Pro vegetáriány, kteří odmítají jíst maso kvůli zácházení se zvířaty, to možná bude dobrá zpráva. Holandským expertům se podařilo vypěstovat první umělé maso. Z prasat odebrali živou tkáň, kterou umístili do speciálního živého roztoku z plazmy prasečích embryí. Tento výživný „vývar“ má v budoucnosti nahradit syntetický roztok.
Čtěte téma: Jak vzniká biohovězí: Cesta masa od býka po steak
Výsledkem pokusu byl lepkavý shluk tkáně, která podle vědců připomíná tuhý steak. Nicméně členové týmu přiznali, že sami ještě vytvořené maso neochutnali. A ani zákazníci by o něj asi také neměli zájem. Umělému masu vzniklému bez kostí, krve a pohybu chybí struktura. Nicméně vědci chtějí pracovat na zlepšení a stejným způsobem rozmnožit také tkáň ryb a drůbeže. A jak tvrdí, do pěti let, by mohly klobásy a další uzeniny vznikat v laboratořích.
Koupili byste si uměle vypěstované maso?
Voní jako maso, chutná jako maso…
„Můžete vzít maso z jednoho zvířete a vyprodukovat objem masa jako z miliónu zvířat,“ vysvětlil profesor a vedoucí výzkumu Mark Post z univerzity Eindhoven a dodává: „Musíme pracovat na zlepšení. Tento produkt bude mít pozitivní vliv na životní prostředí a sníží utrpení zvířat. Pokud bude cítit a vypadat jako maso, lidé ho budou kupovat,“dodal Post.
Jak připomíná The Times, podle odhadů OSN by se měla produkce masa do roku 2050 zdvojnásobit, což by znamenalo likvidaci jakékoli pokusu o omezení skleníkových plynů. Velkochovy totiž produkují methan a ke zvyšování koncentrace skleníkových plynů přispívají podle OSN z 18 procent.