největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
sýr
sýr
31
–
60
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Koza na obalu neznamená, že jde o kozí sýr
Když je na obrázku malina, bude uvnitř potraviny malina, a když je na obalu koza, tak prostě kupujeme kozí produkt. Nebo ne? Jak je to doopravdy?
Kateřina Čepelíková
15. 11. 2019
Počet nových komentářů
3
I populární sýr feta má svá negativa
Jedním ze spotřebitelských, ale i gastronomických hitů je v poslední době sýr feta. Skutečně je to „nejzdravější sýr světa“? Ledacos se dá zkazit jeho nevhodnou přípravou.
Petr Havel
2. 8. 2019
O kvalitě mlékárenských výrobků: „Nemáme se za co stydět,“ říká šéf svazu
Rozhovor
Jiří Kopáček se v oboru pohybuje řadu let: „Před revolucí českému mlékárenství ujížděl vlak v produkci sýrů. Eidamské cihle jsem říkal gumikéze,“ vzpomíná a komentuje dnešní situaci i již 17. ročník soutěže, která hledá ty nejlepší mlékárenské výrobky. Výrobci přihlašují výborné produkty i přeslazené propadáky, skvělé inovace i rádoby „novinky“ s drobnou změnou obalu.
Lenka Krbcová
30. 5. 2019
Počet nových komentářů
5
Klášterní sýry: pochoutka krčící se ve stínu piva
Před dveřmi označenými cedulí Boutique de l'Abbaye postává hlouček turistů. Někteří z nich si čas do otevření obchodu s vyhlášenými klášterními produkty krátí tím, že se přes výlohu snaží zahlédnout, na jaké zboží se mohou těšit.
Jana Kuklová
9. 4. 2019
Když vám mnich otevírá lahváče
Reportáž
Nad rozsáhlým areálem orvalského opatství se nese vyzvánění kostelních zvonů. Je pět hodin ráno a dvanáct zdejších mnichů se před oltářem klášterního kostela schází k první z mnoha modliteb tohoto dne. Kromě úderů zvonů je ale ve vzduchu ještě přítomná neobvyklá vůně sladu, která snad do kláštera ani nepatří.
Jana Kuklová
13. 3. 2019
dTest: Kolik ovčího mléka obsahuje brynza? Někdy pouhou čtvrtinu
Aktualita
dTest zkoumal chuť, ale i složení a obsah možných bakterií v brynze. Tři slovenské brynzy obsahovaly méně ovčího sýra, než kolik slibovala etiketa.
Redakce
5. 3. 2019
Syrovátka: Dříve krmivo pro dobytek, dnes všelék pro lidi
Před třiceti lety se nevědělo, kam s ní, tak se sušená míchala do krmiva telatům. Dnes, kdy už víme, jak se syrovátkou naložit, ji hojně využíváme, kde se dá. Syrovátku najdeme v pivu, pečivu, bonbonech, lécích i kosmetice.
Kateřina Čepelíková
26. 9. 2018
Počet nových komentářů
1
Tvaroh se nedělí na měkký a tvrdý
Čeho si všímáte, když kupujete tvaroh? Dělení na měkký a tvrdý je hodně zjednodušené, tvarohy nabízejí mnohem víc. Vyberte si třeba buchtový tvaroh nebo termotvaroh s vyšším obsahem bílkovin. Jak je poznáte?
Kateřina Čepelíková
13. 9. 2018
Počet nových komentářů
2
Test: Který sýr nám při grilování protekl roštem? Ten na grilování
Vyzkoušeli jsme ugrilovat hermelíny, camembert i sýr balkánského typu. Vybírali jsme sýry určené přímo na gril a jeho obdoby, které pro tepelnou úpravu primárně určeny nejsou. Který sýr nám protekl do grilu? Překvapivě ten, od nějž jsme to nečekali.
Kateřina Čepelíková
30. 8. 2018
Halloumi: sýr na grilování, kterým nahradíte maso
Jeho struktura a konzistence je tak nezaměnitelná, že vám bude stačit jediné sousto, abyste si ho navždy zapamatovali. Buď jako ten nejskvělejší sýr pod sluncem, nebo jako ten divný vrzavý maso-sýr. Zkusíte halloumi?
Kateřina Čepelíková
6. 8. 2018
Počet nových komentářů
1
Který sýr se (ne)hodí na grilování
Grilovat sýry neznamená kupovat jen ty, které jsou pro tepelnou úpravu předurčené. Když víte, jak na to, tak můžete grilovat i sýry s modrou plísní nebo i rozkrojený hermelín.
Kateřina Čepelíková
24. 7. 2018
Farma Zahrádka: Na začátku jsme ani neuměli podojit kozu, dnes je to rutina
Prodával auta, vyráběl hračky, nakonec se ale František Pešička našel v chovu koz v ekologickém režimu. A daří se mu. Velmi. Jak to u něj na kozí Farmě Zahrádka vypadá? Kolik má koz a kůzlat a co vyrábí?
Kateřina Čepelíková
21. 6. 2018
Obsah tuku v sýrech: v čem se lidé mýlí
Řadu spotřebitelů zajímá u sýrů obsah tuku. Ten se dle jednotlivých typů hodně liší, stejně jako množství bílkovin, vápníku či laktózy. Tento tzv. mléčný cukr dokonce některé sýry vůbec neobsahují. Co je vhodné vědět o složení a významu sýrů?
Petr Havel
6. 6. 2018
Počet nových komentářů
2
Další nesmysly o jogurtech: likvidují střevní mikroflóru a spouští zánět
Pravidelná konzumace jogurtů i sýrů je pro člověka přínosem. Nic na tom nezmění nesmyslná tvrzení, která se občas objeví.
Petr Havel
28. 3. 2018
Hermelín v Sedlčanech končí. Co bude s Pepou?
Známý Sedlčanský sýr přesouvá výrobu do Přibyslavi. Hermelín, z reklamy známý jako Pepa, se bude i nadále vyrábět ze sedlčanského mléka. Jeho chuť se prý nezmění.
Petr Havel
2. 3. 2018
Počet nových komentářů
3
Hledala veganský sýr, vyrobila Alexýr
Názvy vegan sýrů, kterým sama vymyslela receptury, znějí jako z pohádky. Alexandra Šulcová vyrábí osm různých druhů Alexýru. Kromě ochucených sýrů, jako je Ořechýr, Česnekýr, Ohnivýr nebo Uzenýr, připravuje také unikátní veganské sýry s modrou plísní a hermelíny – Vegmelíny.
Jana Kuklová
20. 2. 2018
Počet nových komentářů
5
Rozdíl mezi fetou a balkánským sýrem? Trik je v mléce
Feta se hodí všude tam, kam byste použili balkánský sýr, v základu jde ale o dva rozdílné sýry. V čem se liší a proč se u nás feta nevyrábí?
Kateřina Čepelíková
18. 1. 2018
Počet nových komentářů
2
Sýru není nejlépe v lednici, a už vůbec ne v sáčku
Sýr je živá potravina. Po celou dobu přípravy i cesty na náš stůl zraje a pracuje. Po celou dobu je proto důležité správné zacházení.
Redakce
24. 10. 2017
Počet nových komentářů
3
Hermelín je nejlepší dvacet dnů před koncem
Rozhovor
Hermelín za celou dobu, kterou stráví ve vaší chladničce, projde několika stádii zrání. „Ideální je jíst ho kolem desátého až dvacátého dne před expirací,“ tvrdí technolog.
Redakce
7. 10. 2017
Počet nových komentářů
3
Dá se mozzarella vyrobit doma?
Mozzarella, ta bílá koule z nezrajícího sýru, že by se dala vyrobit doma? Co by ne, stačí být šikovný, mít doma čerstvé mléko, kyselinu citronovou a syřidlo. Výroba mozzarelly trvá jen hodinu, zkusíte ji?
Kateřina Čepelíková
29. 6. 2017
Test ukázal nejlepší a nejhorší balkánské sýry
Test
Spotřebitelský časopis dTest zanalyzoval patnáct sýrů balkánského typu z českých obchodů. Večeři žádný z nich nezkazí, avšak informace na obalech je třeba brát s velkou rezervou.
Redakce
28. 6. 2017
Ušlechtilá plíseň nevadí, nakládaný hermelín vydrží i měsíce
Proč je plíseň na hermelínu zdravá na rozdíl třeba od plísně na chlebu? Z jakého důvodu výrobci nebalí hermelín na grilování rovnou do obalu, ve kterém by se dal grilovat? A jak dlouho vydrží naložený hermelín?
Petr Havel
7. 6. 2017
Počet nových komentářů
2
Pravý italský parmezán má jedlou i kůrku
Parmigiano Reggiano se vyrábí již po devět staletí stejným způsobem. Technologie, suroviny ani místo výroby se za celou historii nezměnily.
Redakce
30. 5. 2017
Počet nových komentářů
4
Test mozzarell: váží i o třetinu méně
Test
Víte, že mozzarella prodávaná v sáčku může být skoro o dvacet gramů lehčí, než je uvedeno na obalu, a pořád je v normě? My jsme dokonce našli rekordmana, který vážil o čtyřicet tři gramů méně. A to už rozhodně v pořádku není.
Kateřina Čepelíková
15. 5. 2017
Počet nových komentářů
13
Plísňové sýry: V čem se liší camembert a hermelín
Složení ani název tentokrát moc nepomohou. Chuť a konzistenci hermelínů a camembertů ovlivňuje hlavně doba zrání.
Petr Havel
15. 3. 2017
Počet nových komentářů
19
Kdy díry v sýru znamenají vadu
Rozhovor
Poznáte v obchodě kvalitní sýr, nebo klidně koupíte něco, co se v mlékárně moc nepovedlo? Jiří Kopáček nám prozradí, kde mohou mlékaři nadělat nejvíce chyb i jak je potom v obchodě poznat.
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2017
Počet nových komentářů
5
Proč kozí sýr není žlutý jako ementál?
Ta nejobvyklejší barva u tvrdých sýrů je žlutá, v různých odstínech. Tedy v tom případě, že mluvíme o sýrech z kravského mléka, co se týče sýru z kozího mléka, ten zůstává vždy křídově bílý. Víte proč?
Kateřina Čepelíková
1. 3. 2017
Počet nových komentářů
1
Syřidlo do sýrů se donedávna získávalo velmi nehumánní metodou
Tušili jste, jak mlékaři získávali enzym, který je využíván k sýření mléka při výrobě sýrů? Malému teleti se voperovala do žaludku kanyla a tou se enzym odebíral. Dnes se vše dělá naštěstí jinak.
Kateřina Čepelíková
16. 2. 2017
Počet nových komentářů
39
Proč nekupovat hodně světlý eidam?
Čím tučnější eidam, tím méně obsahuje vápníku. Čím světlejší barva, tím méně je vyzrálý. Co dalšího jste o eidamu nevěděli?
Redakce
7. 2. 2017
Počet nových komentářů
30
Proč je Blaťácké zlato žluté?
Sýr Blaťácké zlato je dlouhé roky oblíbený sýr s typickou oranžovožlutou barvou. Víte, kde k barvě přišel a jak dlouho trvá jeho výroba?
Kateřina Čepelíková
12. 1. 2017
Počet nových komentářů
15
31
–
60
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji