největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
značení potravin
značení potravin
31
–
60
/
140
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Dnes se mění pravidla pro značení potravin a cigaret
Aktualita
Krabičky cigaret s varovnými obrázky a jednotné označování potravin českého původu, to jsou hlavní změny novely zákona o potravinách. Začíná platit ode dneška.
Redakce
7. 9. 2016
Spor o řecké jogurty je testem selského rozumu EU
Komentář
Smíme řeckému jogurtu od tuzemských výrobců říkat řecký? Řekové proti tomu protestují, jde podle nich o klamání zákazníků.
Petr Havel
2. 8. 2016
Počet nových komentářů
3
Americká brusinka je matoucí název. Jak se liší borůvka, brusinka a klikva
Komentář
Populární americká (kanadská) brusinka přísně vzato není brusinka. A podle zákona by tak neměla být označována. Je to klikva.
Petr Havel
18. 5. 2016
Nové značení masa – co se mění? Chytáky zůstanou
Komentář
Nová vyhláška zpřesní označování masa a masných výrobků. Měla by omezit šizení spotřebitele. Víte ale, jak velký je rozdíl třeba mezi „telecími párky“ a „párky s telecím masem“?
Petr Havel
29. 4. 2016
Počet nových komentářů
1
Než si koupíte zaručeně „českou“ potravinu…
Aktualita
„Česká potravina“ musí být česká. Zní to samozřejmě, ale není. Na vlně zájmu o jídlo domácího původu se vezou i potraviny, které s Českou republikou nemají nic moc společného. Až na to, že se jako české prezentují. To by se teď mělo změnit.
Redakce
15. 3. 2016
Revoluce v označování piv: zapomeňte na desítky a dvanáctky
Přinášíme exkluzivně informace o směru, kterým se také ubírají úvahy ohledně značení piva. Národ pivařů se bude divit.
Petr Havel
18. 9. 2015
Počet nových komentářů
10
České pivo a české pivo – víte, jaký je v tom rozdíl?
Desítky různých značek na obalech měly původně za cíl usnadnit orientaci spotřebitele. Leč nestalo se, ba právě naopak. České pivo je jen jeden z mnoha příkladů.
Petr Havel
26. 6. 2015
Počet nových komentářů
2
Alergeny v restauracích nikoho nezajímají
Loni v prosinci se nejen v restauracích začaly objevovat seznamy alergenů obsažených v nabízených pokrmech a nápojích. Po průzkumu ministerstva zdravotnictví je jasné, že to vlastně nikoho nezajímá.
Redakce
14. 4. 2015
Počet nových komentářů
17
Ode dneška se jinak značí maso. A není to apríl
Aktualita
Od 1. dubna 2015 musí výrobci povinně uvádět zemi původu u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa.
Redakce
1. 4. 2015
Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?
Byliny a koření z různých koutů planety se zásadně liší. Výrobci ale nemají povinnost původ uvádět. Například u skořice tak nepoznáte, kolik rizikového kumarinu obsahuje.
Petr Havel
3. 3. 2015
Počet nových komentářů
9
Nejčastější nepochopení při výběru potravin
Češi chtějí nakupovat zdravěji, neví ale, jak na to. Nerozumí příliš informacím na obalech potravin nebo si je vykládají špatně.
Karolína Hlavatá
18. 2. 2015
Počet nových komentářů
24
Pražská šunka chce být tradiční specialitou
Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague… pod těmito názvy (a řadou dalších národních variací) chce být zapsána Pražská šunka coby zaručená tradiční specialita.
Redakce
11. 2. 2015
Počet nových komentářů
4
Potraviny jsou globální směskou, jak chcete značit zemi původu?
Evropský parlament neví, o čem hlasuje. Plošné označování země původu u vícesložkových potravin je nereálné. Dodavatelé z různých zemí se mění i v řádu dní.
Petr Havel
23. 1. 2015
Počet nových komentářů
15
Značení alergenů v restauracích: idea dobrá, forma nešťastná
Komentář
Proboha, máte vůbec něco bez alergenů? Napadne hosta při pohledu na jídelní lístek upravený podle nových požadavků. Áčka se stanou strašákem, jako se to již dříve stalo éčkům. Mnohdy zbytečně.
Petr Havel
7. 1. 2015
Počet nových komentářů
31
Značení nebalených potravin se od Nového roku mění
Hned od ledna začíná platit novela zákona o potravinách, která přinese širší možnosti výběru při nakupování. Budeme znát alergeny, údaje o hlavních složkách, jen s tou zemí původu je to zase všelijaké.
Redakce
1. 1. 2015
Jak se správně značí nebalené potraviny
Už jsme se v Česku naučili hledat důležité informace v případě balených potravin. U uzenin či sýrů na váhu, stejně jako třeba u koblih si zatím nejsme moc jistí, na co máme nárok.
Lenka Krbcová
25. 11. 2014
Počet nových komentářů
2
Listové těsto že obsahuje máslo? Zlatý voči
Test
Listové těsto si málokdo pracně připravuje doma, když si ho za pár kaček může pořídit v každém obchodě. Jenže právě proto, že je levné, těžko v něm hledat máslo, které do něj původně patří.
Redakce
8. 9. 2014
Počet nových komentářů
8
Kilo vajec, prosím. Čerstvá váží víc
Test
Myšlenka prodeje vajec „na váhu“ není výmysl. Za první republiky vycházeli z toho, že vajíčka skladováním ztrácí na váze a nákup „na kusy“ je tak pro zákazníka nevýhodný. Jak je to dnes?
Blanka Chocová
1. 7. 2014
Počet nových komentářů
1
Co mění zákon o potravinách? Nečekejte zázraky
Novela zákona o potravinách byla konečně schválena. Některé změny zákazník stěží zaznamená. Co je důležité v potravinářské novele z pohledu běžného spotřebitele?
Petr Havel
19. 5. 2014
Novela zákona o potravinách přinese více písmenek
Aktualita
Mnohokrát připomínkovaná novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích byla konečně schválena. Těšit se tak můžeme na větší písmo na obalech i zemi původu u nebalených potravin.
Kateřina Čepelíková
15. 5. 2014
Přiznejme si, že balené koblihy nám nenadiktoval Brusel
Rozhovor
„Musíme se umět ozvat,“ říká Milena Vicenová. O zákulisí vyjednávání v EU toho ví tolik jako málokdo u nás. Za kvalitu potravin přitom podle ní může hlasovat každý – svým nákupním košíkem.
Lenka Krbcová
12. 5. 2014
Počet nových komentářů
12
Značení a uchovávání vajec: Vajíčko na tvrdo vydrží až deset dní
I když třebas nedodržujeme jiné zvyky, Velikonoce bez vajec si u nás asi málokdo dovede představit. Připomínáme proto, jak mají být prodávaná vajíčka označována a také uchovávána.
Lenka Krbcová
17. 4. 2014
Počet nových komentářů
1
Konec farmářských trhů kvůli USA? Ani náhodou
Zánik farmářských trhů kvůli jednání EU a USA skutečně nehrozí. Podobná tvrzení si lze vysvětlit jen jako snahu o zviditelnění. Je ale pravda, že Amerika má pro potraviny jiná pravidla.
Petr Havel
9. 4. 2014
Počet nových komentářů
3
Jak se z dánského selete stane české vepřové
Nejpozději za rok budeme znát zemi původu kupovaného masa. Pozor na častý omyl – jde pouze o maso jako takové, ne o součást dalších výrobků. A ani tak stoprocentní jasno mít nebudeme.
Petr Havel
2. 4. 2014
Počet nových komentářů
8
Poznáte české maso od polského?
Aktualita
Maso, které je označené i na obalu značkou CZ, nemusí nutně pocházet z českých chovů. Klidně se může jednat o polské maso, které bylo u nás jen zabalené. Jak poznáme skutečný původ masa?
Kateřina Čepelíková
7. 3. 2014
Počet nových komentářů
2
Chcete odlišit chléb z žitného kvásku? Šance by tu byla
Návrh na označování chlebů z kvasu byl, navzdory přání zákazníků, smeten ze stolu. Doufejme, že dočasně. Stalo se tak kvůli tlaku výrobců, kteří kvásek při výrobě chleba nepoužívají.
Petr Havel
7. 3. 2014
Počet nových komentářů
7
Slováci chtěli stlačit kvalitu Pražské šunky
Tzv. Pražskou šunku vyrábí řada výrobců v Evropě. Celý problém tkví v tom, že při udělení ochranné známky a ustanovení přísných parametrů již nebudou dále moci toto označení používat.
Petr Havel
5. 3. 2014
Počet nových komentářů
6
Chcete znát hlavní složku nebalených potravin? Připlaťte si
Záměr označovat hlavní složku nebalených potravin zakládá riziko růstu jejich cen. Bouří se proti němu prakticky všichni. Od pekařů po řezníky. Od cukrářů po výrobce lahůdek. Důvod?
Petr Havel
28. 2. 2014
Počet nových komentářů
17
Co přesně je maso? Nový zákon se neshodne s EU
Potravinářská novela měla udělat jasno. Minimálně v některých aspektech hrozí ještě větší zmatek než nyní. Označování hlavní složky u nebalených výrobků zamotá hlavu nejen zákazníkům.
Petr Havel
2. 1. 2014
Počet nových komentářů
3
Polské potraviny mají značky kvality. Ale takové se k nám nevozí
Potraviny z Polska provázela již řada skandálů a jejich pověst není dobrá. Přitom k nám se bohužel dováží to nejlevnější, tedy nijak kvalitní zboží. Poláci přitom umí i lepší potraviny.
Petr Havel
10. 10. 2013
Počet nových komentářů
3
31
–
60
/
140
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji