Pocit zimy může zahnat jídlo, musíte však vědět, jaké. Zkuste si náš kvíz

Sdílet

Polévka Autor: Depositphotos.com
Zima se nás drží zuby nehty a nic by se na tom nemělo měnit ani v příštích dnech. Bránit se jí přitom lze i jinak než teplým oblečením. S příchodem chladného počasí máme tendenci uzpůsobovat mu náš jídelníček a sahat po těch potravinách, které nás zevnitř krásně zahřejí. Které to ale jsou? Pakliže váháte, můžete si udělat jasno díky našemu kvízu.

S dělením potravin na ty, které tělo zahřejí, nebo naopak ochladí, hodně pracuje například ájurvéda. Objevuje se také ve směru označovaném jako tradiční čínská medicína, i když jeho historie není nikterak dlouhá – zaměřuje se na energetické vlastnosti daných surovin, přičemž ty charakterizované jako teplé přiřazuje k elementu známému jako jang. 

Zahřívací potraviny mají být schopné zvýšit v těle vnitřní teplo a dodat mu energii. Řada z nich navíc oplývá protizánětlivými vlastnostmi a je plná vitamínů. 

Vůbec ale není třeba poohlížet se po exotické kuchyni a receptech, které jsou nám možná trochu vzdálené. Dobře zahřát mohou i jídla zdánlivě běžná a úplně obyčejná. Možná se v nich vyznáte, možná ne. Ale pokud chcete dát sbohem věčně studeným rukám a nohám, v našem kvízu si v tom můžete udělat jasno.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).