Pečivo by se v obchodě ohmatávat nemělo, to je jasné. Ale pravda také je, že lehké stlačení je u většiny druhů spolehlivý způsob, jak poznat, zda je čerstvé, nebo nikoli. Když už, mělo by se na něj sahat přes mikroten. Pokud je pečivo čerstvé, nezůstane na jeho kůrce žádný otlak.
Co se dozvíte v článku
Pokud je pečivo při stisku tvrdé a nevrátí se zpět do původního tvaru, jedná se o starší pečivo nebo také o příliš vysušené pečivo v důsledku špatného pečení. Naopak gumové chování při stisku znamená, že je pečivo nedopečené,
vysvětluje Jakub Boháč, vedoucí výroby pečiva z pekáren La Lorraine.
Když narazíte na pečivo ještě teplé, zvláště v supermarketech to znamená, že jde o pečivo z mraženého polotovaru, které se dopéká na místě. Výhodu to má přinejmenším v tom, že nemůže být staré, velké obchody ho dopékají podle toho, kolik ho aktuálně potřebují.
Chyba číslo jedna: Teplé pečivo do sáčku
Jenže, jakmile takové pečivo dáte do sáčku a zavřete ho, rychle se zapaří a poměrně rychle takzvaně zgumovatí. Sáček necháme chvíli otevřený, aby pečivo vychladlo na okolní teplotu, teprve pak ho můžete uzavřít, aby pro změnu neztvrdlo,
vysvětluje Boháč.
Chyba číslo dvě: Zavřený mikrotenový sáček
Abychom měli pečivo měkké a dobré i druhý den k snídani, nemůžeme koupit poslední rohlíky, které se od rána válí v košíku ve večerce, kam je už ráno dovezli z velkopekárny. Poslouží, ale křupavé a nadýchané už nebudou.
Pečivo se může jednoduše uchovávat i v pytlíku, látkovém, papírovém nebo mikroténovém. V látce pečivo o něco dříve vyschne, papírový sáček je ale lepší, protože absorbuje část vlhkosti. Pozor na mikroténové sáčky, když je necháte zavázané, výrobek se zapaří a zgumovatí. Je nutno ponechat malý otvor.
Chyba číslo tři: Když si koledujeme o plísně
Doma můžeme pečivo skladovat klasicky – tedy zabalit ho do utěrky a dát do nádoby, která je uzavřená s malou možností odvětrávání, aby mohla vlhkost odejít z prostoru postupně. Jinak si zahráváme se vznikem plísní.
Dobře poslouží dřevěné chlebníky, ale i různé hrnce nebo malé skříňky. Pečivo nám pak vydrží několik dní měkké a bez potíží poživatelné, i když vlastnosti čerstvého už mít nebude.
Chyba číslo čtyři: Špatné rozmrazování
Pečivo se dá bez potíží zmrazit, ale dělejte to s co nejčerstvějším. Zásadní je pak způsob, jakým ho rozmrazujete. Pokud ho jen vyndáte z mrazáku a necháte na vzduchu, vysuší se a ztvrdne.
Daleko lepší je použít troubu. Malé výrobky není třeba rozmrazovat, můžeme je rovnou rozpékat na 170 až 210 °C, ideálně s párou. Stačí jen dvě až pět minut. Větší výrobky jako chleba nebo bagety necháme nejprve 10 minut odpočívat při pokojové teplotě a potom je dáme oživit do trouby. Pozor, nečekejte zázraky – takto rozpečené pečivo snězte do dvou až čtyř hodin, pak ztvrdne.
Nebojte se pečiva, smí se jíst i při hubnutí
Jakmile se někdo začne zajímat o hubnutí nebo o zdravé stravování, dříve nebo později mu někdo poradí, že musí výrazně omezit nebo úplně vynechat pečivo. Ale není to krok dobrým směrem.
Strašit nás může jen nevhodný jídelníček, který rozhodně není daný přítomností, či nepřítomností pečiva. Díky nepřebernému množství druhů můžeme pečivo zařadit do jídelníčku tak, aby odpovídal nejen potřebám každého z nás, ale také aktuálním výživovým doporučením. Pečivo je potravina velice variabilní a užitečná. Patří mezi sacharidové potraviny, které by v našem jídelníčku měly tvořit přibližně polovinu z celkového příjmu energie,
říká nutriční terapeutka Věra Boháčová.
Má samozřejmě smysl si mezi pekařskými výrobky vybírat – od populárního bílého pečiva, které je také označováno jako pšeničné, přes žitné, pšenično-žitné, celozrnné a vícezrnné výrobky až po různé druhy s přidáním kvasu nebo kvásku. Vyplatí se sáhnout po výrobcích s větším obsahem vlákniny.