největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
bezpečnost potravin
bezpečnost potravin
61
–
90
/
189
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Káva do vlastního kelímku či hrnku? Proč by to nešlo?
Odborníci radí, jaká hygienická pravidla dodržovat při opakovaném používání vlastních kelímků. Není to nic složitého. Přesto některé podniky vyhovět nechtějí, nebo neumějí.
Lenka Krbcová
30. 10. 2018
Nejčastější omyly o hovězím mase
Kolem hovězího masa se traduje řada mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?
Redakce
6. 10. 2018
Vědci vymysleli „kód pravdy“, stříká se přímo na steaky
Firma PwC vyvíjí spolu s řezníky neviditelné „čárové“ kódy, které bude možné nastříkat na hovězí maso a posléze naskenovat. Mají sloužit především k zamezení podvodů.
Petr Havel
5. 10. 2018
Inspekce zavřela Tesco. Důvod?
Galerie
Prodejna Tesco v Aši byla v takovém stavu, že ji potravinářská inspekce musela uzavřít. Nejvážnějším prohřeškem byly myši a jejich trus.
Redakce
4. 9. 2018
Počet nových komentářů
1
Nenabízejte nám ovoce a zeleninu s mnoha pesticidy, vyzývají odborníci
Aktualita
Opakované případy překročení limitů pro pesticidy v potravinách přiměly české odborníky k výzvě. Apelují na výrobce, dodavatele, ale i prodejce, aby podobně jako v zahraničí začali dbát na kvalitu dodávaného zboží.
Jiří Ruprich
18. 8. 2018
Data potravinářské inspekce: Jak jsme na tom s kovy a dusičnany v potravinách
Výsledky laboratorních testů za loňský rok ukazují, že z pohledu bezpečnosti potravin je u nás situace lepší, než by se mohlo zdát. Rozbory Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž neprokazují nadlimitní podíly rizikových látek.
Petr Havel
3. 7. 2018
Námel – droga z pole a louky
Ty tam jsou doby, kdy se na hospodářských plodinách na našich polích vyskytoval čas od času námel – jedovatá parazitická houba z čeledi paličkovicovité, což je také základ pro botanický název „paličkovice nachová“.
Petr Havel
30. 5. 2018
Test akrylamidu v jídle ukázal, že EU hledá problém tam, kde není
Vypečené pečivo, křupavý chleba, víc než zlaté hranolky, to všechno je prý problém z hlediska obsahu akrylamidu – látky, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin označil za potenciální karcinogen. Test na stovce výrobků ale žádný problém nepotvrdil.
Kateřina Čepelíková
29. 5. 2018
Počet nových komentářů
1
Optimální teplota při grilování a jak ji poznat
Co grilovat a na jakém grilu… to všechno je jistě důležité. Zásadní je však teplota a doba grilování. Je dobré vědět, že teplota uvnitř masa a na grilu se liší.
Petr Havel
18. 5. 2018
Počet nových komentářů
1
Tuzemák smí používat „rumové aroma“ dalších pět let
Aktualita
Ministerstvu zemědělství se podařilo po složitých vyjednáváních prodloužit o pět let stávající výjimku používání „rumového aroma“ do tradičního alkoholického nápoje typu tuzemák.
Redakce
17. 4. 2018
Zákaz tuzemáku kvůli údajné rakovině? Stejná látka je i v ovoci
Komentář
Případný zákaz aromatu v tuzemáku, který nyní řeší Evropská unie, je nesystémové řešení.
Petr Havel
13. 4. 2018
Počet nových komentářů
2
Nechutné kakaové boby. Chtěli byste z nich čokoládu?
Galerie
SZPI ve spolupráci s Celní správou nevpustila na trh 22 tun plesnivých kakaových bobů.
Redakce
9. 4. 2018
Test: V balených vodách jsou mikroplasty. Nikdo neví, kde se berou
Test
Testy nejnovějšího výzkumu, provedeného ve Velké Británii novinářskou organizací Orb Media, zkoumaly nejrůznější světové značky balené vody. Výsledky bohužel ukázaly, že až na výjimky obsahují malé kousky plastu.
Kristina Vacková
2. 4. 2018
Počet nových komentářů
1
Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum
Komentář
Plýtvání potravinami by snížilo lepší značení doby spotřeby. Jogurty lze jíst bez obav i po datu použitelnosti, tvrdí například šéf potravinářské komory.
Petr Havel
14. 3. 2018
Počet nových komentářů
2
Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed
Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.
Martin Škába
10. 3. 2018
V centru Brna je bistro plné švábů. Inspektoři natočili jejich úprk
Video
Náměstí Svobody je hlavní náměstí Brna, leží v samém centru historického jádra města. Najdete tu obchodní pasáže i výstavní paláce. A asijské bistro plné živého i uhynulého hmyzu, mastnoty a špíny.
Redakce
13. 2. 2018
Počet nových komentářů
1
Navrch huj, vespod – to jste ještě neviděli
Galerie
Příšerný hygienický stav v Hostinci Knínice aneb myšička v hrnečku a plíseň v lednici – tak komentují i otrlí inspektoři kontrolu restaurace na Vysočině.
Redakce
18. 1. 2018
Počet nových komentářů
2
Módní „raw voda“ – předražená i nebezpečná
Komentář
Hlavně, že je přírodní… bohužel u vody neplatí. Přirozená voda z přírody může představovat vyšší rizika než kohoutková. I když si říká „raw“.
Petr Havel
17. 1. 2018
Počet nových komentářů
1
Klobásy patří do lednice. Takhle se prodávat nesmí
Prodávat masné výrobky bez přikrytí a bez uchování při určených teplotách není možné. I tak ale nedávno inspektoři narazili na prodejce, který se bez lednice i bez dokumentů potřebných k prodeji obešel. A není to případ ojedinělý.
Redakce
15. 1. 2018
Počet nových komentářů
3
Bakterie v ledu – problém se týká poloviny vzorků
Aktualita
Téměř polovina hodnocených ledů do nápojů v restauracích nesplnila zdravotní a hygienické limity, informuje SZPI. Obsahovaly například bakterie E. coli a enterokoky.
Redakce
11. 1. 2018
Ovocný příkrm obsahuje zbytky čistidla
Aktualita
dm drogerie stahuje z prodeje dětskou přesnídávku „babylove BIO ovocný příkrm, jahoda, malina & jablko“. Pokrmy pro děti od ukončeného čtvrtého měsíce mohou obsahovat zbytky čisticího prostředku s obsahem chloru.
Redakce
11. 1. 2018
dTest ověřil, jak přesně měří tester dusičnanů. Je to bída
Test
„Šokující video o zelenině a ovoci“ není zas tak šokující. Poplašná zpráva o vysokém obsahu dusičnanů v čínském zelí, ledovém salátu, bio okurkách a brokolici v našich obchodech, která se nedávno šířila internetem, je postavená na nepřesném měření.
Redakce
9. 1. 2018
Počet nových komentářů
1
Máme se bát fosfátů v potravinách? Kebabem to nekončí
Komentář
Obecně platná odpověď na výše položenou otázku zřejmě zní – částečně ano. Největší riziko příjmu těchto látek z potravy do lidského organismu ale nepředstavují masné výrobky, které byly v poslední době s fosfáty, kvůli „kauze kebab“, spojovány.
Petr Havel
8. 1. 2018
Fritování: Vyměňují restaurace a stánky olej včas?
Pražští hygienici kontrolovali kvalitu olejů při fritování ve stravovacích zařízeních. Sledovali také dodržování vhodných teplot a výměnu olejů. Došli k jiným závěrům než nedávno potravinářská inspekce.
Redakce
6. 1. 2018
Počet nových komentářů
1
Nejhorší potraviny roku 2017
Přinášíme tradiční přehled závadných potravin uplynulého roku. I letos bylo nejvíce nálezů ve skupině masných výrobků a vín. Kteří prodejci a výrobci potravin skončili na pranýři?
Lenka Krbcová
4. 1. 2018
Veterináři zkontrolovali desítky chovů kvůli pesticidům
Stovky vyšetření masa, mléka, vajec či medu přinesly dobrou zprávu pro české chovatele a spotřebitele. Tři rozsáhlé kontrolní akce veterinární správy nezjistily žádné zbytky pesticidů v produktech z českých chovů.
Redakce
13. 12. 2017
Na tyhle pozor, nabízejí nelegální potraviny
Aktualita
Nelegální výrobny i prodejny potravin představují riziko. Veterináři v poslední době odhalili hned několik případů. Jak je sami poznáte?
Redakce
29. 11. 2017
Počet nových komentářů
3
Řetězce prodávaly nebezpečnou slaninu
Aktualita
Veterinární inspekce varuje spotřebitele, kteří by měli doma slaninu od slovenského výrobce. Obsahuje listerie.
Redakce
28. 11. 2017
Akrylamid v jídle: Čím propečenější, tím hůř
Brambory či chléb s tmavě opečenou kůrkou, pražená káva, smažené chipsy… Jak informuje časopis dTest, čím propečenější, tím škodlivější. Nyní je šance na změnu, výrobci dostali návod na snížení množství toxického akrylamidu v potravinách.
Redakce
28. 11. 2017
Potraviny s chlorem: Chceme hygienu – dostaneme chemii
Komentář
Zpráva o baby karotce ošetřované chlorem vzbudila před časem rozruch, obsahem chlorečnanů v ovoci a zelenině se dlouhodobě zabývá i potravinářská inspekce. Proč se chlor vůbec používá a jak moc vadí jeho zbytky v potravinách?
Petr Havel
27. 10. 2017
Počet nových komentářů
1
61
–
90
/
189
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji