největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
luštěniny
luštěniny
1
–
30
/
39
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Naklíčené a usušené luštěniny mají velkou výhodu, nezkazí se vám za pár dní
Nakličování semínek, obilovin a luštěnin se doporučuje, protože mimo jiné dodá tělu spoustu živin. Jenže ne každý je tak trochu zahradník, naštěstí jsou kna trhu i naklíčené a usušené, čili trvanlivé plody. A my vám poradíme, jak je v kuchyni využít.
Redakce
8. 9. 2023
Co je vláknina a jak prospívá lidskému zdraví?
Dostatek vlákniny ve stravě si spojujeme především se správným fungováním střev. Má však řadu dalších benefitů pro lidské tělo a procesy, které se v něm odehrávají. Kolik vlákniny denně by měl člověk sníst a které potraviny jsou na ni bohaté? A na co si dát pozor?
Kateřina M. Košutová
18. 8. 2022
10 000 kusů Babiččiných těstovin nesmí do prodeje. Inspekce to zakázala
Na přední straně obalu se dočtete, že jde o cizrnové nebo čočkové těstoviny, vložíte je do košíku, u pokladny zaplatíte nemálo peněz a doma zjistíte, že jde vlastně o pšeničné těstoviny, v nichž je 20 % čočkové mouky. Je to podfuk na zákazníka? Jak případ hodnotí inspekce?
Kateřina Čepelíková
6. 6. 2022
Počet nových komentářů
10
Fazole adzuki jsou dobré na trávení i hubnutí
I když existují v širší barevné škále, nejznámější jsou fazole adzuki v červené barvě. Mají příjemnou ořechovou chuť, snadno se začleňují do různých pokrmů a kromě toho jsou nabity spoustou důležitých živin.
Kateřina M. Košutová
31. 3. 2022
Kde je vláknina? Zelenina a ovoce jako její zdroj většinou nestačí
Dostatečný příjem vlákniny je pro naše těla nezbytný. Ovlivňuje totiž imunitu, zabraňuje výkyvům krevního cukru a snižuje glykemický index potravin, a to není všechno. Jakými potravinami vlákninu nejsnáze doplníme?
Kateřina Čepelíková
7. 2. 2022
Jaké vybrat těstoviny? Celozrnné, kukuřičné, nebo luštěninové?
Těstovin je na trhu celá řada, jsou vyrobené z bezlepkových plodin, z pšenice či z luštěnin. Jaké jsou jejich benefity, které si máme vybrat a proč?
Redakce
7. 9. 2021
Cizrna neboli maso chudých na českých zahradách?
Oblíbena zejména v Asii a možná již brzy častěji i původem z České republiky. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se totiž zaměřují na adaptaci cizrny pro naše podmínky.
Redakce
3. 9. 2021
Počet nových komentářů
1
Sója a nejčastější mýty: je škodlivá pro zdraví?
Výrobky ze sóji najdeme v regálech se zdravými potravinami, přesto o její konzumaci koluje celá řada mýtů. Mezi nejčastější z nich patří to, že sója má negativní vliv na lidské hormony, způsobuje potíže se štítnou žlázou, či dokonce rakovinu.
Redakce
26. 6. 2021
Počet nových komentářů
4
Z naklíčených semen vyrábějí lupínky. To nikdo jiný v Česku neumí
Před rokem a půl otevřela společnost Semix nový závod za 95 milionů, v němž se nakličují různé obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny. Následně z nich vyrábí lupínky nebo mouku. A taky umí celozrnné lupínky bez cukru.
Kateřina Čepelíková
27. 5. 2021
Jak se vyrábí luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny začala společnost Green Apotheke vyrábět před čtyřmi lety, a to přímo z luštěnin, které si mlela na kamenném mlýnu. Dnes už je výroba o kus dál a těstoviny tu vyrábí ze speciálně upravené luštěninové mouky.
Kateřina Čepelíková
25. 5. 2021
Semix, výrobce potravin, který přírodě vrací víc, než si bere
Společnost, která jednak zásobuje pekaře i cukráře, ale přináší do obchodů také řadu vlastních zdravých produktů. Nově například klíčené luštěniny a obiloviny. A také firma, která velmi dbá na kvalitu svých produktů a péči o přírodu.
Kateřina Čepelíková
17. 5. 2021
Luštěniny změnily svou tvář. Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny
Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny. Přitom neztratily nic z nutričních benefitů luštěnin. Luštěninové těstoviny jsou novinka s bohatým využitím. Bez namáčení, bez nadýmání a s výbornou chutí.
Kateřina Čepelíková
11. 5. 2021
Počet nových komentářů
2
Luštěninové mouky: jsou bez lepku a nenadýmají
Luštěninové mouky jsou hit. Čočková, hrachová či cizrnová mouka perfektně nahradí porci luštěnin, kterou bychom všichni měli sníst alespoň jednou týdně, a hodí se do mnoha receptů. Jak se vyrábí a kam je můžeme přimíchat?
Kateřina Čepelíková
4. 5. 2021
Moderní luštěniny: když se z čočky stane těstovina
Luštěniny bychom měli mít na talíři dvakrát až třikrát týdně. Jenže namáčení nějakou dobu trvá, stejně tak vaření. Naštěstí už existují luštěniny ve formě, o níž se nám dříve ani nesnilo. Rychle využitelné a nesmírně chutné.
Kateřina Čepelíková
19. 2. 2021
Ve stínu fazolí je neprávem: hrášek snižuje tlak a je dobrý „na nervy“
Český hrách v těchto dnech právě dozrává na polích a dopřát by si ho měli všichni. Má totiž mnoho pozitivních zdravotních dopadů a není třeba se zbytečně obávat jeho nadýmavých účinků. Čerstvý hrášek je pochoutka, a když ho vaříme, preventivně se nadýmání ubráníme třeba přidáním bazalky.
Petr Havel
26. 6. 2020
Ořechy, čočka, rýže: Proč je dobré je před konzumací namočit?
Rýži nestačí jen propláchnout a dát uvařit se solí. Pokud z ní chcete dostat maximum, zalijte ji alespoň na dva dny vodou. Zbavíte ji velkého množství arsenu a probudíte v ní život. Podobně prospějete i ostatním suchým plodům. Poradíme, jak přesně na to.
Kateřina Čepelíková
7. 11. 2019
Počet nových komentářů
8
Cizrna: ještě zdravější než jiné luštěniny. Co s ní?
Z plechovky je dobrá, uvařená ještě lepší. Cizrnu pro přípravu cizrnové pomazánky – hummusu je třeba uvařit tak, aby se úplně rozpadala. Naopak na falafel – smažené cizrnové kuličky nebo placičky – se hodí jen a pouze syrová luštěnina. „Pokud se v receptu objeví vařená cizrna, vejce nebo mouka, hned ho zahoďte,“ radí odborník na arabskou kuchyni.
Jana Kuklová
12. 3. 2019
Zelenina a luštěniny dětem chutnají, když víte, jak je připravit
Nasytit děti zeleninou nebo luštěninami bývá úkol nesnadný. Můžete je v jídle zakamuflovat, anebo jednoduše přiznat. V jídlech, která dětem budou chutnat, protože jsou prostě skvělá.
Kateřina Čepelíková
25. 10. 2018
10 potravin, v nichž byste cukr nečekali. Ale je tam
Snažíme se jíst zdravě, kupujeme si zeleninu, luštěniny… Ale pozor, pokud tyto potraviny nakupujete již připravené, ve formě určitého polotovaru, je pravděpodobné, že obsahují více cukru, než tušíte.
Lenka Krbcová
9. 10. 2018
Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují
Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.
Kateřina Čepelíková
18. 9. 2018
Počet nových komentářů
1
Aquafaba: Proč nálev z cizrny vylévat, když z něj můžete mít skvělou majonézu
Obyčejně nálev z plechovky s cizrnou vyléváme do odpadu, stejně jako když cizrnu vaříme. Tím ale přicházíme o velmi cennou surovinu, která se dá v kuchyni krásně využít. Ať už do sladkých pokrmů, nebo do slaných. A rozdíl oproti vejcím nepoznáte.
Kateřina Čepelíková
16. 7. 2018
Počet nových komentářů
2
Domácí klíčení: tipy výživových poradců
Rostlinné klíčky a výhonky jsou zdrojem celé řady zdraví prospěšných látek. Klíčení zvládnou i začátečníci. Zkusit můžete řeřichu, vojtěšku, mungo, čočku nebo čím dál oblíbenější pohanku.
Veronika Řeháková
21. 5. 2018
V čem tkví zrada luštěnin
Čočka, fazole, hrách, cizrna… Všechny druhy luštěnin jsou zdravé, některé však nadýmají, jiné jsou náročné na přípravu, fazole v nálevu zase mohou obsahovat zbytečný cukr. Co s tím?
Veronika Pourová
9. 4. 2018
Počet nových komentářů
1
5 tropických luštěnin, které určitě neznáte
Čočka s párkem a hrachová polévka, to už jsou obehraná jídla. Což takhle zkusit praskavec do špenátu a vignu jako přílohu k masu?
Redakce
10. 10. 2016
Počet nových komentářů
4
4 barvy čočky: Proč není jedno, kterou jíte
Čočka hnědá a tmavozelená jsou klasika, na červenou jsme si pro její výhody už také zvykli. Nejnovějším druhem čočky v našich kuchyních je čočka černá zvaná beluga.
Redakce
9. 6. 2016
Čočková polévka – optimální zdroj přirozených cukrů
Čočka má mnohé výhody, a nemusí dokonce ani nadýmat, když víte, jak na to. Každá z barevných variant čočky se hodí trochu na něco jiného, ale tradiční českou polévku si připravíme z hnědé čočky.
Petr Havel
24. 2. 2016
Počet nových komentářů
3
Hrachová polévka – vhodná pro sportovce, těhotné i děti
Bojíte se nadýmání? Výhody hrachovky převažují, navíc i luštěniny se dají připravit tak, že riziko nežádoucích vedlejších efektů je minimální.
Petr Havel
15. 1. 2016
Počet nových komentářů
1
Černou čočku nemusíte namáčet
Luštěniny obecně moc nekonzumujeme, odrazuje nás dlouhá doba přípravy, máčení i následně nafouknuté břicho. To ale ještě neznáme černou čočku a fígle proti nadýmání.
Redakce
11. 1. 2016
Luštěniny a bez nadýmání
Luštěniny milují bylinky – a vás to zbaví plynatosti. Vhodné druhy umí stáhnout nadýmavé látky do sebe a jsou tak účinnou zbraní proti tvrdému břichu a „nadmutému“ trapasu.
Tereza Víchová
16. 6. 2015
Počet nových komentářů
9
Lupina: skrytá přísada průmyslových potravin. Počet alergií neznámý
Vlčí bob, lidově lupina, je rozšířenou přísadou v různých pekařských a masných výrobcích, aniž bychom to tušili. Někteří lidé jsou na ni přitom alergičtí.
Petr Havel
29. 5. 2015
Počet nových komentářů
2
1
–
30
/
39
První strana
Předchozí strana
1
2
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji