největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
emulgátory
emulgátory
1
–
30
/
56
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Oxid titaničitý je podezřelý z toxicity. EFSA ho v potravinářství zakázala
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) opakovaně nechával pro možnou škodlivost prozkoumávat oxid titaničitý, který v potravinářství slouží zejména jako bělidlo. Nové důkazy EFSA přesvědčily o tom, že látku zvanou také titanová běloba nelze považovat za bezpečnou. A proto musí zmizet z čokolád, cukrovinek i zmrzlin. Kdy? A co na to výrobci?
Kateřina Čepelíková
17. 2. 2022
Počet nových komentářů
2
Bez Éček. Označení, které (zatím) neznamená vůbec nic
Jedním z nejrozšířenějších tvrzení jak na obalech potravin, tak při prodeji nebaleného zboží, na trzích, případně v restauracích, jsou sdělení obvykle formulovaná do sloganu „bez Éček“. Pravidla pro podobné označování se od dubna 2020 zpřísní.
Petr Havel
19. 12. 2019
Počet nových komentářů
3
Pozor na to, čím barvíte vejce a polevy. Těmto látkám je lepší se vyhnout
Aktualita
Po šedivé zimě se o slovo hlásí veselé jaro, čím více barev, tím lépe. A to i na zákuscích, v krémech, na velikonočních perníčcích i na vajíčkách. Na jaká barviva si dát pozor?
Redakce
9. 4. 2019
Aplikace ukáže, které potraviny jsou fér
Pomocí aplikace FÉR potravina snadno zjistíte, co přesně jste měli třeba dnes ke snídani. Možná se budete divit. Podívejte se i na další novinky týdne.
Lenka Krbcová
20. 5. 2018
Prodejci čepovaných nápojů neuvádějí rizikové látky
Aktualita
Prodejci čepovaných nápojů porušují zákonnou povinnost a neuvádějí obsažené látky ohrožující zdraví. Povinnost informovat o obsahu alergenů v nápojích mají rovněž provozovatelé nápojových automatů ve školách.
Redakce
12. 8. 2015
Počet nových komentářů
40
Bio má méně éček, nutriční hodnoty se lišit nemusí
Měsíc biopotravin vystartoval s mottem „BIO pro každého“. Ministerstvo chce ukázat, že i produkty ekologického zemědělství mohou být cenově dostupné a že ne všechno bio je zelené. Značka BIO zdobí třeba špek.
Eva Fryšarová
8. 9. 2014
Proč jsou „éčka“ strašák?
Přídatné látky působí jako jeden z největších strašáků na spotřebitele. Proč není třeba se všech „éček“ bát a na co si dát při výběru potravin opravdu pozor?
Karolína Hlavatá
14. 7. 2014
Počet nových komentářů
13
Potravinářské Potěmkinovy vesnice
Obal prodává – to platí i u potravin. Hlavně, že je to pěkně barevné a taky voňavé. Přitom největší frajeřina je vyrobit dobrou potravinu bez tuny přídatných látek.
Petr Havel
4. 6. 2014
Počet nových komentářů
3
To je skandál: banán obsahuje 75 % vody a éčka
Nerozčilujte se. To není další trik obchodníků, ale prostě příroda. Možná budete překvapeni, co všechno obsahují „stoprocentně přírodní“ banán, káva nebo vajíčko. Je to samá „chemie“.
Kamila Krbcová
20. 2. 2014
Počet nových komentářů
71
Český zákazník uvěří skoro všemu
Potraviny mají u nás bohužel tak špatnou pověst, že fámy o jejich falšování padají na úrodnou půdu. Po mase plném vody nás „křehčené“ ovoce s nejrůznějšími éčky ani nepřekvapí.
Petr Havel
29. 1. 2014
Počet nových komentářů
18
CEFF aplikace pomáhá nakupovat potraviny bez éček
Éčka mohou být stokrát schválená, přesto se jim mnozí zákazníci chtějí vyhnout. Informace o použitých chemických přísadách v potravinách poskytne rychle a účelně aplikace projektu CEFF.
Beáta Bačíková
8. 10. 2013
Počet nových komentářů
4
Domácí nanuky s ovocem jsou bez éček, barviv a alergenů
Máte chuť na nanuk? Vyrobte si ho. Není to nic složitého a uděláte pro sebe i své děti daleko víc, než když si ho koupíte. Klasický nanuk mnohdy obsahuje i to, co vůbec nepotřebujete.
Taťána Kročková
22. 7. 2013
Počet nových komentářů
2
Anatomie párku – jak poznat dobrý párek, když etikety lžou
Věřte svým smyslům a zkušenosti. Dobrý párek poznáte spíš podle chuti a vůně než podle etikety, radí David Kukla ze Sklizeno. Párek nemusí být dokonale pravidelný a růžový. Naopak.
Lenka Krbcová
10. 4. 2013
Počet nových komentářů
3
Titanová běloba je všude. Od žvýkaček přes zubní pastu až po Primalex
Jedno z nejrozšířenějších „éček“. Titanová běloba není vhodná pro děti, ale jinak je povolená a podle řady studií neškodná. Objevují se však i názory, že má podobné účinky jako azbest.
Jana Poncarová
8. 4. 2013
Počet nových komentářů
5
Modifikovaný škrob nemá nic společného s genetickou modifikací
Názvosloví některých potravin či ingrediencí není vždy docela šťastné a řada technologických termínů spotřebitele spíše mate. Jedním z nich je slovní spojení modifikovaný škrob.
Petr Havel
29. 3. 2013
Počet nových komentářů
18
Barviva v potravinách šálí naše smysly
Barviva jsou nejpoužívanějšími přídatnými látkami v potravinářském průmyslu. Výrobci jimi podporují svou konkurenceschopnost a neváhají barvou ovlivnit naše rozhodování o nákupu.
Zuzana Medlíková
15. 3. 2013
Počet nových komentářů
1
Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány
Konzervační látky jsou dnes běžnou součástí potravin. Jednotlivá éčka jsou sice zdravotně nezávadná, ale není známo ani vědecky testováno, jak působí ve vzájemné kombinaci.
Zuzana Medlíková
12. 3. 2013
Počet nových komentářů
3
Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz
Aspartam leží v žaludku kde komu. Kolik ho v sobě vlastně můžeme mít, abychom nepřekročili doporučené množství? Máme jasné příklady a oficiální odpověď na otázku: je aspartam bezpečný?
Kateřina Čepelíková
11. 3. 2013
Počet nových komentářů
36
Maso se slepuje směsí z krve a bakterií
Poznáte, že kupujete steak lepený z několika kousků masa? Zatím těžko. Nová legislativa to změní. Lepidlo na maso prý není závadné, ale koupili byste si slepované bifteky?
Petr Havel
8. 3. 2013
Počet nových komentářů
22
Konečně párky, které jsou dětské - nejen názvem
Aktualita
Pročítat se složením všech potravin, které skončí v nákupním vozíku, stojí fůru času. Usnadnit práci vám pomůže logo CEFF, kterým byly oceněny další potraviny bez chemie.
Kateřina Čepelíková
31. 1. 2013
Počet nových komentářů
1
Test majonéz: Základem je voda a stěží jeden pasterizovaný žloutek
Bramborový salát bez majonézy je jak Ježíšek bez dárků. Nakoupili jsme několik druhů a podívali se, co v nich je. Vědra vody, škrobu, éček, ale jsou i čestné výjimky.
Kateřina Čepelíková
20. 12. 2012
Počet nových komentářů
6
Hermelínový salát z Globusu je urážkou spotřebitele
Vítěz ankety o nej-ÉČKO-vější potravinu nasbíral nejvíce trestných bodů „díky“ více než 30 přídatným látkám. Dalšími kandidáty anticeny byly saláty, pomazánky i pochoutky pro děti.
Lenka Krbcová
19. 12. 2012
Počet nových komentářů
17
Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
Vánoční cukroví podle receptů po babičce se peče i v cukrárnách, nešizené a dobré koupíte i na trhu nebo internetu. Máme pro vás tipy, kde pořídit cukroví z másla, vajec a bez náhražek.
Kateřina Čepelíková
7. 12. 2012
Test: Z 10 dětských jogurtů vyloženě zklamal jediný
Možná se vám taky nezdají veselé barvy v jogurtech pro děti. Někdy je to chemie, jindy příroda. Našli jsme i jogurt se složením na 13 řádků a barvivem, jehož původ nezná ani výrobce.
Kateřina Čepelíková
12. 11. 2012
Počet nových komentářů
25
Hroznový cukr není bonbon
Ruličky s hroznovým cukrem připomínají balení bonbonů. To, že je často k mání v lékárně, neznamená, že je zdravější než jiné cukry. K běžné konzumaci se nehodí. Ale svůj dobrý účel má.
Anna Příhodová
8. 11. 2012
Počet nových komentářů
1
Anticena: Vybírá se nej-ÉČKO-vější potravina. Zapojte se!
Aktualita
Blog o jídle, éčkách a potravinách CoJíme.cz vyhlásil anketu o nej-ÉČKO-vější potravinu, kterou je možné koupit v českých supermarketech.
Lenka Krbcová
31. 10. 2012
Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná
Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.
Táňa Lišková
29. 10. 2012
Počet nových komentářů
8
Aspartam je karcinogenní. Pravda, nebo lež?
Aktualita
Všichni chtějí vědět, jestli je E 951 neboli aspartam spouštěčem rakoviny, jak se říká. Evropská agentura pro bezpečnost potravin ho už rok a půl zkoumá, ale dál jen krčí rameny a mlčí.
Redakce
11. 10. 2012
Počet nových komentářů
11
Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků
Zkoumáte etikety potravin? Máte přehled o tom, jaká éčka se do nich přidávají? Zatím je stále těžké nakoupit kvalitně a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.
Jana Poncarová
4. 10. 2012
Počet nových komentářů
4
Éčka v nápojích: zbytečná, nebo dokonce nebezpečná
Limonády i džusy obsahují řadu látek, které je přinejmenším zbytečné do sebe ládovat. Speciálně některé konzervanty, barviva a sladidla jsou nežádoucí.
Redakce
2. 10. 2012
Počet nových komentářů
8
1
–
30
/
56
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji