největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
cukr
cukr
61
–
90
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Jmenuji se Janina a jsem jednou pro vždy cukrfree
Rozhovor
Silný příběh mladé ženy, která třináct let trpěla poruchou příjmu potravy. Dnes je šťastná, protože je bez cukru. „Sladké nevnímám jako sladkou chuť, ale jako to, že si život konečně užívám,“ říká Janina Černá, autorka Cukrfree kuchařky.
Kateřina Čepelíková
6. 12. 2016
Počet nových komentářů
36
Které sacharidy vadí dětem
Že přemíra sladkostí je chyba, to víme asi všichni. Méně už se orientujeme v tom, jaký je rozdíl mezi druhy sacharidů a jak poznáme, co která potravina obsahuje. Běžná potrava dětí a mládeže je přitom často cestou do pekel.
Petr Havel
3. 10. 2016
Počet nových komentářů
3
Nejdůležitější je hlídat konec a nefrajeřit, říká výrobkyně řepného sirobu
Cukrová řepa neslouží jen k výrobě cukru, už před dávnými roky se z ní vyráběl řepný sirob. Tradice zaniká, i tak jsme ale našli výrobce, který – prakticky jako jediný – u nás řepný sirob stále vyrábí a prodává.
Kateřina Čepelíková
18. 3. 2016
Počet nových komentářů
2
Salima 2016: Trojice českých výrobců, kterou musíte znát
Před pár dny skončil jubilejní ročník potravinářského veletrhu Salima, který hostil nepřeberné množství vystavovatelů, chutí, vůní i výrobků, které ještě neznáte. Poznejte trojici těch, kteří nás nejvíce zaujali.
Kateřina Čepelíková
25. 2. 2016
13 tipů, jak nahradit cukr
Sacharóza. Mnozí jí říkají bílý jed. Odvádí z těla minerální látky, oslabuje imunitu a způsobuje řadu civilizačních onemocnění. Víte, jak bílý cukr nahradit? 13 tipů má svá pro i proti.
Michaela Michalcová
23. 2. 2016
Počet nových komentářů
43
Cukr a sůl: bílé zlo
Roky nám lékaři spílají, nesolte jak diví, necukrujte všechno a vždy. A výsledek? Solíme už třikrát víc, než bychom měli, a cukru sníme za rok čtyřicet kilogramů.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2016
Počet nových komentářů
9
Hranolky v McDonald's se stříkají cukrem
Hranolky pro český McDonald's jsou dílem polského závodu Farm Frites. Jak taková výroba probíhá a proč se hranolky stříkají hroznovým cukrem?
Kateřina Čepelíková
5. 1. 2016
Počet nových komentářů
17
Datle a fíky: obsahují přidaný cukr i pesticidy
Test kvality
Spotřebitelský časopis dTest podrobil datle a fíky z českých obchodů testu na přítomnost mykotoxinů a pesticidů. Ne všechny obstály. Ale to není vše, výrobci porušují zákony a neznačí použití cukru.
Redakce
18. 12. 2015
Počet nových komentářů
3
První pomoc při hypoglykémii: Čokoláda nepomůže, raději džus!
Člověka, kterého postihne hypoglykemický šok, snadno zaměníte s opilcem. Kolaps však přijde náhle. První pomocí je cukr v tekuté podobě. Při těžké hypoglykémii u diabetika volejte záchranku.
Blanka Chocová
12. 11. 2015
Budeme v podpoře vědců pokračovat, reaguje Coca-Cola na skandál
Aktualita
New York Times upozornil, že Coca-Cola financuje vědce, kteří odvádějí pozornost od vztahu obezity a nevhodné stravy. Tak, jak to výrobce slazené limonády potřebuje.
Lenka Krbcová
14. 8. 2015
Počet nových komentářů
65
5 rad pro zavařování bez chemie a cukru
Vyrazili jste na samosběr ovoce a mrazák už praská ve švech? Tak ovoce zavařte. Věřte, že to jde i bez želírovacího cukru i hromady cukru krystalového.
Redakce
19. 6. 2015
Jak se vyrábí cukr: pohádka o veliké řepě in natura
V České republice se vyrábí cukr z cukrové řepy. Jak ale z bulvy vznikne kilovka krystalků, kterou koupíme v obchodě? A jak se dnešní výroba liší od té původní, dvě stě let staré?
Kateřina Čepelíková
10. 3. 2015
Počet nových komentářů
8
Dříve 197, dnes 7. Proč mizí cukrovary?
Cukr dnes považujeme za zcela běžnou součást naší spíže, což se o období před dvěma sty let říci nedá. Jaká je historie cukru a jak se daří nejstaršímu cukrovaru v Evropě?
Kateřina Čepelíková
2. 3. 2015
Počet nových komentářů
15
Sladidlo stévie není takový zázrak, jak si mnozí myslí
V boji proti civilizačním nemocem a zejména obezitě se snaží výrobci potravin a nápojů stále častěji nahrazovat klasický řepný cukr alternativními sladidly. Mezi nimi pak v poslední době s přehledem vede stévie.
Petr Havel
16. 2. 2015
Počet nových komentářů
55
Fruktóza: stejně negativní jako jiné cukry
Jak máme vnímat fruktózu? Jedná se o náhradní sladidlo pro diabetiky, představuje podstatnou složku často vychvalovaného medu. Nové články v recenzovaných časopisech ukazují její špatné vlastnosti.
