největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
vaření
vaření
1
–
30
/
303
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Bedly, které na řezu zčervenají, raději nejezte. Mohou vyvolat zdravotní potíže
Kdo si poslední týden nepřinesl z lesa aspoň jednu bedlu, jako by nebyl. Jedlou bedlu vysokou většinou spolehlivě pozná i ten, kdo jinak houby moc nesbírá. I tady je však třeba dávat pozor, abyste se nesekli. Občas se objeví nejedlá, nebo dokonce jedovatá kolegyně. Naštěstí ne moc často.
Redakce
2. 10. 2024
Přeneseme vás do Thajska, Peru nebo třeba Indie a Argentiny, říká pořadatelka festivalu jídla
Rekordní počet restaurací se zapojí do jarního festivalu Restaurant Week – tentokrát se zaměřuje na mezinárodní kuchyni a cestování. Nejtalentovanější šéfkuchaři dali dohromady špičková menu, většinou je na výběr i vegetariánská verze. Ve světě se tento festival koná více než třicet let, do Čech ho přivedla foodblogerka Anna Grosmanová.
Radka Wallerová
24. 2. 2024
Olej z řízků do dřezu? Zapomeňte, patří do speciálních kontejnerů, stejně jako olej z rybiček a máslo
Předvánoční i vánoční období je v tuzemských domácnostech tradičně charakterizováno vyšší spotřebou tuků, a to nejen kvůli smažení kapra nebo řízků ke štědrovečerní večeři. Oslava stíhá oslavu, vaříme a smažíme více než jindy. Bohužel však použitý olej neumíme správně likvidovat. Jaká jsou pravidla?
Redakce
8. 12. 2023
Počet nových komentářů
10
Průvodce dýněmi: Každá se hodí k něčemu jinému, jíst se dají naslano i nasladko
Dýně tu moc populární nebyly, ale poslední desetiletí se to změnilo. A nejde jen o velké mexické dýně, z nichž se s blížícím se Halloweenem vyřezávají děsivé obličeje. Druhu dýní je mnoho a každá se hodí se k něčemu jinému. Průvodce napoví, čím se liší a jak je nejlépe využít v kuchyni.
Redakce
17. 10. 2023
Rendlík, hrnec, kastrol. V čem se liší, jak je vybírat a na co je používat
Chystáte se nakoupit kovovou výbavu do své první kuchyně, nebo se chcete konečně orientovat ve výrazech jako kastrol, hrnec a rendlík? Pak se nechte zasvětit do rozdílů i způsobu využití těchto kuchyňských pomocníků na vaření.
Kateřina Čepelíková
2. 8. 2023
Recepty od Rettigové jsou legendární, ale rozhodně podle nich nevařte
Jméno nejslavnější české kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové bývá často skloňováno v mnoha pádech a mnozí lidé ji stále považují za nedostižný kuchařský vzor. Co všechno o této ženě víme a jak bychom dnes hodnotili její recepty z hlediska zdraví?
Taťána Kročková
19. 7. 2023
Počet nových komentářů
3
Kuře nejlépe uvaříte v oválném pomalém hrnci, na vývar si pořiďte kulatý
Ráno se párkrát dotknout tlačítek nebo displeje a po návratu z práce se nechat přivítat vůní dobré večeře plné vůní, chutí i živin. Přesně to nabízí pomalý hrnec. Výhody jsou nesporné, od úspory času a elektrické energie až po rozmazlování chuťových buněk. Víte, jak vybrat ten nejlepší pomalý hrnec právě pro vás?
Kateřina M. Košutová
27. 2. 2023
Nesbírejte jen hřiby, dejte do košíku i skvělé ryzce. Uvaříte z nich tyhle pochoutky
Přestože většina houbařů sbírá a při přípravě pokrmů využívá zejména hřibovité houby, zejména pro zkušenější houbaře představuje vítané zpestření také sběr ryzců, z nichž některé se v minulosti využívaly dokonce i v lidovém léčitelství. Pozor však, ne všechny jsou jedlé.
Petr Havel
23. 9. 2022
Quinoa, netradiční dietní příloha plná bílkovin. Už jste ji ochutnali?
Drobná semena, která se dají uvařit na sladký i slaný způsob, znaly už dávné jihoamerické civilizace. Považovali quinou za posvátnou potravinu a moderní věda jim v tomto názoru dává svým způsobem za pravdu. Pochutnat si na ní mohou bez obav i lidé s celiakií a jako jedna z mála rostlin vám dodá slušnou porci bílkovin.
Kateřina M. Košutová
16. 9. 2022
Burgery a párky bez masa se musí jmenovat jinak, chtějí výrobci
Na trhu přibývá produktů rostlinného původu, které používají zavedené názvy potravin z masa. Zdaleka již přitom nejde jen o již dříve diskutovaný veganský burger, ale také párky, klobásy, řízky nebo právě veganské maso. Producenti masa jsou proti.
Petr Havel
14. 9. 2022
Počet nových komentářů
1
Urodilo se vám hodně rajčat? Připravte z nich studenou rajčatovou polévku
U většiny druhů ovoce a zeleniny platí, že je nejlepší volbou konzumovat je v čerstvém stavu. U rajčat to tak úplně neplatí. Pokud se tak například na zahrádce urodí rajčat více, než je možné bezprostředně sníst, mohou je zájemci využít k přípravě celé škály pokrmů a pochutin, jejichž prospěšnost pro lidský organismus je stejný a někdy i vyšší než právě sklizená rajčata nebo rajčata nakoupená v maloobchodní síti.
Petr Havel
24. 8. 2022
Už jste zkusili salsicciu? Italskou syrovou klobásu využijete skvěle v kuchyni
Recept
Víte, co je to salsiccia? Jde o specifický italský produkt, obvykle ne zcela přesně označovaný jako syrová klobása. Poradíme, jak ji využít v kuchyni.
Petr Havel
4. 8. 2022
Počet nových komentářů
1
Obohaťte svůj jídelníček o kedlubny a zkuste třeba kedlubnové zelí
Jednu z možností, jak v současné době vysokých cen potravin alespoň trochu ušetřit a zároveň udělat něco pro své zdraví, představuje vyšší než obvyklá konzumaci kedlubnů. Připravte si z nich ne úplně obvyklou přílohu.
Petr Havel
15. 7. 2022
Když je horko, dejte si studenou polévku
Studená polévka je výborná jako lehký, ale výživný oběd nebo jednoduchá večeře. V horkém počasí je to ideální varianta. Třeba z červené řepy nebo s cuketou, recepty najdete v článku.
Redakce
17. 6. 2022
Letní ovocné recepty ze špaldové mouky
Ovoce začíná dozrávat a nastává ideální čas pro pečení. Užijte si přípravu všech ovocných koláčů, bublanin, piškotů i rolád. Pečte a vařte zdravě, z čerstvého ovoce a kvalitní mouky.
Redakce
28. 5. 2022
Citronová tráva má schopnosti aspirinu a je perfektní na vaření
Nenápadná rostlina má příjemnou citronovou chuť i vůni. Zejména v Asii se používá do pokrmů, kterým dodá specifickou příchuť. Mnoho složek v citronové trávě má podle výzkumů potenciál v léčbě řady onemocnění a používají se také v kosmetickém průmyslu.
Kateřina M. Košutová
27. 5. 2022
Polenta umí být mnohem víc než kaše z kukuřičné mouky
Univerzální bezlepková příloha k hlavním jídlům, kterou lze konzumovat i samostatně, za studena nebo za tepla – to je polenta. Ve své základní formě kukuřičná kaše tvoří standardní součást stravy zejména v Itálii, ale také na celém Balkánském poloostrově.
Petr Havel
18. 5. 2022
Počet nových komentářů
3
Odborníci varují před oplachováním drůbeže, důležité je naopak mytí rukou při vaření
Mytí masa před vařením je častý zvyk – a chyba, zejména u drůbeže, říkají odborníci. Dokazují to mimo jiné i výzkumy, aktuálně vědci měřili kontaminaci v kuchyni a porovnávali rozdíly v případě umytí a neumytí masa. Velmi důležitá je osobní hygiena při přípravě jídla, ukazují výsledky.
Petr Havel
11. 5. 2022
Počet nových komentářů
9
Estragon: pelyněk, který není hořký. Hodí se do octa i do omáčky
Pelyněk estragon je bylinka známá svou vůní a jemnou lékořicovou příchutí. Koření dodává svěží chuť různým pokrmům a široce se používá zejména ve francouzské kuchyni. Dá se koupit čerstvý i sušený a dokonce je snadné si ho vypěstovat vlastními silami.
Kateřina M. Košutová
10. 5. 2022
Sójový olej jako varianta. Vyrábí ho i sedlák na Hané
V nabídce rostlinných jedlých olejů může hrát větší roli dosud méně známý sójový olej. Má výhody jak pro zákazníky, tak pro zemědělce i krajinu. Navíc by mohl částečně nahradit slunečnicový olej standardně dovážený z Ukrajiny.
Petr Havel
6. 5. 2022
Počet nových komentářů
1
Jak vařit českou klasiku zdravě
Česká kuchyně nemá pověst toho nejzdravějšího způsobu stravování – spíše si představíme tučné maso, cibuli chystanou na sádle nebo různé smetanové omáčky. Není se čemu divit, pro člověka starajícího se o hospodářství zajistil tento způsob stravování dostatek energie, aby svou fyzicky náročnou práci zvládl.
Veronika Pourová
20. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Jarní očista pro vaši kuchyň
S příchodem jara máme tendence probírat věci na sebe, čistit spíž, zrevidovat své jídelní návyky, kila navíc. Napadlo vás ale někdy dopřát takovou jarní očistu i vaší kuchyni? Pojďme se podívat, zda něco takového vaše kuchyň potřebuje a co ji může jarní očista přinést.
Lenka Formánková
17. 4. 2022
Domácí medy, džemy a sirupy z jarních květů
Na zahradě, v sadu, na louce… všude se již brzy objeví květy nejen krásné na pohled, ale také skvělé na výrobu voňavých domácích dobrot – sirupů, „medů“ nebo džemů ze sedmikrásek, levandule, černého bezu, ale třeba i mladých smrkových výhonků.
Redakce
16. 4. 2022
Bobkový list můžeme bez problémů pěstovat doma i na zahradě
Oblíbené koření jsou listy poměrně statného stromu s názvem vavřín vznešený. Vypěstovat ale lze i zakrslý stromek, třeba v květináči na balkóně. Jak pěstovat, sušit a využít bobkový list?
Petr Havel
14. 4. 2022
Pepř čtyř barev? Všechno jsou plody jediné rostliny
Pepř bílý, zelený, červený a černý. Čtyři barvy, a přitom jedna rostlina. Jaký je mezi nimi rozdíl? Rozluštíme záhadu barevného pepře a poradíme, do jakého jídla se který pepř hodí.
Kateřina Čepelíková
11. 4. 2022
Levné slané brambůrky a křupky už na dětské oslavě nenadchnou, říká lektorka
Rozhovor
ROZHOVOR – Jitka Pokorná vede kurzy zdravého životního stylu a stravy zaměřené na děti ze školek i základních škol. Pracovně i jako maminka čtyř dětí má bohaté zkušenosti s tím, co je pro malé strávníky prospěšné a co jim současně také chutná.
Lenka Krbcová
5. 4. 2022
Kanárské ostrovy: zkuste recept na tradiční jídlo conejo al salmorejo
Conejo al salmorejo je králík marinovaný a dušený ve speciální omáčce s olivovým olejem, vínem a dalšími aromatickými ingrediencemi. Můžete ho ochutnat během dovolené na Kanárských ostrovech, nebo připravit doma. Jaké další speciality nabízí kuchyně poznamenaná španělským vlivem?
Petr Havel
1. 4. 2022
Fazole adzuki jsou dobré na trávení i hubnutí
I když existují v širší barevné škále, nejznámější jsou fazole adzuki v červené barvě. Mají příjemnou ořechovou chuť, snadno se začleňují do různých pokrmů a kromě toho jsou nabity spoustou důležitých živin.
Kateřina M. Košutová
31. 3. 2022
Soljanka – jeden z nejznámějších pokrmů ukrajinské kuchyně
Polévka soljanka je jedním z typických jídel Ukrajiny. Má mnoho variant, ale prakticky v žádném receptu nechybí jedna surovina – okurky.
Petr Havel
17. 3. 2022
Středomořská dieta: na hubnutí a proti civilizačním chorobám. Jak na to?
Středomořský způsob stravování, který je známý z dovolenkových destinací v zahraničí, dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější typ stravování i u nás. Jídelníček ze Středomoří je pestrý, chutný, vyvážený a obsahuje vysoké množství antioxidantů.
Redakce
4. 3. 2022
1
–
30
/
303
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji