Bartoníčka.

Zatímco neuromodulaci v oblasti krční páteře provedl tým doktorky Mátlové a docenta Hrbáče poprvé, v oblasti dolních zad už mají s touto metodou zkušenosti od roku 2010.

Trápí vás bolesti zad?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).