Pavel Houser
6. 11. 2014
Počet nových komentářů
10
Žvýkali už Indiáni. Je to zdravé?
Žvýkačky máme za moderní výdobytek, přestože pryskyřice a kůry žvýkali už naši prapředci. I dnes jsou takové „žvejky bez chemie“ k mání. A jak to je se škodlivostí průmyslově vyráběných žvýkaček?
Petr Havel
30. 10. 2014
Počet nových komentářů
6
Tekuté kalorie do školní tašky nepřidávejte
Vymýšlíme zdravé svačiny, vykrajujeme ze sýra postavičky a z okurky kytičky, jen aby dítko ve škole mělo větší chuť zdravě jíst. Stejně velký zájem bychom ale měli věnovat i jeho pití.
Kateřina Čepelíková
5. 9. 2014
Počet nových komentářů
9
Vanilkový cukr o vanilku prakticky nezavadí
Test
Tři vanilkové cukry a deset vanilinových cukrů skončilo v laboratoři, abychom se dozvěděli, kolik obsahují vanilinu. Výsledek? Často kupujeme jen velice drahý cukr v mini balení.
Kateřina Čepelíková
1. 4. 2014
Počet nových komentářů
7
10 mýtů o tloustnutí: Konzumace cukrů škodí
Ukazuje se, že současný frontální útok na cukry, respektive sacharidy, je minimálně sporný. „Naším největším problémem není cukr,“ říká dietolog.
Lenka Krbcová
6. 3. 2014
Počet nových komentářů
9
S „falešnou sladkostí“ si neumíme poradit
Náhradní sladidla vzbuzují řadu diskuzí. Jsou škodlivá? Mohou nám pomoci zhubnout? Máme je konzumovat? V poslední době stále sílí hlasy, které vystupují zásadně proti nim. Co říkají?
Blanka Chocová
4. 3. 2014
Počet nových komentářů
13
Sladká zrada: cukry schované v údajích o sacharidech
Video
Sacharidy a cukry nejsou to samé. Úskalí sacharidů spočívá v tom, že různé druhy mají odlišný vliv na naše zdraví i váhu. „Tloustnoucí“ cukry jsou schované i tam, kde byste je nečekali.
Karolína Hlavatá
13. 2. 2014
Počet nových komentářů
2
Cukr je nový tabák, varuje kampaň
Aktualita
Nová kampaň pod názvem „Action on Sugar“ usiluje o boj s nadbytečným cukrem. „Cynický průmysl vnucuje nic netušícím rodičům a dětem sladké nápoje a ´junk food´,“ říká odborník.
Lenka Krbcová
23. 1. 2014
Počet nových komentářů
9
Sladidlo aspartam: hrdina z bájí
Naprostá většina textů o aspartamu na laických webech jsou, promiňte, bláboly. Není divné, že by dvě aminokyseliny běžně se vyskytující v potravě mohly způsobit vyhynutí lidstva?
Milan Kvapil
14. 1. 2014
Počet nových komentářů
48
5 vánočních potravin pod drobnohledem
Nakupujete suroviny pro vánoční vaření a pečení? Vyberte správně ořechy, tuk, cukr, vejce a čokoládu a poznejte, v čem nám která surovina prospívá a v čem škodí.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2013
Počet nových komentářů
4
Který z nich je přírodní? Cider, nebo cidre?
Rozdílů mezi ciderem a cidrem je jako mezi hodinkami a holinkami. Oba kvašené mošty se vyrábí z jablek, oba mají bublinky, ale jen jeden je bez aditiv a přidaného cukru.
Kateřina Čepelíková
27. 8. 2013
Počet nových komentářů
5
Bylinkový speciál: Stévie sladká
Čerstvá, sušená nebo zmrazená, stévie si zachovává sladivost, která je až 300× vyšší než u cukru. Ať už chcete ušetřit kalorie nebo peníze, pusťte se do pěstování. Není to žádná věda.
Soňa Zimčíková
9. 8. 2013
Počet nových komentářů
2
Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde
Více než polovina lidí se chce orientovat v tom, co jí, ale neví, co na etiketách vlastně hledat. Jak číst obaly potravin? Energetický obsah a ani složení nemusí být stěžejní údaj.
Kateřina Čepelíková
7. 5. 2013
Počet nových komentářů
2
Energie potřebují nejvíc děti, až potom dřevorubci
Aktualita
Pokud na potravinách nečtete jen cenovky, už jste si asi všimli GDA tabulek s hromadou čísel. Jak se v nich vyznat a jak podle nich docílit rovnováhy všech tělu potřebných živin?
Kateřina Čepelíková
4. 4. 2013
Kysané zelí neobsahuje vitamin C, zjistil dTest
Aktualita
Konzumace kysaného zelí je doporučována hlavně díky vysokému obsahu vitaminu C. Jenže, jak potvrdily nejnovější testy, výrobci nešetrnou sterilací dokážou céčko ze zelí vymazat.
Kateřina Čepelíková
13. 2. 2013
Počet nových komentářů
10
Jeden energy drink jsou dva hrnky kafe
Energetické nápoje jsou jen jinou, možná atraktivnější formou příjmu kofeinu a cukrů než tradiční káva. Energy drinky jsou dobré k rychlému nabuzení, ale taky rychlé obezitě.
Petr Havel
11. 1. 2013
Počet nových komentářů
16
61
–
90
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji