největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
bezpečnost potravin
bezpečnost potravin
91
–
120
/
189
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Zákulisí restaurací: tyhle radši zavřít, než otráví zákazníky
Galerie
Bez jedné sto třicet. Tolik provozoven již mělo letos tak vážné problémy s bezpečností a hygienou, že je inspektoři museli uzavřít.
Redakce
21. 10. 2017
Rebarbora je většinu roku škodlivá
Příjemně kyselá, na koláči neodolatelná, v obchodech k mání prakticky celoročně. Proč tedy rebarboru na podzim a vlastně ani v zimě a na jaře nejíst? Radili jsme se s odborníky.
Kateřina Čepelíková
9. 10. 2017
Počet nových komentářů
1
Proč vadí právě český tuzemák? Je méně rizikový než dýchání
Komentář
V aktuální kauze údajného rizika rumového aroma jsou důležité dvě otázky: Co skutečně řekl Evropský úřad pro bezpečnost potravin a proč je předmětem právě český rum?
Petr Havel
25. 9. 2017
Evropské unii vadí aroma v tuzemáku. Zakáže nám rum?
Aktualita
Český tuzemák prý obsahuje rakovinotvornou látku, proto její užívání hodlá Evropský úřad pro bezpečnost od příštího dubna zakázat. Má výrobce tuzemáku za rumový éter náhradu?
Redakce
22. 9. 2017
Počet nových komentářů
7
Otrava z hub: Proč je nám po houbách nejčastěji špatně
Jste si jistí, že sbíráte jen osvědčené druhy hub a nic se vám nemůže stát? I jedlé houby mohou ublížit – stačí je špatně upravit nebo třeba sbírat do igelitky. Za jak dlouho se objeví potíže a co dělat?
Tereza Víchová
22. 9. 2017
Počet nových komentářů
2
Ztratí veterináři kontrolu nad antibiotiky v chovech?
Komentář
Antibiotika u zvířat určených ke konzumaci mají nyní pod kontrolou veterinární lékaři. Novela to chce nesmyslně změnit, amatérským „veterinářem“ by se mohl stát každý absolvent desetihodinového kurzu.
Petr Havel
20. 9. 2017
Polské vepřové maso Delux obsahovalo modrou fólii
Aktualita
Chalupářské vepřové maso Delux, které v obchodech patří mezi dražší konzervy, obsahovalo modrý plast. V obchodech už by být nemělo, ale doma ho mít ještě můžete. Jeho trvanlivost je totiž až do roku 2020.
Redakce
19. 9. 2017
Na český trh se dostává svinstvo coby zdraví prospěšná potravina, říká odborník
Goji neboli kustovnice čínská může zdraví poškodit, a ne zlepšit. Problém není v goji jako takové, ale v kvalitě, či lépe řečeno nekvalitě potraviny, dovážené do ČR.
Redakce
18. 9. 2017
Používáte alobal? Nebalte do něj svačinu, kyselé ani slané
Test
Hliníkové fólie se používají k pečení, grilování i balení potravin, dětské svačiny nevyjímaje. Z testu alobalů vyplývá, že riziko hrozí při jejich nevhodném použití. Víte, jaké to je?
Redakce
16. 9. 2017
Počet nových komentářů
4
Jak velký malér jsou mikroplasty ve vodě?
Komentář
Skutečnost, že zeměkoule není ani modrá, ani zelená, ale spíše plastová planeta, vidíme na každém kroku. Že bychom se ale kvůli tomu měli například bát napít vody z vodovodu, je naprostý nesmysl.
Petr Havel
13. 9. 2017
Počet nových komentářů
1
Zlaté věnečky – insekticid z vajec nepotvrzen
Aktualita
Už od srpna hýbe celou Evropou kauza fipronil, kdy se tento insekticid, určený mimo jiné na hubení blech, dostal do vajec. Aktuálně se kauza otevřela znovu, když vzniklo podezření, že fipronil obsahují sušenky Zlaté věnečky.
Redakce
8. 9. 2017
Zmatky kolem fipronilu: Chtějte jen vejce z českých chovů
Situace kolem vajec s obsahem látky fipronil se stává značně nepřehlednou. Jak se vyhnout toxickým vajíčkům a výrobkům z nich?
Redakce
7. 9. 2017
Máte tato vejce z Lidlu? Nejezte je
Aktualita
Chov slepic v jihomoravských Pohořelicích je zasažen salmonelou. Jejich vajíčka, která prodával Lidl, mohou být zdravotně závadná.
Redakce
24. 8. 2017
Svobodný přístup k „vodovodě“ v restauraci?
Komentář
Onehdy mi jedna známá vyprávěla příběh ze svého „obyčejného každodenního života“ třicátnice.
Petr Kolman
19. 8. 2017
Počet nových komentářů
3
Co když spolknu střep, magnet, vlas? Horší než exkrementy jsou baterie
Štětinka od zubního kartáčku, skořápka od vajíčka, nebo dokonce kousek skla či špendlík se mohou nedopatřením dostat do našich úst a co hůř, můžeme je spolknout. Znamenají pro nás nebezpečí? A co magnet nebo baterie?
Helena Singerová
18. 8. 2017
Počet nových komentářů
1
Hygienici vůbec poprvé prověřovali bezpečnost čerstvých ovocných šťáv
Ovoce a zelenina mohou být při zpracování častými nositeli původců infekčních onemocnění. Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy jsou v tomto ohledu náročné na zpracování a pražská hygiena kontrolovala, jak to prodejci zvládají.
Redakce
16. 8. 2017
Počet nových komentářů
1
Kaufland stahuje čokolády, důvodem je salmonela
Aktualita
Společnost Kaufland v některých svých výrobcích zjistila přítomnost bakterie rodu Salmonella.
Redakce
11. 8. 2017
Kauza fipronil: Veterináři nařizují kontrolu všech rizikových vajec
Aktualita
Skandál s vejci z Nizozemí a Belgie s vysokým obsahem pesticidu fipronil přiměl evropské země stáhnout milióny podezřelých vajíček. Veterináři nyní zavádějí preventivní opatření pro Českou republiku.
Redakce
11. 8. 2017
Evropa stahuje miliony vajec s pesticidy. U nás panuje klid
Komentář
Evropou hýbe další, byť oproti jiným kauzám přece jen o něco menší skandál s vejci z Nizozemí a Belgie s vysokým obsahem pesticidu fipronil. Ten se používá v chovech drůbeže jako prostředek proti různým parazitům, například blechám nebo klíšťatům.
Petr Havel
7. 8. 2017
Počet nových komentářů
2
Krájený meloun by měl být prodán do dvou hodin
Jakmile je meloun „načatý“, měl by se rychle zkonzumovat. Odborníci preventivně upozorňují na rizika melounů, vycházejí přitom i z předchozích zkušeností, kdy dlouho nakrájené či špatně omyté melouny způsobily nákazu.
Redakce
4. 8. 2017
Bakterie se množí i při grilování
Hygienici upozorňují, že by lidé měli myslet na dodržování základních hygienických pravidel už při samotném ukládání a zpracování masa, které si připravují na grilování.
Redakce
26. 6. 2017
Počet nových komentářů
3
Jak to opravdu bylo se salmonelou na Apetit pikniku
Řetězec katastrofálních pochybení jedné z prodávajích na loňském Apetit pikniku vedl k nákaze více než stovky lidí salmonelou. Zjistili jsme, co se přesně stalo a proč. Jak podobné události hodlá pořadatel letos předejít?
Kateřina Čepelíková
12. 6. 2017
Počet nových komentářů
8
I takhle se u nás zachází s masem
Aktualita
Veterináři dohlížejí na bezpečnost potravin. Podívejte se, s čím se shledali v restauracích a u výrobců během posledního měsíce.
Redakce
7. 3. 2017
Lidl varuje před chlebem, může obsahovat kovové částice
Aktualita
Společnost Lidl zveřejnila upozornění pro zákazníky, v němž varuje před vícezrnným bochníkem společnosti Rusina.
Redakce
3. 3. 2017
Počet nových komentářů
1
Tisíce kusů čaje Babička Růženka jsou dle inspekce nevhodné ke konzumaci
Aktualita
Potravinářská inspekce varuje před další šarží nevyhovujícího čaje polského výrobce Mokate. Jde o sáčkový čaj Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou.
Redakce
28. 2. 2017
Počet nových komentářů
11
Známá čínská restaurace skladovala stovky kilogramů pochybného masa
Aktualita
Veterinární kontrola zjistila v pražské restauraci Peking vážné prohřešky. Ve skladu našla velké množství neoznačeného masa neznámého původu.
Redakce
30. 1. 2017
Opravdu se máme bát Nutelly a palmového oleje?
Podle informací Evropského úřadu pro bezpečnost potravin existují důkazy o tom, že palmový olej, který mimo jiné obsahuje populární pomazánka Nutella, je karcinogenní. Jak je to ve skutečnosti?
Kateřina Čepelíková
23. 1. 2017
Počet nových komentářů
29
Pochutnáváme si na přípravcích proti hmyzu? Stopy po insekticidech v jídle zůstanou
Jak je to s chemií v živočišných potravinách? Často se mluví o antibiotikách či hormonech, ale zapomíná se přitom na jiné, běžně používané chemikálie. Skutečnou časovanou bombou mohou být insekticidy, přípravky používané k hubení hmyzu v chovech hospodářských zvířat.
Petr Havel
20. 1. 2017
Počet nových komentářů
2
Nejhorší potraviny roku 2016
Galerie
Které potraviny skončily loni Na pranýři? Kdo je prodával a jaké byly nejčastější prohřešky?
Lenka Krbcová
5. 1. 2017
Počet nových komentářů
2
Kdo může za špatné potraviny? Chyba je většinou na straně maloobchodu
Rozhovor
Inspekce se v loňském roce zaměřila na zahraniční mléčné výrobky, které byly často nevyhovující. Jako vážnou hodnotí i kauzu falšovaného a nebezpečného medu. Podívejte se, které potraviny skončily v roce 2016 Na pranýři a proč.
Lenka Krbcová
5. 1. 2017
Počet nových komentářů
3
91
–
120
/
189
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji