S dělením potravin na ty, které tělo zahřejí, nebo naopak ochladí, hodně pracuje například ájurvéda. Objevuje se také ve směru označovaném jako tradiční čínská medicína, i když jeho historie není nikterak dlouhá – zaměřuje se na energetické vlastnosti daných surovin, přičemž ty charakterizované jako teplé přiřazuje k elementu známému jako jang.
Zahřívací potraviny mají být schopné zvýšit v těle vnitřní teplo a dodat mu energii. Řada z nich navíc oplývá protizánětlivými vlastnostmi a je plná vitamínů.
Vůbec ale není třeba poohlížet se po exotické kuchyni a receptech, které jsou nám možná trochu vzdálené. Dobře zahřát mohou i jídla zdánlivě běžná a úplně obyčejná. Možná se v nich vyznáte, možná ne. Ale pokud chcete dát sbohem věčně studeným rukám a nohám, v našem kvízu si v tom můžete udělat jasno.