největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
ryba
ryba
1
–
30
/
110
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Jak na kapra bez kostí, který bude všem chutnat. Do ledničky nejvýš na tři dny
Abyste si na kaprovi pochutnali, je třeba dobře vybrat, kde kapra budete kupovat, jaké bude mít oči i žábry a neméně podstatné je i to, kdy ho budete kupovat. V lednici totiž vydrží maximálně tři dny. A ten vakuovaný možná ještě kratší dobu.
Kateřina Čepelíková
20. 12. 2023
Rýže ze sushi se původně nejedla. Končila v odpadu
Historie sushi je dlouhá a pestrá stejně jako jeho příprava a možnosti konzumace. Kde má sushi kořeny i proč nevadí, že ho neumíte jíst hůlkami?
Redakce
17. 2. 2023
Počet nových komentářů
9
Podrobný návod: Jak snadno vykostit kapra a udělat z něj hranolky
Vykostit kapra není žádná těžká lopota, je to snazší než vykostit kuře a rychlejší než naklepat dvě kila řízků. Přesto se to do toho pouští překvapivě málo lidí, Tady máte návod jak na to, podle nějž se to povede i vám.
Kateřina Čepelíková
22. 12. 2022
Jak zpracovat kapra krok za krokem a zneškodnit kosti
Popularita kapra coby tradičního štědrovečerního pokrmu nijak neslábne, ale mnoho lidí stále bojuje s jeho zpracováním. V našem článku najdete návod na to, jak rybu zbavit šupin, naporcovat a jak zmírnit nebezpečí v podobě malých kůstek.
Redakce
21. 12. 2022
Počet nových komentářů
1
Proč je tak zdravé jíst ryby
Pravidelná konzumace ryb je právem považována za prostředek k posilování imunity i jako prevence celé řady nemocí. Příznivých účinků konzumace rybího masa na lidský organismus je přitom celá řada, a to jak ryb mořských, tak ryb sladkovodních.
Petr Havel
13. 5. 2022
Iniciativa žádá zákaz prodeje živých ryb, je to trápení zvířat
Blíží se konec nákupu živých ryb (nejen) o Vánocích? V České republice ještě zcela nevymizely tradice, které mnozí vnímají jako týrání a zbytečnou krutost vůči zvířatům, v tomto případě jde zejména o kapry. Pozornost by se přitom měla zaměřit i jiným směrem.
Petr Havel
4. 5. 2022
Počet nových komentářů
4
Světový trh dobývají ryby vylepšené editací genů, jsou „masitější“
Po geneticky upraveném lososovi se objevuje další druh ryb, které mají více masa díky editaci genů. V Japonsku se začala prodávat pražma, známá pod japonským názvem Madai, která je v této oblasti velmi oblíbená.
Petr Havel
12. 1. 2022
Počet nových komentářů
1
Co Komerční banka neví o kaprech
Komentář
KOMENTÁŘ – Komerční banka vypustila do světa reklamní kampaň, v níž se pokouší o jakousi společenskou osvětu. Její apel na omezení konzumace kaprů je plný nepravd a neznalostí.
Petr Havel
23. 12. 2021
Počet nových komentářů
6
Aquaponicky chované ryby mají pevnější maso a nemají zemitou chuť. Kde je koupíte?
Aquaponický chov se začíná v Česku rozvíjet. Jde o uzavřený systém chovu ryb a pěstování bylin či zeleniny. Jak přesně funguje a proč je dobré tento způsob pěstování a chovu podporovat?
Kateřina Čepelíková
20. 12. 2021
Počet nových komentářů
1
Nejlepší rybí polévka je z vnitřností, hlav i odřezků
Polévka z kapra je klasika, kterou však vídáme na svátečních stolech čím dál méně. Je přitom velmi zdravá a podle jednoduchého receptu ji zvládne uvařit každý.
Petr Havel
17. 12. 2021
Počet nových komentářů
3
Nákupem vánoční ryby na sociálních sítích riskujete zdraví
Místo úspory peněz zdravotní potíže. Tak může dopadnou ten, kdo si „výhodně“ pořídí vánoční rybu na sociálních sítích.
Hana Válková
16. 12. 2021
Rybobraní a další tipy, kde koupit a ochutnat dobrou českou rybu
Ryb jíme v ČR stále málo, a to i našich, sladkovodních. V článku najdete pár tipů na to, kde dobrou českou rybu zakoupit či ochutnat. Tradiční možností jsou výlovy rybníků, ty ale omezil koronavirus.
Petr Havel
22. 10. 2021
Počet nových komentářů
1
Jak ugrilovat rybu a navíc vyhrát zahradní plynový gril? (Komerční sdělení)
Komerční sdělení
Dlouhé letní večery vybízejí k pořádné „grilovačce“. Také už cítíte vůni grilované ryby? Pojďme si nějakou připravit! Kromě receptu vám prozradíme pár osvědčených tipů, díky nimž bude grilování ryb jednodušší. A také se dozvíte, jak můžete vyhrát jeden z devíti zahradních plynových grilů a dalších 990 lákavých cen.
4. 8. 2021
Co říká barva o mase a proč si dát pozor u řezníka, co na něj svítí fialově
Chcete vědět, jak moc je maso čerstvé a jak zvíře žilo? Sledujte jeho barvu. Pro zachování „čerstvého“ zabarvení masa se používají různé metody, triky a technologie. Odborníci je popisují a poradí také, na jaké barvy masa si dát pozor.
Lenka Krbcová
20. 4. 2021
Co obsahují ryby? Veterináři se zaměřili na nežádoucí látky
Konzumace ryb nepředstavuje riziko, ukazují aktuální výsledky kontrol veterinářů. Přestože se v rybách mohou nacházet stopy některých nežádoucích látek, jsou obvykle hluboko pod povolenými limity a benefity konzumace rybího masa výrazně převažují.
Petr Havel
9. 4. 2021
Jíst ryby jako Italové: recept na filety s rizotem a šalvějovým máslem
Ryby jsou zdravé a postní jídlo a Italové jsou mistři v jejich přípravě. Vyzkoušejte sladkovodní a u nás dostupné ryby, třeba okouna či candáta, podle italského receptu. Navíc v neobvyklé kombinaci filetů a rizota.
Petr Havel
17. 3. 2021
Test mražených tresek: porovnával filé a filety
Test
Ať filé, či filety, mělo by jít zejména o čisté rybí maso. Výrobky se ale liší, jak v chuti, tak v množství hlavní suroviny a zejména nežádoucí vody. Ukázaly to výsledky testu, který porovnal 18 vzorků aljašské tresky.
Redakce
16. 1. 2021
Počet nových komentářů
1
České děti mají na Štědrý den obvykle řízek. Ale ne ledajaký
Průzkum
Český statistický úřad už po páté pořádal Minisčítání, během kterého se školáků ptal, co budou mít ke štědrovečerní večeři. Někde jedí vinnou klobásu, jinde třeba lososa, ale stálicí je řízek. Jaký?
Redakce
21. 12. 2020
Nekupujte si domů živé kapry
Vánoční kapry lze letos koupit na více než 2660 místech. Nejlépe uděláte, když si rybu necháte usmrtit přímo prodejcem při nákupu. Koupí živého kapra zvířeti způsobíte spíše jen trápení.
Lenka Krbcová
18. 12. 2020
Mražené ryby na Vánoce: jak je připravit a nezkazit
Nemusíme ji shánět den před Štědrým dnem a dávno není v nabídce jen rozbředlé filé. I mražená ryba si může zachovat kvalitu a na vánočním stole skvěle chutnat. Jen vědět, jak ji správně vybrat, rozmrazit a připravit.
Tereza Víchová
15. 12. 2020
Seznam prodeje živých kaprů. Vybrat si můžete z více než dvou tisíc míst
Aktualita
Všichni prodejci vánočních kaprů mají povinnost nahlásit, kdy a kde budou ryby prodávat. Veterináři na základě toho plánují kontroly a zákazníci tak mají k dispozici přehled legálních stánků.
Lenka Krbcová
11. 12. 2020
Chytřejší a zdravější: 10 benefitů omega-3 mastných kyselin u dětí
Jezte ryby! Nebo alespoň rybí tuk… Přední odborníci na výživu poukazují na důsledky nízké konzumace omega-3 mastných kyselin (nejen) u dětí a popisují přínosy vyvážené stravy, v níž v podmínkách ČR právě omega-3 velmi často chybí.
Petr Havel
23. 9. 2020
Počet nových komentářů
1
V lednici dva dny, z mrazáku vyndat den předem: jak správně naložit s rybou
Čerstvé ryby jsou jednou z nejlepších věcí, kterou si můžeme k jídlu dopřát. Jak dlouho rybu nechat bez obav v lednici, o kolik jí prodlouží životnost třeba vakuování a jak moc se její kvalita změní mrazením?
Redakce
25. 6. 2020
Počet nových komentářů
1
Velký přehled rybích konzerv a pomazánek. Rozdíly v obsahu zdravých tuků jsou ohromné
TEST – Odborníci Státního zdravotního ústavu porovnali obsah vybraných omega-3 mastných kyselin v rybích konzervách a pomazánkách. Výsledky je překvapily.
Lenka Krbcová
6. 6. 2020
Málo známé, přesto skvělé. Místo, kde mají čerstvé ryby po celý rok
Nejen čerstvé, ale také uzené nebo grilované sladkovodní ryby a v poslední době i rozvoz pokrmů z ryb až domů nabízí rybárna rodiny Kalendů (Chabrybárna) sídlící na kraji hlavního města, v Dolních Chabrech.
Petr Havel
15. 4. 2020
Nejjednodušší recept ze sumce: rybí guláš
Naše největší dravá ryba má výhodu, že z ní lze připravit prakticky všechny myslitelné druhy pokrmů. Jedním z nejjednodušších je rybí guláš ze sumce. Rybí maso se nemusí vařit dlouho a obsahuje zdraví prospěšné látky.
Petr Havel
6. 11. 2019
Počet nových komentářů
2
Proč se v Česku nezmůžeme na víc než rybí pomazánky
Ryby jsou zdravé, to se všeobecně ví. Přesto je u nás jíme stále velmi málo. Nabídka čerstvých ryb je chudá, a to i pokud jde o ryby sladkovodní, a o výrobu pokrmů z nich není zájem.
Petr Havel
7. 5. 2019
Počet nových komentářů
2
Tisíce nebezpečných pstruhů. Obsahují leukomalachitovou zeleň
Státní veterinární správa upozorňuje, že se na českém trhu objevili pstruzi původem z Itálie, v jejichž svalovině vyšetření prokázalo zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Celkové množství ryb bylo 4200 kg, což představuje 10 500 pstruhů.
Redakce
23. 4. 2019
Jak vaří kapra mistr Evropy? S knedlíkem
Právě teď je možnost koupit čerstvé ryby přímo na hrázi rybníků na některém z mnoha výlovů. Co pak s nimi? Máme pro vás recepty trojnásobného mistra Evropy v přípravě menu z kapra.
Petr Havel
18. 10. 2018
Muži jsou tlustší než ženy, přestože více sportují
Jak jsou na tom Češi a Slováci s váhou, sportem a výživou? Kdo jí více luštěnin, jaký olej preferujeme a proč ženy moc nesportují? To všechno sledoval nejnovější mezinárodní průzkum.
Kateřina Čepelíková
18. 9. 2018
Počet nových komentářů
1
1
–
30
/
110
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji