Tohle zvládnete i doma. Vaječňák s kořením na kachnu nebo dýňové latte

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Mohu nabídnout kávu, čaj, nebo snad něco ostřejšího? Otázka směřovaná k hostům, která o nadcházejících svátcích zazní v leckteré domácnosti. Nepřekvapíte klasikou, ale zaujmete, když doma připravíte dýňové latte nebo vaječný likér bez vanilky, zato s fenyklem.

Zima nás přiměla vařit častěji čaj a experimentovat s exotickým kořením, které má zahřívací účinky. Zkoušeli jste už čaj s pepřem a skořicí? Vaječný likér s fenyklem nebo sečuánským pepřem, nebo jste rozklikli tento článek, abyste se inspirovali a zkusili něco nového? Pak směle do toho.

Oživte klasiku kořením na kachnu

Základ každého vaječného likéru je jasný, vaječné žloutky, které propůjčí vaječnému likéru specifickou žlutou barvu, vaječnou chuť a podepisují se na konzistenci likéru. Další ingredience se pak podle receptur rozcházejí, někdo používá neslazené kondenzované mléko a zahuštěné slazené mléko, jiný smetanu. 

I alkohol se různí. Někdo preferuje tuzemák, jiný používá kvalitní třtinový rum, někdo dokonce vodku, brandy či koňak. „Do vaječného likéru můžete vyzkoušet pro prohloubení vanilkovo-rumového dojmu fazoli tonka, která je velmi podobná vanilce. Hodně lidí si není jisto, jak s vanilkovým luskem pracovat a získat z něj dřeň, ale dá se například naložit do alkoholu, který přebere jeho vanilkové aroma, tzn. že v říjnu si můžete do rumu naložit vanilkové lusky, začátkem prosince je vyndat a získáte vanilkou ovoněný alkoholický základ pro přípravu vaječného likéru,“ radí kořenář Jan Schneedorfer, jak oživit klasiku.

Vaječný likér se skořicí

Autor: Depositphotos

Dalším kořením, které propůjčí vaječnému likéru báječnou chuť, je skořice, kardamom, špetka muškátového oříšku, pomerančová mletá kůra. „Jste-li experimentátory, zkuste vyhlášenou směs Koření pěti vůní, kterou budete znát z přípravy pekingské kachny, kde je zastoupen například sečuánský pepř a fenykl,“ vysvětluje Jan Schneedorfer.

Vaječný koňak koupíte za stovku i za pět set. Kdo do něj dává líh, kdo tuzemák či bourbon? Přečtěte si také:

Vaječný koňak koupíte za stovku i za pět set. Kdo do něj dává líh, kdo tuzemák či bourbon?

Čaj z pepře má víc kofeinu než káva

Dátá Chai Masála je kombinace bílého pepře, hřebíčku, skořice, kardamomu a zázvoru určená pro přípravu tradičního indického bílého čaje. Pro přípravu stejnojmenného nápoje se nejčastěji používá černý čaj typu Assam. Jedná se o velmi silný černý čaj s bohatou vůní a plným tělem. Zaujme vás i tmavě červená barva čaje. Tento druh čaje, který má vysoký obsah kofeinu, dokonce více než káva, se pěstuje v největší pěstitelské oblasti čajů na světě, a to v Ásámu ležícího na severovýchodu Indie.

Dátá Chai Masála je kombinace bílého pepře, hřebíčku, skořice, kardamomu a zázvoru

Autor: Depositphotos

„Nápoj Dátá Chai Masála si jednoduše připravíte tak, že do litru
vroucí vody přidáte 2 čajové lžičky černého čaje Assam, cukr a 1 čajovou lžičku koření Dátá Chai Masála a povaříme 3 minuty. Následně přidáme mléko a necháme znovu vzkypět,“
říká nuselský kořenář. Nápoj se dá podávat jak teplý, tak studený. Zajímavostí je, že ačkoliv nápoj vyburcuje k větší schopnosti se soustředit, než je tomu u kávy, je daleko šetrnější k žaludku. Sladit se dá medem.

Kávu zkuste vylepšit dýňovým sirupem, nebo chilli

I s obyčejnou kávou svedete zázraky. Stačí si koupit kávu s aromatem nebo tu základní ochutit kořením při její přípravě, případně do ní použít ochucený sirup. „Podzim přímo vybízí k ochucení dýňovým kořeněným sirupem a přípravě ikonické Pumpkin Spice Latte. Dýňový sirup do kávy není nic jiného než zredukované dýňové pyré s cukrem a vodou. Zásadní je kombinace koření jako skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, kardamom či badyán,“ radí Jan Schneedorfer.

Podzim přímo vybízí k ochucení dýňovým kořeněným sirupem a připravě ikonické Pumpkin Spice Latte

Autor: Depositphotos

Pokud se vám nechce připravovat sirup, můžete toto rozemleté koření použít pro přímé ochucení kávy. Zajímá-li vás, jaké další koření se hodí pro ochucení kávy, vyzkoušejte vanilku, tonka fazoli, anýz nebo třeba chilli či pepř. 

Patří k vašim Vánocům vaječný koňak?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).