největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
cukr
cukr
1
–
30
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Jak si vyrobit nejvoňavější cukr na cukroví? Vanilku upečte a strouhejte
Co mají společného vanilkový lusk a fazole tonka? Obojí je zdrojem vanilkové chuti a aroma pro přípravu krémů, dezertů, zmrzlin a pečiva, nejen toho vánočního, do nějž už se mnozí z nás pustili.
Kateřina Čepelíková
8. 12. 2023
Národe, tloustneš. Ve hře je možnost ještě více zdražit sladké nápoje a snížit jim obsah cukru
Za sladké nápoje si možná připlatíme. Vládní poradci navrhují zavést na ně spotřební daň místo zvýšení DPH, aby se zastavilo tloustnutí populace. Neslazené nápoje by naopak zůstaly bez spotřební daně a na současné výši DPH.
Měšec.cz
14. 11. 2023
Náhražky cukru zhubnout nepomohou. Dlouhodobá konzumace může dokonce uškodit
Pokud se lidé snaží shodit nějaké to kilo, často sáhnou po produktech obsahujících náhražky cukru. Zdravotníci však varují, že tato sladidla nejenže nepomohou k nižší hmotnosti, ale mají i určitá zdravotní rizika. Která to jsou a jak moc se jich bát? A čím tedy sladit?
Kateřina M. Košutová
25. 9. 2023
Čekankový sirup se hodí i na pečení, nahradí cukr a částečně také tuk. Má přitom málo kalorií
Čekankový sirup se původně začal vyrábět pro diabetiky, dnes ho najdeme ve spíži aktivních rodičů, manažerů i seniorů. Má obdobnou sladivost jako med, všestranné využití a minimum kalorií.
Kateřina Čepelíková
12. 9. 2023
Colové limonády se na zahnání žízně moc nehodí. Test ukázal, co v nich je
Aktualita
Co vlastně pijeme, když si dáme nějaký z colových nápojů? Na to se zaměřil spotřebitelský časopis dTest. Jak se dalo čekat, spoustu cukru. Ale jeden testovaný vzorek nepříjemně překvapil i jinak.
Redakce
25. 7. 2023
Počet nových komentářů
4
Víte, že včela žije jen šest týdnů? Kvůli půlkilovce medu nalétají včely přes 50 tisíc kilometrů
Málokdo to ví, ale i včely mají svůj světový den. Připadá právě na dnešek, na dvacátého května, a slaví se teprve po šesté. Má připomenout význam včel pro lidstvo a jejich zranitelnost.
Redakce
20. 5. 2023
Zdají se vám potraviny v obchodech předražené? Můžete to nahlásit
Ještě v lednu loňského roku se cena za kilo cukru pohybovala kolem patnácti korun, na konci roku 2022 už byla více než dvojnásobná. Poté, co se do věci vložil ministr zemědělství, cukr zlevnil. Za pomoci antimonopolního úřadu pak ministerstvo zemědělství začalo situaci na trhu řešit. A podnět k šetření můžete podat i vy.
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2023
Proč je cukr tak drahý? Stojí skoro dvakrát tolik
Aktualita
Cukr od loňského září výrazně podražil. Ministr zemědělství chce od obchodníků vědět, proč jeho cenu zvedají, když u výrobců ceny tak prudce nestoupají. Na což ostře reagoval Svaz obchodu a cestovního ruchu a výrazně jemněji i Potravinářská komora.
Kateřina Čepelíková
27. 1. 2023
Počet nových komentářů
1
Bílý povlak na čokoládě není plíseň. Ale je bezpečné ho sníst?
Určitě se vám už někdy stalo, že jste si s chutí rozbalili svou oblíbenou čokoládou nebo třeba bonboniéru a zjistili jste, že na sobě má nevábný bílý povlak. Nejspíš vás ihned přešla chuť a čokoláda putovala do koše. Je však opravdu nutné ji v takovém případě vyhodit, nebo ji můžete bez obav sníst?
Kateřina M. Košutová
20. 12. 2022
Hladina cukru v krvi: Jaké hodnoty se považují za normální?
Krevní cukr neboli glukóza je hlavním zdrojem energie pro lidské tělo. Posiluje vnitřní orgány i nervový systém a udržování normální hladiny cukru v krvi je nezbytné pro fyzické zdraví, pohodu i míru energie. Ale co je považováno za normální hladinu glukózy a co se stane, když stoupne nad tuto úroveň?
Kateřina M. Košutová
19. 12. 2022
Zapomeňte na vanilku, letos do cukroví nastrouhejte fazoli tonka
Fazole tonka je zvláštně vypadající a velmi zajímavě a intenzivně vonící semeno tropického stromu. Odkud se vzala a kde všude, krom kuchyně, najde uplatnění? Ptali jsme se kořenáře, který o ní ví kde co.
Redakce
9. 12. 2022
Počet nových komentářů
2
Nenechte se oklamat, kupujte jen skutečná povidla. Nebo si je snadno udělejte doma
Povidla mohou být nejen ze švestek, ale i z jablek, hrušek či meruněk. Mohou být dokonce přislazovaná, ačkoli se traduje, že nikoliv. Musí však v každém případě obsahovat mnohem vyšší podíl ovoce než marmelády.
Petr Havel
5. 10. 2022
Počet nových komentářů
1
Světlík lékařský uleví očím, navíc si z něj můžete vyrobit víno
Patří mezi méně známé bylinky, ale je to škoda. Může přinést úlevu třeba při potížích s očima. Řeč je o světlíku lékařském, který si můžete nasbírat i teď na podzim.
Petr Havel
20. 9. 2022
Sacharidy bychom neměli ze stravy vyloučit, důležité je zvolit jejich správný typ
Všechny sacharidy nejsou stejné. Existuje mnoho druhů potravin, které je obsahují, a přitom se liší ve svých dopadech na lidské zdraví. Mnohé z nich nezpůsobují obezitu ani zdravotní problémy, naopak podporují dobrou kondici a dá se díky nim předcházet řadě onemocnění.
Kateřina M. Košutová
29. 7. 2022
Počet nových komentářů
1
Má se sportovat s diabetem? Rozhodně ano
Při sportu jsou diabetici ohroženi hypoglykemií. Na druhé straně je pro ně pohyb velmi důležitý, dokonce může jejich cukrovku zkrotit. Jak s ním začít a na co by si měli dát pozor?
Helena Singerová
27. 7. 2022
Na zdraví zubů mají vliv i potraviny. Které z nich jsou pro zuby dobré a které špatné?
Hollywoodský úsměv s dvěma řadami bílých zubů je snem mnoha lidí. Na vzhled a stav zubů má přitom vliv řada faktorů, od vrozených dispozic přes pečlivou hygienu až ke stravovacím návykům. Strava bývá v tomto směru často opomíjená, přitom právě ona ovlivňuje zdraví zubů významným způsobem.
Kateřina M. Košutová
25. 7. 2022
Obohaťte svůj jídelníček o kedlubny a zkuste třeba kedlubnové zelí
Jednu z možností, jak v současné době vysokých cen potravin alespoň trochu ušetřit a zároveň udělat něco pro své zdraví, představuje vyšší než obvyklá konzumaci kedlubnů. Připravte si z nich ne úplně obvyklou přílohu.
Petr Havel
15. 7. 2022
Vadí cukr v jídle? Záleží na tom, jaký
Vědci doporučují snižovat konzumaci tzv. volných a přidaných cukrů, jak to jen jde. Pro nedostatek údajů se jim zatím nepodařilo stanovit tolerovatelnou horní úroveň příjmu cukrů v našem jídelníčku.
Petr Havel
9. 3. 2022
Počet nových komentářů
2
Sladkosti jím ze zvyku. Jak s tím přestat?
Můj děda pracoval ve velkém závodě na výrobu sušenek. Domů nosil plno cukrovinek za výhodnou „zaměstnaneckou“ cenu. Přesně jsem věděla, ve které skříňce jsou tyhle poklady hojně k mání. Snad od té doby se datuje můj celoživotní návyk „na sladké“. Co s ním, když se ho chcete zbavit?
Lenka Krbcová
26. 1. 2022
ČR nemá data o tom, jak lidé jedí. Nevíme skoro nic, kritizuje vědec
K hodnocení zdravotních rizik a prevenci chybí v ČR údaje o individuální spotřebě potravin. „Data chybí už 18 roků,“ upozorňuje profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu. V zemích EU přitom probíhá sběr dat nejméně jednou za 5–10 let.
Petr Havel
21. 1. 2022
Počet nových komentářů
2
Z kafe a cukru vyrobili Kafánek, zcela nové české sladidlo
Rozhovor
Směs kávy a třtinového cukru smícháno ve správném poměru a doladěné podle receptury Michala Perny dohromady tvoří nové sladidlo zvané Kafánek. Kde se prodává a co všechno se s ním dá osladit?
Redakce
15. 12. 2021
Sirup z agáve není tak zdravý, jak se myslelo
Agáve je léčivou bylinou i okrasou zahrádek nenáročnou na pěstování, sirup z ní ale příliš zdravý není. V minulosti měla agáve velký význam, po staletí se tato rostlina využívá i v lidovém léčitelství.
Kateřina M. Košutová
22. 11. 2021
Výrobci nápojů se snaží nahrazovat cukr. Se stévií to ještě nevzdali
Cukr je pro lidi stále větším strašákem a výrobci limonád a ochucených vod pracují na tom, aby jejich nápoje byly pro zákazníka stále atraktivní. Hledají tedy nové způsoby, jak své nápoje osladit. Ideálně přírodní cestou a bez kalorií.
Kateřina Čepelíková
11. 10. 2021
Počet nových komentářů
3
Mléčné výrobky bez cukru: čím to, že jsou i tak sladké?
Jogurty či nápoje z mléka se zbavují cukru, přesto neztrácejí na chuti. Čím dohánějí sladkost? Občas náhradními sladily, ale spíš jdou ryze přírodní cestou. Budete mile překvapeni.
Kateřina Čepelíková
18. 8. 2021
Počet nových komentářů
1
Kolik cukru je ve vašem drinku? Budete se divit
Míchané nápoje jsou letní hit. Specialisté Express Dentist zjišťovali, jak jsou na tom z pohledu množství cukru. Některé drinky jsou vyloženě cukrovou bombou, populární Margarita či Mojito jsou na tom relativně lépe.
Petr Havel
17. 6. 2021
Mléčné výrobky zeštíhlely. Řada z nich už nosí nálepku −30 % cukru
Roste počet mléčných výrobků, které obsahují o třicet procent cukru méně. A přitom stále chutnají dobře. „Je to jeden z největších reformulačních směrů, který je navíc podpořen výživovými doporučeními,“ říká předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.
Kateřina Čepelíková
22. 3. 2021
Jak vyrobit karamelky a slaný karamel snadno a rychle
Osladit si život podomácku vyrobenými karamelkami, karamelovou šlehačkou, polevou nebo slaným karamelem, to potěší kdejakého mlsouna. Základní ingrediencemi jsou cukr a trpělivost.
Redakce
5. 2. 2021
Který cukr do vánočního cukroví? Dobře zvolený druh mu pomůže, nevhodný ho pokazí
Vedle základních druhů, tedy moučky, krupice a krystalu, existuje celá řada cukrů, které nám ozvláštní vánoční cukroví. Mají různé příměsi, aromata, vůně a chutě. Podívali jsme se na ně podrobně a zjistili, co obsahují a nač se hodí.
Kateřina Čepelíková
13. 12. 2020
Přemíra nápojů s ovocným cukrem škodí
Obvyklá nutriční doporučení se soustředí na apely k omezování konzumace sacharózy – řepného cukru, který bývá označován i jako „bílý jed“. Nejnovější poznatky ukazují, že rizika představuje také fruktóza – tedy cukr ovocný. A to zejména pro těhotné a kojící ženy a následně jejich děti.
Petr Havel
21. 10. 2020
Ceny cukru rostou, a ještě to nekončí
Komentář
Jednou ze základních potravin, o nichž se aktuálně mluví v souvislosti se zdražováním, je také cukr. Proč jeho cena stoupá a jak za něj utratit o něco méně?
Petr Havel
22. 5. 2020
1
–
30
/
115
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji