největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
ovoce
ovoce
181
–
210
/
288
První strana
Předchozí strana
4
5
6
7
8
9
10
Následující strana
Poslední strana
Trojnásobná doba sklizně a nejsladší jahody
Jahody s vysokou cukernatostí a odrůdy volené tak, aby byly čerstvé v prodeji mnohem déle, než je u nás zvykem. Jahodárna Vraňany odhaluje skryté rezervy tuzemského ovocnářství.
Petr Havel
31. 7. 2015
Meloun by měl znít skoro jako zvon v kostele
Rozhovor
Jak děti malují meloun? Zelený půlměsíc, červenou pastelkou dužinu – a důležité poznávací znamení – černé pecky. Teprve pak je meloun melounem. Jenže to už neplatí. Lenka Doležalová ze společnosti Anecoop vysvětluje, jak se „dělají“ melouny bez pecek.
Lenka Krbcová
30. 7. 2015
Počet nových komentářů
4
Melounové recepty
Recepty
Pro vaření i přípravu nápojů je výhodnější bezpeckový meloun než jeho kolega s černými zrnky.
Redakce
30. 7. 2015
Budeme baštit polské borůvky? Už to děláme
Téma dne
Polsko chce Evropany přimět k vyšší konzumaci bobulovin, rozjíždí drahou kampaň a vyzdvihuje jejich zdravotní benefity.
Eva Fryšarová
10. 7. 2015
Počet nových komentářů
16
Za borůvkovou rodinu vlastně mohou komunisté
Téma dne
V zemědělství byla relativní svoboda, říká dcera polských farmářů. Její rodina propadla borůvkám v sedmdesátých letech a od té doby se plantáže rozrostly na desítky hektarů.
Eva Fryšarová
10. 7. 2015
Počet nových komentářů
9
Deset jídel, která vás v horku ochladí
Ačkoli při pomyšlení na horké dny člověku vytane na mysli zmrzlina nebo pití s ledem, jídla a nápoje, která nás skutečně mohou ochladit, vypadají úplně jinak.
Anna Příhodová
7. 7. 2015
Počet nových komentářů
3
10 potravin, které budou ještě lepší, když je zmrazíte
Recepty
Vyrobit z kvalitních ingrediencí lahodnou svačinu je snadné. Jednoduše vložíte vybrané jídlo do mrazáku a za třicet minut až hodinu můžete banán, avokádo, jogurt či burákové máslo snadno využít v některém z našich receptů.
Redakce
5. 6. 2015
Bylinky, zelenina a jahody na parapetu? Jde to
Rozhovor
Že bez zahrady nejsou rajčata a bez balkonu jahody? Anita Blahušová vás přesvědčí o opaku. I v paneláku můžete být zahradníkem.
Kateřina Čepelíková
8. 4. 2015
Znáte superovoce?
Galerie
Ovoce extrémně bohaté na minerály, vitamíny, barviva a navíc se silnými antioxidačními účinky má často exotický původ. K nejznámějším druhům patří například granátové jablko, mangostan, papája nebo pitahaya.
Redakce
11. 3. 2015
Dřív, než ho sníte…
Galerie
Jednou se v práci nudila – a výsledkem je kolekce zábavných banánů. Londýnská novinářka Elisa Roche začala tím, že z banánu ke svačině vytvořila unikátní kousek. Postupně přibývaly další. Tématem jsou převážně ikony showbyznysu, od žraloka z Čelistí po návrháře Karla Lagerfelda.
Redakce
23. 2. 2015
Čerstvé ovoce a zelenina ještě stále vyhrává boj s doplňky stravy
Většina marketingu, který se zaměřuje na prodej potravních doplňků, vychází z úvahy, že pokud má něco příznivý vliv na zdraví, pak i jednotlivé komponenty jsou zdraví prospěšné. Je tomu tak?
Kristina Vacková
12. 2. 2015
Počet nových komentářů
3
Intenzivní zemědělství zhoršilo kvalitu potravin
Jedovaté ovoce a zeleninu opravdu nejíme, ale chemie by mohlo být na polích méně. Navíc průmyslově a za pomoci chemických přípravků pěstované produkty již dávno neobsahují to, co dříve.
Petr Havel
11. 12. 2014
Počet nových komentářů
3
Jaká zelenina se k nám vozí? Nekvalitní a závadná
Galerie
Inspektoři SZPI od října podrobili laboratorní anylýze 649 vzorků dováženého ovoce a zeleniny. Sledovali přítomnost pesticidů, chlorečnanů, těžkých kovů, streptomycinu, polyaromatických uhlovodíků a odrůdovou pravost a jednotnost brambor. Dosud inspekce zjistila 9 nevyhovujících šarží. Zaměřili se i na nelegální sklady.
Redakce
3. 12. 2014
To není mrkev pro dobytek, ale pro Francouze
Ošklivá zelenina a ovoce se hodí leda k výrobě chipsů, pomazánek a past, protože jednoduše naše oko nevábí. Ve Francii se ale po nepodarkách přírody strhla obrovská poptávka.
Kateřina Čepelíková
28. 11. 2014
Počet nových komentářů
5
Ovocné džemy bez ovoce. Tohle nepamatuje ani inspekce
Aktualita
Podíl ovocné složky v džemech bývá občas falšován, ale případ džemů z Levných potravin překvapil i zkušené inspektory. SZPI zakázala falšované džemy, kterým chybělo až 75 % ovocné složky.
Redakce
12. 11. 2014
Počet nových komentářů
9
Prababičky myslely dopředu: Jak si uchovat zeleninu na zimu
Nejen zelí, ale i kopr, pažitku, papriky a další zeleninu a byliny nakládaly naše prababičky. Našli jsme dokonce recept na kečup z roku 1939.
Blanka Chocová
14. 10. 2014
Počet nových komentářů
4
Do každého sladkého kompotu patří sůl
Rozhovor
Urodily se vám hromady rybízu, nasbírali jste hektolitr borůvek nebo chcete zpracovat jablka, kterých bude letos extrémně mnoho? Poradíme co a jak skladovat, uchovat, zavařit, naložit, usušit i zamrazit.
Kateřina Čepelíková
29. 8. 2014
Moruše – zapomenuté ovoce plné zdraví
Exotické plody morušovníku připomínají ostružiny. Kdysi byly v Evropě velmi populární, dnes na ně narazíte stěží. Přitom se mohou pyšnit širokou škálou léčivých účinků.
Simona Procházková
26. 8. 2014
Počet nových komentářů
8
Jíte ovoce a zeleninu? I zdravé má svou mez
Všichni víme, jak jsou ovoce a zelenina důležité složky potravy, ale většina z nás nedodržuje jejich správný příjem. V čem chybujeme?
Karolína Hlavatá
19. 8. 2014
Počet nových komentářů
2
Ovoce a zelenina: největší podrazy na zákazníky
Největší podraz na zákazníky nejsou pesticidy ani plísně. Podle potravinářské inspekce je to lhaní o původu ovoce a zeleniny. Podívejte se, jak se prodávají „čerstvá česká“ jablka z Itálie a kolik nálezů v bio kvalitě nese stopy chemie.
Lenka Krbcová
14. 8. 2014
Počet nových komentářů
6
Nové ovoce pluot je sladký kříženec
Aktualita
Ovocný plod nazvaný pluot vznikl spojením meruněk a švestek. Do Česka ho přiváží maloobchodní řetězec Tesco.
Redakce
8. 8. 2014
Jíme nejméně ovoce a zeleniny z celé střední Evropy
V nedávném průzkumu European Food Safety Authority, který se zaměřoval na spotřebu ovoce a zeleniny, jsme zcela propadli. Hůř jsou na tom jen na Islandu a ve Švédsku.
Redakce
22. 7. 2014
Počet nových komentářů
7
Domácí, nebo kupovaný džem? Zavařování stojí za to
Očekávala jsem pohromu v kuchyni a článek o nepovedeném džemu. Nic takového se k mému překvapení nekonalo a já se těším ze své historicky první zavařeniny.
Eva Fryšarová
22. 7. 2014
Počet nových komentářů
6
Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?
Test
„Chemicky ošetřeno. Doporučujeme opláchnout.“ Tato cedulka u bedny citronů v pražském supermarketu mě zaujala. Nakolik pomůže takové „opláchnutí“, abychom citrusy zbavili nežádoucí chemie?
Lenka Krbcová
10. 7. 2014
Počet nových komentářů
25
Nejlepší ovocné knedlíky? Důležitý je poměr těsto:ovoce
Premiéra soutěže o nejlepší ovocný knedlík se připravuje ve Velkých Pavlovicích. Přestože jde o klasickou meruňkářskou oblast, soutěžit budou i jahody, borůvky a další ovoce, které jen lze do knedlíků použít.
Petr Havel
2. 7. 2014
Kolik je v ovoci vitamínů? Údaje se podezřele liší
Často se setkáváme s tím, že různé zdroje podávají naprosto rozdílné informace o tom, kolik které ovoce obsahuje vitamínů. Jak je to možné? Čemu se dá věřit a kde se vůbec tyto údaje berou?
Blanka Chocová
27. 6. 2014
Počet nových komentářů
7
Z českého ovoce má nejvíc vitamínu C černý rybíz
Galerie
Dostatek céčka je důležitý pro naše zdraví. Doplňovat ho můžeme i z našeho ovoce. Vitamínovou bombou jsou kuličky černého rybízu, častěji si ale pochutnáváme na jahodách. Ty mají 30× více vitamínu C než jablka.
Redakce
11. 6. 2014
V čem jsou čerstvé jahody unikátní? Jen vůni tvoří čtyři sta látek
Chuť, vůni a vlastnosti čerstvých jahod nelze ničím nahradit. Aroma náhražek jim nesahá po kotníky a dovážené podtržené jahody jsou jen chabou náhradou mimo jahodovou sezónu.
Petr Havel
11. 6. 2014
Počet nových komentářů
2
Komunitní zahrady: Pražák zahradníkem
Galerie
Pěstování zeleniny uprostřed města, tzv. „urban gardening“, se stává i v globálním měřítku stále populárnější. Podobné městské zahrady najdete tak i v New Yorku, Londýně nebo Melbourne. Holešovická „Prazelenina“ chce na tuto tradici navázat.
Redakce
9. 6. 2014
Ananas v kompotu ztrácí sílu
Čerstvý ananas je cenný přírodní lék, kompotovaný však ztrácí většinu svých účinných látek. Při nákupu této exotické pochoutky se musíme řídit čichem.
Simona Procházková
20. 1. 2014
Počet nových komentářů
10
181
–
210
/
288
První strana
Předchozí strana
4
5
6
7
8
9
10
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji