největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
značení potravin
značení potravin
61
–
90
/
140
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Strašák GMO z Evropy pomalu mizí
Těžko hledat shodu, zda je to dobře nebo špatně. Legislativu týkající se geneticky modifikovaných organismů čekají změny a to ještě letos. Jaký postoj ke GMO mají kandidáti do Sněmovny?
Petr Havel
7. 10. 2013
Počet nových komentářů
41
„CZ“ maso skutečně nemusí být české. To neznamená, že je rizikové
Výrok o nedostatečné kontrole masa v obchodech z úst prezidenta veterinářů byl nešťastný a nevhodně prezentovaný. Mediální zkratka také vykonala své. Cesta k jasnému původu vede jinudy.
Petr Havel
25. 9. 2013
Počet nových komentářů
9
Jedlé etikety dělají i z chleba nosič reklamy
Je to paradox: obal prodává i u nebaleného zboží. Zvýraznit mezi jinými svůj bochník nebo housku umožňují etikety z jedlého papíru. Jde o trend, nebo experiment s nejistým výsledkem?
Petr Havel
28. 8. 2013
Počet nových komentářů
2
Nový nápad za všechny peníze: Dávat Klasu na pšenici je blbost
Klasa je nejznámější značkou kvality potravin. Vynechme teď podmínky jejího udělování i sumy za propagaci. Klasa chce být nově udělována i surovinám a jídlům. A co takhle vodě v potoce?
Petr Havel
20. 8. 2013
Počet nových komentářů
2
Testování kvality potravin stojí i 8 tisíc. Prodejci ho využívají
ROZHOVOR – V letácích i přímo na výrobcích se začaly objevovat pečetě kvality, o jejichž existenci, původu a zárukách málokdo něco tuší. Zjistili jsme, co zlatá medaile na potravinách znamená.
Kateřina Čepelíková
14. 8. 2013
Počet nových komentářů
1
Evropa se stravuje zdravěji než Amerika
ROZHOVOR – Český spotřebitel není ve svých stravovacích návycích o nic lepší, ani o nic horší než průměrný evropský spotřebitel, naznačuje jeden z šéfů firmy UNILEVER Hans Zevenbergen.
Petr Havel
11. 7. 2013
Počet nových komentářů
6
Džus má stejně cukru jako Coca-Cola, rozdíl je jinde
Více než polovina lidí se chce orientovat v tom, co jí, ale neví, co na etiketách vlastně hledat. Jak číst obaly potravin? Energetický obsah a ani složení nemusí být stěžejní údaj.
Kateřina Čepelíková
7. 5. 2013
Počet nových komentářů
2
Přehled značek kvality potravin
V prodejnách potravin narazíte na spoustu značek původu, kvality a jiných certifikátů. Málokdo se v nich vyzná. Fandové opravdového jídla ze Sklizena připravili přehled těch hlavních.
Lenka Krbcová
2. 5. 2013
Počet nových komentářů
2
10 % mletého není maso. Náhražky navíc vyjdou dráž
Balené mleté je vždycky polotovar, někdy dobrý, jindy horší. Někdy příšerný. Porovnali jsme 14 kilo mletého z různých supermarketů. Nejmíň masa má Ahold a nejlevnější je jen zdánlivě.
Lenka Krbcová
25. 4. 2013
Počet nových komentářů
42
Jan Katina: Balené mleté je většinou polotovar
ROZHOVOR – Rozdíl mezi mletým masem a polotovarem je pro spotřebitele nepochopitelný. Stejně jako přídavky vody a řady dalších látek. O kvalitě mletého s šéfem svazu zpracovatelů masa.
Lenka Krbcová
25. 4. 2013
Počet nových komentářů
4
Energie potřebují nejvíc děti, až potom dřevorubci
Aktualita
Pokud na potravinách nečtete jen cenovky, už jste si asi všimli GDA tabulek s hromadou čísel. Jak se v nich vyznat a jak podle nich docílit rovnováhy všech tělu potřebných živin?
Kateřina Čepelíková
4. 4. 2013
Bio kvalitě věří více než 40 % Čechů aneb Jak také vnímat čísla z výzkumu
Aktualita
Už titulek nedávné tiskové zprávy „Biopotraviny připadají Čechům drahé“ je zavádějící. Stejným způsobem by šlo data průzkumu interpretovat i obráceně – pro 63,4 % Čechů drahé nejsou.
Kateřina Nesrstová
3. 4. 2013
Počet nových komentářů
2
Vídeňské párky obsahují méně masa, než tvrdí výrobci
Aktualita
Mnozí výrobci vídeňských párků uvádějí na obalech vyšší podíl masa, než jaký v nich je ve skutečnosti obsažen. U šesti výrobků z patnácti to prokázaly testy časopisu dTest.
Lenka Krbcová
2. 4. 2013
Počet nových komentářů
3
Biopotraviny jsou možná drahé, jejich logo ale nikdy nebylo zneužito
Jsou biopotraviny stále in? Čechům připadají drahé a nevěří jim, tvrdí průzkum. Bio logo je skutečně garance kvality, oponuje ministerstvo.
Lenka Krbcová
2. 4. 2013
Počet nových komentářů
8
Přijdeme o Nivu, tak jako o pomazánkové máslo?
Téměř každá potravina má na sobě nějakou známku zaručující kvalitu, národní příslušnost nebo také skoro nic. Proč má Niva od Madety značku, kterou téměř nikdo nezná. Bojí se EU?
Kateřina Čepelíková
28. 3. 2013
Počet nových komentářů
8
Obchodní řetězce dostaly nejvyšší pokuty za poslední tři roky
Aktualita
Server Aktuálně.cz získal seznam nejvyšších pokut uložených obchodním řetězcům v roce 2012 Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Podívejte se, kdo nejvíc chyboval – a platil.
Lenka Krbcová
13. 3. 2013
Počet nových komentářů
4
Kdo zastaví blafy v restauracích? Kvalita je kontrolována minimálně
Hygienici jsou dnes v pozici „ferda mravenec, práce všeho druhu“. Veterináři restaurace kontrolovat nesmí. A obchodní inspekce sleduje zejména šizení spotřebitele, ne kvalitu potravin.
Petr Havel
13. 3. 2013
Počet nových komentářů
17
Víc koniny než hovězího masa
Aktualita
Inspekce aktuálně upřesnila množství koňského masa, nalezeného v lasagních. Analýza prokázala falšování hovězího masa koninou minimálně z 60 %.
Lenka Krbcová
8. 3. 2013
Koňské maso není vhodné pro humanitární účely, řekl ministr
Aktualita
Petr Bendl neschvaluje nápad rozdat potraviny, v nichž byla nelegálně použita konina, chudým lidem. Nejasný původ představuje nejasnou kvalitu. Na trhu nemá podle ministra co dělat.
Lenka Krbcová
26. 2. 2013
Počet nových komentářů
4
Případ zaměněného salátu aneb 5 metod, jak okrást zákazníka
Je to zvláštní úkaz. Mýlit se je lidské, to zase ano, ale jak se stane, že se někdo plete vždycky ve svůj prospěch? To se totiž pravidelně děje obchodníkům při prodeji potravin. Záhada.
Lenka Krbcová
26. 2. 2013
Počet nových komentářů
52
Hloupý a chytrý nákup. Najdete 10 rozdílů?
Ve značení potravin není lehké se vyznat. Jako bychom tu hru hráli při každém nákupu. Najdete rozdíly mezi dvojicemi, které se tváří podobně? Vyzkoušejte (u nás to máte zadarmo).
Lenka Krbcová
18. 2. 2013
Počet nových komentářů
11
Označení „ze zemí EU a mimo EU“ říká jen to, že potravina pochází z této planety
Aktualita
Informace o původu potravin je důležitá pro sedmdesát procent spotřebitelů. Ukázal to průzkum v několika evropských zemích. Přesné informace o původu přitom zpravidla chybí.
Lenka Krbcová
7. 2. 2013
Počet nových komentářů
9
Názvy potravin balamutí domácí výrobou, babičkou a tradicí
Dáte přednost babiččiným nudlím, vuřtu dle tradiční receptury a domácímu jogurtu? Výrobci nás zavádějícími názvy více či méně legálně balamutí. Co zákon připouští a co už je za hranou?
Kateřina Čepelíková
21. 1. 2013
Počet nových komentářů
3
Nejhorší potraviny roku 2012
Potraviny na pranýři fungují již půl roku. Podívali jsme se na to, které potraviny mají opakovaně potíže s kvalitou a v kterých obchodech nevidí plíseň, ani kdyby se regály zelenaly.
Lenka Krbcová
8. 1. 2013
Počet nových komentářů
13
Zdravotní nezávadnost potravin je důležitější než jejich kvalita
Zákon o potravinách čeká novela, nejvýznamnější po mnoha letech, a její podobu často komentují amatéři nebo „hlas lidu“. Mezi hlavní rizika patří mylný výklad naprosto základních pojmů.
Petr Havel
10. 12. 2012
Počet nových komentářů
5
Interspar chybně značí ceny. Je to buď šlendrián, nebo úmysl
Při velkém nákupu člověk snadno přehlédne nesrovnalost v ceně, kterou prodejce u zboží avizuje, a sumou skutečně markovanou. V našem případě jde o rozdíl 40 Kč a jasné porušení zákona.
Lenka Krbcová
6. 12. 2012
Počet nových komentářů
45
Nejčastější prohřešek jsou prošlé potraviny
Aktualita
Desítky kilogramů masa a uzenin skončily ve stoupě. Odhalila je veterinární kontrola a nařídila prošlé zboží zlikvidovat. Šlo o salámy, špekáčky i sádlo.
Lenka Krbcová
26. 11. 2012
Bude s novým zákonem o potravinách spotřebiteli lépe?
Aktualita
Sdružení českých spotřebitelů reaguje na nový návrh potravinářského zákona, který mimo jiné zvedá výši pokut nebo zpřísňuje označování nebalených potravin. Co vy na to, spotřebitelé?
Lenka Krbcová
15. 11. 2012
Nápisy na potravinách: Cukry a sacharidy nejsou totéž
Pokud sledujete obaly potravin, všimli jste si údajů typu: 100 gramů výrobku obsahuje 30 gramů sacharidů, z toho 8 gramů cukru. Rozdíl mezi tzv. pomalými a rychlými cukry je přitom značný.
Petr Havel
31. 10. 2012
Počet nových komentářů
5
Obaly potravin dostanou jednotnou tvář. Má to ale háček
Už nebudeme luštit hmotnost ani výživové údaje. Vše důležité bude na přední straně obalu potravin. Má to ale pár nedostatků. Třeba přesnou zemi původu v rámci EU se stále nedozvíte.
Kateřina Čepelíková
9. 10. 2012
61
–
90
/
140
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji