Hlavní navigace

I malé změny vám mohou zlepšit kondici. Sokol radí, co byste určitě měli dělat každý den

10. 6. 2024

Sdílet

Pár minut svižné chůze, schody místo výtahu nebo vytančit špatnou náladu. Zlepšit zdraví mohou i takovéto drobnosti. Na to, jak snadno a v podstatě bezbolestně přidat pohyb do života, se zaměřuje kampaň skupiny klinik EUC a Sokola při příležitosti blížícího se XVII. všesokolského sletu. Součástí jsou nejen rady, co změnit, ale i videa s návodem na cvičení nebo tzv. kalkulačka prevence.

„Přestože se průměrná délka života prodlužuje, stále více lidí tráví jeho značnou část v nemoci a potřebuje nákladnou péči. Přitom nejčastějším onemocněním, jako jsou kardiovaskulární choroby nebo cukrovka 2. typu, lze předcházet důslednou životosprávou, jejíž přirozenou součásti by měl být i pravidelný pohyb,“ říká doktor Michal Bednář, generální ředitel zdravotnické skupiny EUC.

Pár minut denně stačí

Nemusí jít přitom o hodiny a hodiny strávené během nebo v posilovně. Taková představa stejně plno lidí odrazuje a frustruje. I malé změny mohou mít pozitivní vliv na naše zdraví. Podle studie vědců z Cambridge stačí 11 minut středně intenzivní fyzické aktivity denně, abychom snížili riziko řady onemocnění.

Co si pod „středně intenzivní fyzickou aktivitou“ představit? Třeba rychlejší chůzi nebo jízdu na kole. Něco, u čeho se zadýcháte, ale pořád můžete mluvit a vést hovor s ostatními.

Pro delší život potřebujete víc než dobrý spánek, pohyb a správné jídlo Přečtěte si také:

Pro delší život potřebujete víc než dobrý spánek, pohyb a správné jídlo

Tato každodenní aktivita může mít pozitivní vliv na prevenci kardiovaskulárních, ale i nádorových onemocnění. Chůze navíc pomáhá snižovat pracovní stres a působí i jako prevence proti artritidě. Také zlepšuje paměť, spánek či kognitivní funkce. 

Podobně je tomu i při chůzi do schodů, kdy můžete za 15 minut dosáhnout stejné intenzity tréninku jako při půlhodinovém běhu. Aktivita má navíc jak fyzické, tak i psychické přínosy.

Kampaň vede Čechy k pohybu

Motivovat Čechy k tomu, aby se aktivně starali o své zdraví a více se hýbali, má kampaň Zdraví nazdar! Vznikla při příležitosti nadcházejícího všesokolského sletu ve spolupráci právě Sokola a sítě klinik EUC.

Body mass index upozorní na zdravotní rizika, ale je hodně zavádějící Přečtěte si také:

Body mass index upozorní na zdravotní rizika, ale je hodně zavádějící

„Velké změny se mohou zdát obtížné, proto poukazujeme na to, že se začíná od těch malých. V kampani navazujeme na naše známé motto, že vedeme Čechy k pohybu a společné aktivitě – a nyní dodáváme, že je vedeme i ke zdraví. Protože nejdůležitější je začít a každý pohyb se počítá,“ říká starosta České obce sokolské Martin Chlumský.

Pomoci mají videa i kalkulačka prevence

V rámci kampaně vznikla například i videa, která ukazují správné provedení některých známých cviků nebo i celé sestavy cvičení. Dále pak dali sokolští metodici a lékaři EUC dohromady tipy na drobné změny, které zvládne do svého dne pohodlně zařadit snad každý.

Co změnit?

Malé změny v denních návycích, které mohou mít velký vliv na vaše zdraví: 

  • Buďte aktivní společně s dětmi nebo rodiči i prarodiči. Choďte na procházky. 
  • Choďte do práce pěšky nebo vystupte o zastávku dříve. Každý krok navíc se počítá! 
  • Využijte schody místo výtahu. S každým schodem zlepšujete svou kondici. 
  • Dlouhotrvající sezení přerušte protažením a drobnými cviky. 
  • Nastavte si se svými dětmi pravidla pro používání mobilních zařízení. 
  • Nahraďte krátké cesty autem nebo veřejnou dopravou jízdou na kole. 
  • Pusťte si oblíbenou hudbu a tancujte. Tanec nejenže posiluje svaly a zlepšuje vytrvalost, ale také zlepšuje náladu a snižuje stres. 
  • Pečujte o své zdraví společně s odborníky. Pravidelně hlídejte termíny svých preventivních prohlídek a informujte se o tom, na které z nich máte zdarma nárok.

Nedílnou součástí péče o zdraví by měly být také preventivní prohlídky, které mohou včas odhalit závažná onemocnění. V rámci kampaně Zdraví nazdar! je proto k dispozici i kalkulačka prevence, ve které si lidé mohou ověřit, na jaká vyšetření mají ve svém věku nárok.

KL24

Víc než polovina Čechů váží přespříliš

Skupina EUC a Sokol se spojily mimo jiné i kvůli stále se zhoršující kondici Čechů. Podle Českého statistického úřadu má nadváhu zhruba 40 % obyvatel ČR, z toho 33 % žen a 47 % mužů. Obezitou pak u nás trpí přibližně 20 % populace, z toho 18 % žen a 21 % mužů. Celkově se tedy vyšší tělesná hmotnost (ve formě nadváhy až obezity) vyskytuje u více než 60 % populace.

Aktivní člověk s nadváhou na tom může být líp než hubený povaleč. Kondice je pro zdraví důležitější Přečtěte si také:

Aktivní člověk s nadváhou na tom může být líp než hubený povaleč. Kondice je pro zdraví důležitější

Nedostatek pohybu a kila navíc přitom stojí za řadou chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární nemoci, cukrovka, rakovina, kloubní obtíže, ale také deprese. S cukrovkou se léčí již každý desátý Čech a kardiovaskulární nemoci jsou u nás stále nejčastější příčinou úmrtí. Přitom až 90 % obézních lidí trpí cukrovkou 2. typu, 45 % vysokým krevním tlakem.

Kolik času týdně věnujete cvičení a aktivnímu pohybu?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz. Zaměřuje se především na zdravý životní styl, pohyb a zdraví dětí. Mimo novinařinu pracuje také jako lektorka pohybových kurzů pro děti a rodiče.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).