největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Chytrý nákup
Chytrý nákup
31
–
60
/
102
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Chcete odlišit chléb z žitného kvásku? Šance by tu byla
Návrh na označování chlebů z kvasu byl, navzdory přání zákazníků, smeten ze stolu. Doufejme, že dočasně. Stalo se tak kvůli tlaku výrobců, kteří kvásek při výrobě chleba nepoužívají.
Petr Havel
7. 3. 2014
Počet nových komentářů
7
Slováci chtěli stlačit kvalitu Pražské šunky
Tzv. Pražskou šunku vyrábí řada výrobců v Evropě. Celý problém tkví v tom, že při udělení ochranné známky a ustanovení přísných parametrů již nebudou dále moci toto označení používat.
Petr Havel
5. 3. 2014
Počet nových komentářů
6
Mléko pro děti v testech zklamalo
Časopis dTest zkoumal kvalitu mléka na našem trhu, testování podrobil osmadvacet mlék. Zaměřil se na přítomnost těžkých kovů, nebezpečných bakterií i obsah vápníku u odtučněných mlék.
Kateřina Čepelíková
4. 3. 2014
Počet nových komentářů
1
Nejoblíbenější mléčný výrobek v Česku? Máslo
Zatímco Afričan ročně zkonzumuje 50 kg mléčných výrobků za rok, Čech jich spořádá skoro pětkrát více. Je to zpráva pozitivní nebo negativní? Podívejte se na celosvětové srovnání.
Kateřina Čepelíková
18. 2. 2014
Počet nových komentářů
9
Každá čtvrtá zakysaná smetana je šizená
Test
Čtvrtina zakysaných smetan uvádí spotřebitele v omyl, zjistil dTest. Obsahují méně tuku, než tvrdí na etiketě. Na chuti mnohým z testovaných výrobků ubírá přidaný škrob.
Redakce
4. 2. 2014
Jak rostly ceny potravin? Podívejte se
Galerie
Půjčka na brambory? Zní to snad bizarně, zdražování potravin však dělá mnohým starosti. Desetina lidí si je ochotná na jídlo půjčovat. A právě brambory podražily během posledních let nejvíce.
Lenka Krbcová
3. 2. 2014
Počet nových komentářů
19
Inspekce se zaměřila na potraviny se značkou Klasa
Aktualita
Klasa na obalech má zákazníkům pomáhat v orientaci při nákupu. Kritéria udělování této značky jsou však někdy zpochybňována. Při kontrolách SZPI výrobky obstály bez závad.
Lenka Krbcová
29. 1. 2014
Roman Vaněk: Musíme si uvědomit, že hospoda není kostelíček
Rozhovor
S Romanem Vaňkem jsme si povídali o jeho knihách, o tom, jak ho štve česká gastronomie, zloději knih i šmakulády v obchodech. Odtajnil i své plány pro letošní rok. Bude to prý mazec.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2014
Počet nových komentářů
71
Řetězce šikanují farmářské obchody
Aktualita
Maloobchodní řetězce nechtějí pustit menší farmářské prodejny do obchodních center na lukrativních místech. Podmínky diktují supermarkety.
Lenka Krbcová
27. 1. 2014
Počet nových komentářů
1
Neplaťte za chemii, poznejte opravdový jogurt
V čem se liší jogurty zrající kelímcích a v tanku a proč jsou konvenční jogurty homogenizované? Technoložka minimlékárny Sklizeno poradí, jak si vybrat dobrý jogurt.
Kateřina Čepelíková
10. 1. 2014
Zdražování potravin je na spadnutí
Potravináři již avizovali růst cen. Jak to skutečně dopadne, se dozvíme záhy. Minimálně k „testovacímu“ zdražení potravin v ČR dojde nejpozději koncem čtvrtletí.
Petr Havel
10. 1. 2014
Počet nových komentářů
8
Nejhorší potraviny roku 2013
Galerie
„Zajímají nás především problémoví výrobci, obchodníci a problémové skupiny potravin,“ říká jeden z autorů projektu Potraviny na pranýři. Které měly nejvíc problémů v uplynulém roce?
Lenka Krbcová
7. 1. 2014
Počet nových komentářů
4
Co přesně je maso? Nový zákon se neshodne s EU
Potravinářská novela měla udělat jasno. Minimálně v některých aspektech hrozí ještě větší zmatek než nyní. Označování hlavní složky u nebalených výrobků zamotá hlavu nejen zákazníkům.
Petr Havel
2. 1. 2014
Počet nových komentářů
3
5 vánočních potravin pod drobnohledem
Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2013
Počet nových komentářů
4
Časované bomby v potravinářské novele
Novela zákona o potravinách představuje posun vpřed, zejména z pohledu spotřebitele. Avšak některé ambice půjde v praxi zajistit jen těžko. Hlavně z právního pohledu tak mohou představovat tikající bomby.
Petr Havel
17. 12. 2013
Počet nových komentářů
5
Vánoční cukroví podle dnešních receptů má hodně tuku. No a co?
3:2:1. Takový bývá podíl mouky, tuku a cukru při vánočním pečení. Máslo v cukroví i vánočce lze více či méně či úplně nahradit rostlinnými tuky. Jenže z hlediska chuti je nepřekonatelné.
Petr Havel
6. 12. 2013
Počet nových komentářů
3
Pečicí papír snižuje tvorbu akrylamidu
Akrylamid vzniká hojně při pečení či smažení. Většina potravin však obsahuje tuto rizikovou látku jen v zanedbatelném množství. Hlavním zdrojem jsou pak brambůrky a hranolky.
Petr Havel
28. 11. 2013
Podzimní čaje na prohřátí i pro zdraví
V chladu zahřejí. A nejen to: čaj pu-ehr odkyseluje organismus, zelený čaj dodává vitalitu a rooibos uklidňuje zažívání. Pomohou i s hubnutím a umí plno dalších věcí.
Simona Procházková
19. 11. 2013
Počet nových komentářů
8
„Double frozen“ je nejhorší možný způsob zpracování ryb
Coby suchozemci bez moře tápeme ve značení mořských ryb a výrobků z nich. Nenaleťte na rybí chytáky: dvakrát mražené není dvakrát lepší a surimi je jen obdoba drůbežího separátu.
Petr Havel
15. 11. 2013
Počet nových komentářů
8
Když je v receptu Grana Padano, nemyslí se tím 30% eidam
Nevhodným sýrem můžete pravou chuť italského pokrmu zcela pohřbít. Pravda, Parmezán je drahý, ale to má svůj důvod.
Kateřina Čepelíková
14. 11. 2013
Počet nových komentářů
3
Největším škůdcem brambor je maloobchod
Kontroly mluví jasně: ke ztrátě kvality brambor dochází zejména v maloobchodě. Bramboráři chystají projekt, který umožní sledovat brambory z pole až do krámu a snad přispěje k nápravě.
Petr Havel
13. 11. 2013
Počet nových komentářů
7
Šedivá čokoláda není vadná, jen kvete
Můžeme bez obtíží sníst tři roky starou čokoládu? Chytil šedivý velikonoční zajíc plíseň nebo jsou to jen šediny stáří? Odpovědi na otázky poskytne vedoucí výroby z čokoládovny.
Kateřina Čepelíková
11. 11. 2013
Počet nových komentářů
9
Jídlo, které nám jde naproti
Jídlo koupíme v prodejně, rychlý posel ho dopraví až k našim dveřím, ale existují i jiné, nové formy prodeje. Food trucky s kvalitním občerstvením i potravinami křižují ČR. Co nabízejí?
Kateřina Čepelíková
6. 11. 2013
Počet nových komentářů
7
Med je lék, ale i silný alergen
Víte, že med z okolí Černého moře je právem nazýván „šílený“ a že pro Kladeňáky je nejlepší med z Kladenska? U medu je totiž důležitý jeho původ, a to do nejmenších detailů.
Petr Havel
5. 11. 2013
Počet nových komentářů
3
Éčka v chlebu jsou daní za trvanlivost
„Klasický“ chléb vyráběný tradičním způsobem z žitného kvasu nezmizel, ale je v menšině. Na trhu má zhruba třetinu. Konkurují mu „vylepšené“ chleby, což se projevuje i na cenách.
Petr Havel
30. 10. 2013
Počet nových komentářů
10
Polovina českých domácností vaří z polotovarů
Z nedávného průzkumu vyplynulo, že si Češi doma vaří až 5× týdně. Méně příznivou zprávou však zůstává fakt, že většina těchto pokrmů je tvořena polotovary. Co přinesl průzkum dále?
Kateřina Čepelíková
24. 10. 2013
Počet nových komentářů
10
Zdravá potravina spouští zcela novou verzi aplikace NutriAtlas
Aplikace patří do rodiny webových stránek o zdravé výživě a životním stylu. Do vašeho mobilu přinese seznam éček, databáze potravin i recepty, a umožní sestavovat vlastní nákupní lístky.
Beáta Bačíková
24. 10. 2013
Česká jablka = drahá jablka? Cenu nezvedá zahraniční konkurence
Kilo jablek dodávají naši pěstitelé do maloobchodu zhruba za 12 korun. Za kolik je pak řetězce prodávají? Podívejte se. Jak dlouho budeme kupovat drahá jablka?
Petr Havel
23. 10. 2013
Počet nových komentářů
6
Polské potraviny mají značky kvality. Ale takové se k nám nevozí
Potraviny z Polska provázela již řada skandálů a jejich pověst není dobrá. Přitom k nám se bohužel dováží to nejlevnější, tedy nijak kvalitní zboží. Poláci přitom umí i lepší potraviny.
Petr Havel
10. 10. 2013
Počet nových komentářů
3
Testy potravin mohou být velmi zavádějící
S testy potravin se roztrhl pytel, mnohé z nich bohužel míchají jablka s hruškami. Nedávný test ovocných složek v jogurtech vychází z chybné metody a desítky let starých článků a údajů.
Petr Havel
2. 10. 2013
Počet nových komentářů
41
31
–
60
/
102
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji