největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zdravá výživa
Zdravá výživa
571
–
600
/
780
První strana
Předchozí strana
17
18
19
20
21
22
23
Následující strana
Poslední strana
Prof. Papežová: Posedlost zdravou výživou vede až k poruše příjmu potravy
Rozhovor
Spouštěčem restriktivní poruchy příjmu potravy (ARFID) může být nezdravá posedlost zdravou výživou v rodině. Vede ke ztrátě hmotnosti, omezenému růstu a nedostatečné výživě dětí a mladistvých. Mnohdy také k jejich sociální izolaci a neschopnosti jíst s ostatními.
Veronika Řeháková
4. 11. 2016
Počet nových komentářů
5
Sóju není třeba démonizovat, ale rizika představuje
Sóju a výrobky z ní v minulosti propagovali zejména vegetariáni coby náhražku masa. Spotřebitelům bylo a je doporučováno také sójové mléko, potravinové doplňky na bázi sóji nebo sojový chléb či jogurty. Častá konzumace produktů ze sóji přitom může mít negativní vliv na děti i dospělé.
Petr Havel
4. 11. 2016
Počet nových komentářů
4
Pro děti jídla bez náhražek a polotovarů
Školní jídelny v Česku už nechtějí vařit z náhražek a polotovarů. Současná pravidla stravování jim nevyhovují.
Redakce
1. 11. 2016
Počet nových komentářů
2
Tipy, jak nastartovat metabolismus
Fyzická aktivita zrychluje metabolismus, naopak sedavé zaměstnání je doslova „morem“ dnešní doby. Na rozproudění metabolismu má také vliv jídlo, pití i určité koření.
Veronika Řeháková
31. 10. 2016
Počet nových komentářů
2
Topinambur – sladší a jemnější než brambory
Topinambury jsou hlízy slunečnice. Říká se jim také židovské brambory nebo jeruzalémské artyčoky. Slaví návrat do našich kuchyní, odkud je kdysi brambory vytlačily.
Lucie Šimíková
25. 10. 2016
Rybí tuk: účinky pro zdraví i bez odéru
Už dávno neplatí, že rybí tuk dostanete na lžičku a následují neuvěřitelné grimasy. Stačí si jeho zdroj najít v takové podobě, která vám bude vyhovovat. Bojuje za krásnou a zdravou pleť, komplikuje rakovině udeřit a navíc díky němu snáze zhubnete.
Lenka Zelnitiusová
20. 10. 2016
Z výživových stylů se stávají nová náboženství
Komentář
Výživa je jednoznačně politikum a o tu „správnou“ se vede nejedna bitva. Čím víc o ní víme, tím větší zmatek panuje. A do toho zmatku vnášejí další chaos producenti potravin se svými přídatnými látkami a jediným cílem – prodat co nejvíce. Výživa člověka 2016, to jsou nejasné principy, neukončená řešení a neustávající diskuze.
Petr Fořt
18. 10. 2016
Počet nových komentářů
6
Proč výživoví poradci doporučují ořechy
Pokud „mlsáte“ ořechy, děláte podle odborníků dobře. Ovšem za dodržení několika podmínek. Výživový poradce uvádí výhody konzumace ořechů a vysvětlí, co je „pistáciový princip“ i proč pistácie pomáhají v boji proti nezastavitelné chuti k jídlu.
Ivan Mach
3. 10. 2016
Počet nových komentářů
5
Které sacharidy vadí dětem
Že přemíra sladkostí je chyba, to víme asi všichni. Méně už se orientujeme v tom, jaký je rozdíl mezi druhy sacharidů a jak poznáme, co která potravina obsahuje. Běžná potrava dětí a mládeže je přitom často cestou do pekel.
Petr Havel
3. 10. 2016
Počet nových komentářů
3
Výrobci začnou snižovat v potravinách obsah cukru, soli nebo tuku
Komentář
Do roku 2020 by se v některých potravinách vyráběných na území ČR mohly snížit obsahy soli, cukru nebo některých druhů mastných kyselin, tedy tuku. Jedná o tom například Nestlé, Unilever či Coca-Cola.
Petr Havel
29. 9. 2016
Počet nových komentářů
1
Vím, co se učíš, ale netuším, co piješ
Ptali jste se někdy svých dětí, jakou nabídku nápojů mají ve škole k obědu? Máte představu, zda lahvičku, kterou si ráno bere do aktovky, vypije postupně, naráz, nebo téměř netknutý obsah doma vylije? Víte, co a jak vaše dítě vlastně pije?
Lenka Krbcová
27. 9. 2016
Počet nových komentářů
2
Oves a ovesné vločky: energie, která dlouho vydrží
Zájem o ovesné produkty prudce narostl. Není divu. Oves dodává lidskému organismu fyzickou, ale i duševní sílu. Navíc sice obsahuje jako jiné obiloviny lepek, avšak v jiné formě, což umožňuje konzumovat výrobky z ovsa i většině celiaků.
Petr Havel
21. 9. 2016
Počet nových komentářů
1
Bílkoviny v jídelníčku: jíme ty nekvalitní
Proteiny potřebujeme, jsou nezbytné pro zdravý organismus. Problém je, že si ze zdrojů bílkovin nevybíráme ty kvalitní.
Veronika Řeháková
20. 9. 2016
Počet nových komentářů
11
Test dětských svačinek: většina výrobků skončila ve skupině Raději ne!
Test
Odborníci z iniciativy Vím, co jím a piju na základě analýz z akreditované laboratoře ohodnotili dvacet výrobků, které cílí na děti. Účelem testu bylo zjistit, zda jsou pro děti vůbec vhodné a co dobrého jim z výživového hlediska přinesou.
Redakce
19. 9. 2016
Počet nových komentářů
1
Zdravější stravování ve školách není dražší
Komentář
Skutečně zdravé obědy ve školních jídelnách nestojí víc než ty podle zastaralého spotřebního koše. Ukazují to zkušenosti projektu Skutečně zdravá škola. Větší nároky jsou ale na kuchařky a suroviny.
Petr Havel
16. 9. 2016
Počet nových komentářů
6
Se superpotravinami musíte umět zacházet a nezničit jejich sílu
U potravin z kategorie „superfoods“ nemusí více nutně znamenat i lépe. Důležité je vědět, jak je do jídelníčku zařadit, za jakých okolností jsou přínosné a v čem naopak mohou být rizikové. Nešťastná kulinární úprava může jejich výživový potenciál zničit a degradovat je na obyčejnou poživatinu.
Veronika Řeháková
14. 9. 2016
Lněné semínko je nutné pořádně rozkousat, jinak je to na nic
Lněné semínko je ceněno díky obsahu zdraví prospěšného tuku. Význam má v prevenci nemocí srdce a cév, pomáhá bojovat s cukrovkou i rakovinným bujením. Skvělé je i pro ženy, ať již chtějí otěhotnět, mají potíže s menstruací nebo klimakteriem.
Veronika Řeháková
9. 9. 2016
Počet nových komentářů
2
Pamlsková vyhláška dětem chutnat nebude
Komentář
Neslané, nemastné a – nesladké. Takové budou potraviny, které si budou moci koupit děti ve škole poté, co vstoupí v platnost „pamlsková vyhláška“.
Petr Havel
5. 9. 2016
Počet nových komentářů
4
Syrová, nebo tepelně upravená zelenina? Víme, co je zdravější
Některou zeleninu je z hlediska využitelnosti obsažených látek lepší konzumovat zasyrova, jinou tepelně upravenou. A někdy záleží na tom, jaké látky chceme využít.
Veronika Řeháková
1. 9. 2016
Počet nových komentářů
5
Kyselina listová je důležitá nejen v těhotenství
O důležitosti vitamínu B9, kyseliny listové, se často hovoří především v souvislosti s těhotenstvím a prevencí vývojových vad. Má i mnohé další účinky na lidský organismus.
Veronika Řeháková
30. 8. 2016
Obezita u dětí: na vině jsou špatné stravovací návyky celé rodiny
Obtloustlé dítě? Mnoho dospělých nad tím může mávnout rukou v přesvědčení, že děti z toho přece vyrostou. Na to ale nelze spoléhat, pokud nezmění své stravovací návyky.
Veronika Řeháková
24. 8. 2016
Počet nových komentářů
22
Odkdy může miminko obiloviny? Od šesti měsíců
Ke konzumaci obilovin je připraveno již půlroční miminko. Oddalováním zařazení lepku v dětských příkrmech a kašičkách vzniku alergie nezabráníte. Naopak, zařazení ve správný čas je jistou prevencí.
Petr Havel
19. 8. 2016
Počet nových komentářů
2
9 potravin ideálních do jídelníčku těhotné ženy
Výživou v těhotenství programujeme zdraví našeho dítěte. Nejezte dvakrát tolik, ale dvakrát zdravěji. Které potraviny by nastávající maminka neměla ve svém jídelníčku opomíjet?
Veronika Řeháková
18. 8. 2016
Počet nových komentářů
2
Špaldové knedlíky jsou hutnější
Špalda je druh pšenice a jako taková obsahuje lepek. Protože však není přešlechtěná tak jako jiné obiloviny, je obvykle mnohem lépe snášená i lidmi na lepek citlivými.
Petr Havel
5. 8. 2016
Jste v háji? Dejte si banán! 7 potravin, které zvedají náladu
Proti špatné náladě pomůže mimo jiné i vhodně zvolené jídlo. „Veselé“ potraviny podporují tvorbu serotoninu, který je – jak známo – spoluzodpovědný za to, že je nám dobře.
Veronika Řeháková
4. 8. 2016
Maso do dětského jídelníčku patří, říká nutriční terapeutka
Rozhovor
Rozhodně nesouhlasí s vegetariánskou stravou u dětí, ke které některé matky své potomky vedou. „Maso do jídelníčku dětí patří, i když to nemusí být každý den,“ tvrdí Věra Boháčová.
Veronika Řeháková
19. 7. 2016
Počet nových komentářů
31
Hladové potraviny: Po kterých jídlech máme ještě větší chuť jíst?
Když máme hlad a dáme si na zasycení bílý rohlík nebo jablko, žádnou velkou službu svému organizmu neprokážeme. Brzy totiž dostaneme znovu hlad, a jaký! Proč to tak je a po kterých potravinách máme hned zase hlad?
Blanka Chocová
11. 7. 2016
Domácí rostlinná mléka – zdravá pochoutka bez laktózy
Výživová poradkyně Zuzana Komůrková má rostlinná mléka v oblibě a nejraději si je připravuje doma: „Pokud si je kupujete, pořádně se podívejte na složení. Možná budete překvapeni, co se dočtete. Určitě je lepší si mléko vyrobit doma a být si tak jistý, co v něm je.“
Veronika Řeháková
29. 6. 2016
Počet nových komentářů
7
Hledáte jídlo proti rakovině? Dejte si borůvky!
Drobné bobuloviny jsou symbolem prázdnin a léta – jahody, maliny, ostružiny, rybíz, angrešt, brusinky a zejména borůvky. Navíc mají protirakovinný potenciál. Proč jsou tak zdravé?
Hana Mojžíšová
24. 6. 2016
Dal by si výživový poradce buřta? Kateřina Cajthamlová si pochutná na jitrnici
Uzeniny jsou často zatracované. Každou chvíli se o nich dočítáme, jak jsou škodlivé. Zajímalo nás tedy, zda vůbec nějaké uzeniny konzumují odborníci na výživu. „Pod devadesát procent masa nejdu,“ říká Ivan Mach.
Veronika Řeháková
22. 6. 2016
571
–
600
/
780
První strana
Předchozí strana
17
18
19
20
21
22
23
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji