největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Velikonoce
Velikonoce
1
–
30
/
94
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Vařené vejce vydrží v lednici i dva týdny, na stole nejvýše tři dny
Dostatečně uvařená vejce s neporušenou skořápkou vydrží v lednici týden až dva. V pokojové teplotě je to výrazně méně. Americký úřad pro kontrolu potravin doporučuje vyhodit je po dvou hodinách. Češi to tak dramaticky nevidí, limit je dva až tři dny.
Eva Brendlová
1. 4. 2024
Velikonoční sladkosti zdravější než jindy. Na výrobu želé bonbónů stačí jen ovoce
Když místo čokoládových vajec odměníte děti na Velikonoční pondělí domácími gumovými medvídky z ovoce, radost z koledy jim nejspíš nezkazíte, a navíc tím uděláte službu jejich zdraví. Stejně tak můžete upéct veselé velikonoční minidortíky bez cukru a bílé mouky. Ocení to i rodiče, kteří nebudou muset celý zbytek dne dětem zakazovat další čokoládu.
Eva Brendlová
29. 3. 2024
Zapomeňte na mazanec. V USA jedí marshmallow kuřata, Italové si dávají sladkou pizzu
O velikonoční neděli, které se také říká Boží hod velikonoční, končí čtyřicetidenní půst. Období odříkání střídá stůl plný pochoutek a prvních jarních darů. Ve všech zemích, kde se Velikonoce slaví jako křesťanský svátek, slavnostní jídelníček vychází především z náboženské symboliky.
Jana Kuklová
29. 3. 2024
Pašijový týden před Velikonocemi: Co znamenají jednotlivé dny a co se během nich dělalo
Velikonoce patří mezi významné křesťanské svátky, které oslavují Zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Pojí se s mnoha tradicemi, a to nejen křesťanskými, ale i pohanskými. Zkusme se teď přenést třeba o sto, sto padesát let zpátky a podívat se, jak takové Velikonoce slavily naše praprababičky.
Taťána Kročková
28. 3. 2024
Velikonoční nabídka řetězců: někdo láká na slevu 10 procent, jiný na mazanec za akční cenu
Aktualita
Zmapovali jsme nabídku českých řetězců těsně před Velikonocemi. Čím výrazně rozšiřují své portfolio, nač lákají a jak ve sváteční čas díky nim můžete pomáhat?
Kateřina Čepelíková
27. 3. 2024
Velikonoční svátky v obchodech: Kdy si nakoupíte a kdy bude zavřeno
Aktualita
S nadcházejícími velikonočními svátky se jako vždy pojí změny otevírací doby obchodů. Letos svátky jara připadají na poslední březnový víkend. Kdy si nakoupíte a kdy bude zavřeno?
Anna Dvořáková
25. 3. 2024
Velikonoční pečení: Co všechno obsahují rozinky a jak vybrat ty skutečně kvalitní
Velikonoce
Rozinek jsou plné obchody: malé, velké, tmavé, žluté… Člověk často koupí ty, které mu přijdou pod ruku, a tak si vůbec neuvědomí, že mu místo usušených hroznů může v košíku skončit zbytečně přeslazená a bělená rozinka.
Redakce
22. 3. 2024
Šéf drůbežárny: Když jdou vejce zdražit, zdražíme. Je to existenční nutnost
Aktualita
Jak funguje cenotvorba vajec a proč by vejce měla celoročně stát kolem pěti korun? Jak velké náklady mají chovatelé na přeměny klecových chovů a kolik jim na ně přispěje stát? Na otázky odpovídá Jan Pozdílek, ředitel podniku pro výrobu vajec Vejce Kosičky.
Kateřina Čepelíková
5. 4. 2023
Obchody během Velikonoc: Kde nakoupíte na Velký pátek, jak bude otevřeno o víkendu a v pondělí?
Blíží se Velikonoce a s nimi i atypická otevírací doba obchodů. Zatímco děti mají prázdniny od čtvrtka do pondělí, dospělých se týkají dva státní svátky – Velký pátek a Velikonoční pondělí, přičemž pro každý platí jiná pravidla, co se nakupování týče.
Redakce
4. 4. 2023
Co je v čokoládě, která chutná jako mazanec?
Aktualita
Na českém trhu máme dvě sladké novinky, které potěší milovníky netradičních chutí, nebo ty, kteří rádi věnují svým přátelům originálně balené a chuťově vytříbené dárky.
Redakce
3. 3. 2023
Mouka Babiččina volba: některá balení obsahují třísky, výrobce je stahuje z trhu
Aktualita
Pakliže jste si před Velikonocemi nakoupili mouku, zkontrolujte své zásoby. Babiččina volba, pšeničná mouka hladká, může být kontaminována malými třískami.
Kateřina Čepelíková
14. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Pečení na Velikonoce ze špaldové mouky: jak upravit recept na beránka či mazanec
Mazanec a další pečivo ze špaldové mouky? Dobrá volba, jen je třeba doladit recept. Špalda je totiž zdravá, chuťově výborná, ale má trochu jiné vlastnosti při pečení než klasická pšeničná mouka.
Lenka Krbcová
13. 4. 2022
Počet nových komentářů
1
Otevírací doba obchodů na Velikonoce
Jak budou otevřeny obchody na Velikonoce 2022? Kde a kdy si nakoupíte na svátky? Podívejte se na přehled jednotlivých řetězců a jejich otevírací doby na Velký pátek, o víkendu a během Velikonočního pondělí.
Redakce
12. 4. 2022
Co nabízejí na Velikonoce farmářské trhy a co jinde nekoupíte
Nákupem na farmářských trzích obohatíte jídelníček a podpoříte menší farmáře. Navíc tu je možné zakoupit sortiment, který není běžně k mání, ať již jde o vajíčka přímo od chovatelů drůbeže, oblíbený medvědí česnek, nebo třeba zvěřinu.
Petr Havel
12. 4. 2022
Jak na půst, který neničí zdraví
Zapomeňte na nepřirozené diety, počítání kalorií a další nesmysly. Dodržujte nutričně vyvážený jídelníček, a chcete-li, čas od času zařaďte rozumný půst. Odlehčíte tím nejen svému trávení, ale i mysli. Jak tedy držet půst?
Redakce
8. 4. 2022
Ani vejce nazmar: 7 receptů z vajíček natvrdo
Je tu každoroční velikonoční dilema, co s větším množstvím vařených vajec. Nabízíme několik méně známých tipů, třeba kulinářskou specialitu – tzv. skotská vejce, plněná vajíčka, ale také tu nej klasiku – oblíbenou vajíčkovou pomazánku.
Redakce
5. 4. 2021
Počet nových komentářů
3
Boží hod velikonoční: stůl se prohýbá, nechybí mazanec, nádivka ani jehněčí
O Velikonoční neděli si konečně můžeme dopřát jídla, co hrdlo ráčí. Tu uzobnout mazance či koláčů, tu jehněčího, klobásky nebo nádivky. Dnes je také třeba poděkovat úrodné půdě za její dary.
Kateřina Čepelíková
4. 4. 2021
Bílá sobota: chystá se mazanec, beránek i nádivka
Od sporáku se dnes nehneme, tedy pokud budeme dodržovat tradice, které se k Bílé sobotě vážou. Začíná se sladkým pečením beránka a mazance a pokračuje s masitými pokrmy.
Kateřina Čepelíková
3. 4. 2021
Velký pátek: schovejte talíře, vypněte sporáky, čeká nás půst a studená koupel
Na Velký pátek nás čeká půst, kdy tělu dopřáváme minimum jídla. Takže nás hody nečekají, zato odpočinek ano. A protože je dnešní den mimořádně magický, měli bychom se dle tradic vydat k vodě a tak jako naši předci v ní řádně smáčet tělo. Dnes, nebo nikdy.
Kateřina Čepelíková
2. 4. 2021
Zelený čtvrtek: jí se všechno zelené, co už příroda nachystala
Na Zelený čtvrtek využijeme dary přírody, které běžně rostou třeba na zahradě či louce. K životu se probudily pampelišky, popenec, medvědí česnek, kopřivy… To všechno zužitkujeme do polévek, pomazánek nebo do slaného štrúdlu.
Kateřina Čepelíková
1. 4. 2021
Škaredá středa: na plotně se vaří hrách a v troubě voní jidáše
Jaké tradice se váží k Sazometné nebo také Smetné či Černé středě? Co tento den jíst a co si už dnes připravit na Zelený čtvrtek? Dozvíte se v prvním dílu našeho velikonočního seriálu.
Kateřina Čepelíková
31. 3. 2021
A tady pro paní jednoho beránka bez hlavy
Když už se pro letošní rok rozhodnete velikonočního beránka koupit, nemá cenu chodit z obchodu do obchodu a zkoumat ceny. Průměrná cena je sedmdesát korun za čtyřsetgramového přežvýkavce. A někde nesleví ani když je beránek „pokažený“.
Kateřina Čepelíková
30. 3. 2021
Dvě největší výzvy při pečení velikonočního beránka
Na tradičního beránka můžeme vyzkoušet různé druhy forem a receptů, vždy ale se společným cílem: aby hotový moučník byl vláčný a „nedusil“ a aby i po vyklopení z formy zůstal beránek vcelku a také vestoje na tácu.
Tereza Víchová
30. 3. 2021
Moderní dobrovolné hladovění: je přerušovaný půst vhodnou dietou?
Půst se vždy dodržoval hlavně z náboženských důvodů. V křesťanských zemích jsou to většinou vícedenní půsty – jde o půsty náročné, které se příliš neslučují s větším výdejem energie, například s intenzivním sportem. V současnosti jsou moderní různé formy půstu.
Lucie Růžičková
26. 3. 2021
Počet nových komentářů
2
Jíst ryby jako Italové: recept na filety s rizotem a šalvějovým máslem
Ryby jsou zdravé a postní jídlo a Italové jsou mistři v jejich přípravě. Vyzkoušejte sladkovodní a u nás dostupné ryby, třeba okouna či candáta, podle italského receptu. Navíc v neobvyklé kombinaci filetů a rizota.
Petr Havel
17. 3. 2021
Nemáte barvu na vajíčka? Přírodní prostředky jsou jemnější
Pro velikonoční barvení jsou ideální bílá vejce, ale i hnědá lze při vhodně zvoleném odstínu a intenzitě ozdobit. Kdo měl letos štěstí a sehnal bílá vejce, mohl narazit na jiný problém – v řadě obchodů pro změnu nejsou barvy na vajíčka.
Redakce
11. 4. 2020
Jak a z čeho se dělá velikonoční veganský burger?
Rostoucí komunita veganů a vegetariánů může ke svému stravování využít stále širší nabídku potravin a bezmasých pokrmů. Jedním z nich, který těsně před letošními Velikonocemi představila Česká veganská společnost, je i velikonoční veganský burger „Beyond Burger“, jehož přípravu pro vás zachytila redakce serveru Vitalia.cz.
Petr Havel
19. 4. 2019
Jak dostat z vajec natištěné kódy?
Aktualita
Chystáte se na zdobení velikonočních vajec? Pokud nevyužijte tzv. košilky, tmavé barvy nebo obtisky, pak se vám docela určitě bude hodit rada, jak se zbavit barevných kódů, které by jinak vajíčko hyzdily.
Kateřina Čepelíková
18. 4. 2019
Pozor na to, čím barvíte vejce a polevy. Těmto látkám je lepší se vyhnout
Aktualita
Po šedivé zimě se o slovo hlásí veselé jaro, čím více barev, tím lépe. A to i na zákuscích, v krémech, na velikonočních perníčcích i na vajíčkách. Na jaká barviva si dát pozor?
Redakce
9. 4. 2019
Proč na mazance děláme křížky? Nejde jen o symboliku
Příprava mazance si žádá řádnou přípravu, jenže co recept, to jiné suroviny. Je lepší použít droždí čerstvé, nebo sušené, použít mouku hrubou, či hladkou? A čím se krom kříže mazanec zdobí? Čerpali jsme rady ve starých kuchařkách i od pekárenského technologa.
Kateřina Čepelíková
8. 4. 2019
1
–
30
/
94
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji