největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 651
–
1 680
/
4 817
První strana
Předchozí strana
50
54
55
56
57
58
60
Následující strana
Poslední strana
Potravinářský průkaz – povinný a zbytečný
Každý, kdo chce pracovat v potravinářství, ať už brigádně, nebo na stálý pracovní poměr, musí vlastnit zdravotní průkaz. Obvykle stačí pár minut u lékaře a pár stokorun a je váš. Klidně na celý život. Není to divné?
Kateřina Čepelíková
25. 2. 2019
Chilli papričky zahřejí na talíři i v kosmetice. Co dělat, když to přeženete?
Konec zimy je ještě v nedohlednu, a tak je prohřátí těla stále žádoucí. Chilli papričky jsou velmi šťastnou volbou, neboť nás umí chránit i před nejrůznějšími virózami a nemocemi z nachlazení. Nespornou výhodou je také fakt, že je pohodlně můžeme pěstovat po celý rok.
Monika Poledníková
25. 2. 2019
Jenom jíst. Díky všímavému jedení zhubnete
Mindfulness neboli všímavost, vnímání toho, co člověk dělá, je populární pojem. Žít přítomným okamžikem dokážou třeba děti, zaujaté hrou. A pak trénovaní jogíni. Přenést tuto myšlenku i do jídla je pro nás výhodné.
Tereza Víchová
22. 2. 2019
Měříme stejným metrem? Agrofert má víc problémů než polské maso
Komentář
V kauze polského hovězího masa nejde zdaleka jen o maso z Polska. Kromě potíží s bezpečností potravin našich sousedů je třeba vidět také to, že polské maso do ČR vozí firma Animalco spadající pod Agrofert. A vedle jednoho nálezu salmonely z více než stovky vzorků masa z Polska připomenout salmonelu ve třech z pěti balení Vodňanského kuřete.
Petr Havel
21. 2. 2019
Počet nových komentářů
8
Nejlepší kečup: Kolik rajčat by v něm mělo být?
Kečupy patří k často falšovaným potravinám. Jak poznat ty kvalitní? Nejdůležitější je údaj na obalu kečupu, který zní: K výrobě 100 gramů kečupu bylo použito tolik a tolik gramů rajčat… a název výrobku.
Petr Havel
20. 2. 2019
Chipsy Lay’s mění složení. A mění i chuť?
Aktualita
Chipsy Lay’s už neobsahují palmový olej, od ledna mají nové složení, takové, které zákazník dnes požaduje. Změnila se chuť?
Redakce
19. 2. 2019
Zakysané mléčné nápoje musí obsahovat živé bakterie
Všechny vznikají z mléka naočkovaného mléčnými bakteriemi. Kefír, acidofilní mléko, zakysané podmáslí, jogurtové mléko… Tušíte, jaký je mezi těmito zakysanými mléčnými nápoji rozdíl a proč je dobré je pít?
Jana Kuklová
19. 2. 2019
Počet nových komentářů
1
Šárka a Jiří Sedláčkovi: Zakládat kvalitní farmářské trhy je dlouhodobá a pracná investice
Rozhovor
ROZHOVOR – Psal se rok 2010 a po dlouhém nic se u nás konečně začaly nesměle objevovat první trhy s lokálními potravinami, které předtím milovníci kvalitních potravin a unikátní atmosféry obdivovali v zahraničí. Ujalo se označení „farmářské“, byť dodnes někomu vadí, protože u nás „přeci nemáme farmáře, ale sedláky“.
Lenka Krbcová
18. 2. 2019
Počet nových komentářů
1
Největší hlouposti nabízené na sv. Valentýna
I když se u nás Valentýn až tak moc neslaví, obchodníci se snaží. Někdy dost kuriózně. Do nabídky ke svátku lásky a zamilovaných dali kromě čokolád a vín také kondomy, toaletní papír, jablka s nápisy, ale i sadu dvou valentýnských nožů. Co všechno jsme ještě v nabídce našli?
Kateřina Čepelíková
14. 2. 2019
Rizikové množství energy drinků: jeden až dva týdně
Slazené nápoje jsou mezi dětmi a mládeží na ústupu. To by byla dobrá zpráva, kdyby ovšem školáci namísto limonád nepili energetické nápoje.
Petr Havel
13. 2. 2019
Jak se vyznat v nabídce chlebů v obchodě
V čem se liší balený chleba od čerstvého a kdy se vyplatí koupit rozpečený? Radili jsme se s odborníkem a navštívili i pekárnu, která je součástí hypermarketu. Viděli jsme, z čeho se pro nás peče čerstvý chléb. A všechno jsme to i zdokumentovali.
Kateřina Čepelíková
12. 2. 2019
Počet nových komentářů
5
Voní a skvěle vypadají. Prodej těchto croissantů ale inspekce zakázala
Aktualita
Lákají k nakousnutí, ale k jídlu nejsou. Tyto croissanty spolu s dalšími příliš reálnými molitanovými potravinami inspekce zakázala prodávat. Proč?
Redakce
11. 2. 2019
Jak se kdysi mylo nádobí bez jaru
Mýt nádobí bez vody v kuchyni a bez saponátu, jde to vůbec? Musí, dříve si hospodyňky musely vystačit jen se džberem, sodou a pískem. A když si nevěděly rady, začetly se do rad Oldřišky Zemanové, autorky knihy Moderní domácnost z roku 1929.
Kateřina Čepelíková
11. 2. 2019
Počet nových komentářů
1
Test potravinových fólií: některé jsou nevhodné pro balení tukových potravin
Test
Do potravinářských fólií běžně balíme nejrůznější potraviny, jejich využití v domácnostech je skutečně pestré. Hygienici se proto zaměřili na bezpečnost těchto fólií. Zdravotní riziko představují obsažená změkčovadla.
Redakce
8. 2. 2019
Forky's – veganská restaurace pro ty, kdo mají rádi maso
Kdo by chtěl do češtiny přeložit název populární veganské restaurace Forky's, pravděpodobně by se dobral k něčemu jako Vidličkovo. Jméno oblíbeného podniku ovšem neodkazuje pouze na příbory, kterými zde lidé jí veganská žebírka nebo bezmasé fish and chips, ale na samotného majitele Luboše Vidličku, který Forky's založil proto, aby změnil myšlení lidí.
Jana Kuklová
7. 2. 2019
Počet nových komentářů
1
Proč jsme se o nelegálním polském hovězím v ČR dozvěděli tak pozdě?
Veterináři kontrolují maso polského původu v České republice. Žádné z doposud provedených vyšetření sice neprokázalo nebezpečnost rizikového hovězího pro zdraví, přesto se lidé ptají: jak se k nám maso dostalo a dalo se tomu předejít?
Redakce
6. 2. 2019
Počet nových komentářů
1
GMO – dobro lidstva?
Komentář
KOMENTÁŘ – Je na čase přehodnotit odmítavý postoj k biotechnologiím, včetně GMO – geneticky modifikovaných organismů.
Petr Havel
6. 2. 2019
Počet nových komentářů
2
Jak si ověřit původ masa
Skandál s polským hovězím vede k většímu zájmu o původ potravin. V případě hovězího lze celkem snadno ověřit, zda maso pochází z českého chovu.
Redakce
5. 2. 2019
Počet nových komentářů
2
Punkové cukrářství s čerstvými větrníky a křivými vizitkami
Cukrářství čp. 1 jsme našli na Vinohradech v místě, kde roky sídlila čistírna. Kabát nám tu už nevyčistí, ale můžeme si ho tu odložit, posadit se, dát si poctivý větrník, makronku, a když nám ho někdo nevyfoukne před nosem, tak i cheesecake.
Kateřina Čepelíková
5. 2. 2019
Počet nových komentářů
2
Bylinky a koření pro zahřátí: zázvorová omáčka umí divy
Nejen teplý svetr, ale taky vhodné jídlo zahřeje. A to pořádně, zevnitř a na dlouho. Které bylinky a koření pomohou, aby nám i v zimě bylo teplo?
Monika Poledníková
4. 2. 2019
Miso pasta – čím je tmavší, tím má výraznější chuť
Tradiční miso pasta je základní ingrediencí pro výtečnou japonskou polévku Misoshiru, která je běžnou součástí asijského snídaňového menu.
Lenka Formánková
2. 2. 2019
Polské maso z nemocných a umírajících krav je v ČR, potvrdil ministr
Aktualita
Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska se dostalo do České republiky. Veterinární inspektoři začali prověřovat všechna místa, na kterých by toto maso mohlo být.
Redakce
1. 2. 2019
KFC vyrobilo svíčku s vůní své omáčky. Nešokuje prvně
Aktualita
Svíčka s vůní omáčky nebo smaženého kuřete? A co takhle opalovací krém, který voní jako kuře z KFC? Fast food provokuje netradiční nabídkou.
Kateřina Čepelíková
1. 2. 2019
Vyhnání Čechů ze slevového ráje
Komentář
KOMENTÁŘ – Ministr zemědělství prohlašuje Českou republiku za slevovou džungli, pro jiné je to hotový ráj. Podíl zboží prodaného ve slevových akcích se pohybuje již kolem 55 %. Omezení těchto slev zvýší cenu, ale možná i kvalitu potravin.
Petr Havel
1. 2. 2019
Počet nových komentářů
4
Rostliny pro sladký život: Neznámá přírodní sladidla
O škodlivosti či neškodlivosti sladidel se odborníci neustále přou. Obvykle zamítají bílý i třtinový cukr. Mnozí z nich také agáve a jsou i tací, kteří odmítají třeba stévii. Mezi rostlinami jsou však další varianty, kterými si můžeme přisladit.
Monika Poledníková
31. 1. 2019
Počet nových komentářů
1
dTest zjišťoval, kolik vitamínů je ve vitamínových přípravcích. Někdy až moc
Zejména v zimě si pro zvýšení imunity nakupujeme celou řadu pixlí plněných tobolkami, tabletkami či kapslemi, v nichž se má skrývat vitamínová síla. Jenže někdy je jí tam až moc. A to také není dobře.
Redakce
30. 1. 2019
Cukrařina roku 1910: Hodně vajec a nebezpečná kypřidla
Cukrařina ze začátku dvacátého století byla jednoduchá, strohá, a přesto voňavá. Základní heslo znělo: „Vezmi součástky jen nejlepší jakosti.“ A pak se dílo podařilo… tedy pokud jste se vyhnuli natronu, který silně leptal veškeré tkáně.
Kateřina Čepelíková
29. 1. 2019
Co se děje na jatkách v Polsku?
Média přinesla informace, podle nichž docházelo na jatkách z Mazovského vojvodství v Polsku k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označeno jako nezávadné, vhodné k lidské konzumaci a uvolněno na trh.
Lenka Krbcová
28. 1. 2019
Nápady na teplé snídaně: víc než ovesná kaše
Teplá sladká kaše hned po ránu nastartuje metabolismus a zároveň zahřeje. Což se nyní, kdy teploty klesají pod bod mrazu, obzvlášť cení.
Helena Singerová
28. 1. 2019
Pravda o antibiotikách v mase
Maso je prý plné antibiotik. Není to pravda. Tak by se dalo stručně reagovat na mnohdy mylné představy veřejnosti a bohužel i zavádějící tvrzení některých médií. Antibiotik v masu z českých chovů se není třeba obávat.
Petr Havel
25. 1. 2019
Počet nových komentářů
3
1 651
–
1 680
/
4 817
První strana
Předchozí strana
50
54
55
56
57
58
60
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji