největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
bezpečnost potravin
bezpečnost potravin
151
–
180
/
189
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Ministr a pesticidy: Slibem nezarmoutíš
Glosa
Zemědělci užívají na řepku pesticidy, postřiky jsou nebezpečné, okolí je ohroženo, ale nic netuší. Je to více než rok, co ministr slíbil, že se to změní. Asi již tušíte, jak to dopadlo.
Richard Šedý
7. 1. 2016
Zemědělci budou muset povinně hlásit letecké hnojení
Aktualita
Ministerstvo zemědělství připravilo novelu zákona, podle které budou muset zemědělci hlásit každé letecké hnojení kapalnými hnojivy. A to čtrnáct dní předem. Důvod?
Redakce
2. 12. 2015
Počet nových komentářů
6
Nejdřív pesticidy, až pak zdraví lidí
Česká republika selhává v ochraně zdraví svých obyvatel před toxickými účinky chemických látek.
Richard Šedý
10. 11. 2015
Počet nových komentářů
1
Epidemii spustil puchýř u kuchařky v závodce
Ministerstvo zdravotnictví mimo jiné dohlíží na to, aby ve stravovacích zařízeních nepracovali nemocní lidé, kteří by dokázali spustit rozsáhlou epidemii. Co když ale hygienici o tyto pravomoci přijdou?
Kateřina Čepelíková
5. 11. 2015
Počet nových komentářů
3
Skutečně se snižuje spotřeba pesticidů? Jak kdy a jak kterých
Pokud bychom naložili nebezpečné chemikálie určené k ochraně rostlin mezi lety 2009 až 2013 na kamiony, každý rok by jich jelo zhruba dvě stě šedesát devět a vytvořily by přes pět a čtvrt kilometru dlouhou kolonu.
Richard Šedý
3. 11. 2015
Červené maso a uzeniny – je jejich konzumace vážně taková katastrofa?
Nedávno zveřejněná zpráva WHO o škodlivosti „červeného“ masa a masných výrobků vyvolala poprask. Co jsme se vlastně dozvěděli? Přinášíme vám komentář prof. Jiřího Rupricha ze Státního zdravotního ústavu.
Jiří Ruprich
30. 10. 2015
Počet nových komentářů
6
Jeden z nejčastějších podfuků? Čokoláda z automatu
Výrobci potravin či jejich prodejci, kteří v honbě za co nejnižšími cenami nebo co nejvyššími zisky klamou spotřebitele, to budou mít stále těžší.
Petr Havel
30. 10. 2015
Čerstvá bazalka je plná pesticidů. Skončila na letišti
Galerie
Inspekce nevpustila do ČR šest set kilogramů čerstvé bazalky a chilli s pesticidy.
Redakce
8. 10. 2015
Kde se bere chemie v potravinách? Nejde jen o hnojiva
Všichni znají pesticidy. Prostředí pro výrobu potravin ale nezatěžují chemií jen chemická hnojiva, nežádoucích látek je víc – a z více zdrojů.
Petr Havel
11. 9. 2015
Počet nových komentářů
6
Pozor na cizrnovou pomazánku. Je v ní jed, tvrdila inspekce
Aktualita
Inspektoři už netvrdí, že je v pomazánce jed, ale stejně pozastavili její uvádění na trh.
Redakce
4. 9. 2015
Počet nových komentářů
8
Zmrzlináři nezvládají hygienu a používají nepovolené barvivo
Aktualita
Hygienici již letos zkontrolovali stovky prodejců zmrzlin. Šest jich bylo nuceno zavřít, desítky zmrzlinářů musely uklízet.
Redakce
14. 8. 2015
Počet nových komentářů
1
Salmonela ve špagetách nepochází z podezřelého chovu
Aktualita
Veterináři a hygienici nadále hledají zdroj nákazy salmonelou na Plzeňsku. Podezření na chov nosnic v Ústeckém kraji se nepotvrdilo.
Redakce
13. 8. 2015
Hlavní hygienik: Pro bezpečnost potravin jsme nezbytní
V souvislosti s navrhovanou novelou zákona o potravinách se v poslední době opět rozvířila diskuze stran kompetencí dozorových orgánů v oblasti stravovacích služeb. Dovolte mi tedy přiblížit situaci z pohledu orgánů ochrany veřejného zdraví.
Vladimír Valenta
12. 8. 2015
Počet nových komentářů
19
Nejvíce pesticidů mohou obsahovat jahody, pozor i na slupku citrusů
Rozhovor
Portfolio pesticidů je bohaté a proměnné. Objevují se nové druhy, některé se najdou v dovezených potravinách. „V praxi se sleduje kolem čtyři sta padesáti látek,“ říká profesorka Jana Hajšlová.
Richard Šedý
28. 5. 2015
Kadmium je jed. Hlavním zdrojem ale vůbec nejsou potraviny
Státní zdravotní ústav přišel s alarmující zprávou – v ledvinách českých předškoláků se našly extrémně vysoké hodnoty kadmia. Kadmium se tak rázem stalo středem pozornosti – a s ním i potraviny, které ho mohou obsahovat.
Petr Havel
12. 5. 2015
Počet nových komentářů
5
Inzerát zněl zcela nevinně: Prodej brambor, zelí, masa
Aktualita
Inspektoři Státní veterinární správy se setkávají s ledasčím. I s tím, že maso se nabízí k prodeji načerno, bez jakékoli kontroly, v naprosto nepřijatelných podmínkách. Je to vyložený hazard, hodnotí SVS nákupy podobného typu.
Redakce
13. 2. 2015
Počet nových komentářů
7
Vietnamské potraviny. To je něco
Aktualita
SZPI zadržela zásilku 3,6 tun potravin z Vietnamu. Na sebe naskládané kanystry s nakládanými cibulkami se v kontejneru vlastní vahou zdeformovaly a ve vyteklém obsahu inspekce zjistila přítomnost hmyzu v různých vývojových stádiích – larvy, kukly – a částečně i plíseň.
Redakce
3. 2. 2015
Intenzivní zemědělství zhoršilo kvalitu potravin
Jedovaté ovoce a zeleninu opravdu nejíme, ale chemie by mohlo být na polích méně. Navíc průmyslově a za pomoci chemických přípravků pěstované produkty již dávno neobsahují to, co dříve.
Petr Havel
11. 12. 2014
Počet nových komentářů
3
Některé farmy dodávají opakovaně kontaminované mléko
Aktualita
Mléko v jihomoravských automatech je bezpečné, ale až po převaření. Analýza prokázala zvýšené množství některých bakterií. Záleží zejména na konkrétním dodavateli, říká mluvčí veterinární univerzity.
Petr Chmelař
18. 11. 2014
Počet nových komentářů
4
Chipsy ze Skalice vznikaly ve špíně a plísni
Galerie
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zavřela výrobnu bramborových chipsů společnosti Chips Praha ve Stříbrné Skalici kvůli naprosto nevyhovujícím hygienickým podmínkám, plísni v provozovně nečistotě fritéz ad.
Redakce
12. 9. 2014
Pekárna byla plná exkrementů hlodavců. A nejen to
Aktualita
SZPI uzavřela Lomanskou pekárnu ve Františkových Lázních. Při pohledu na fotodokumentaci je jasné proč.
Redakce
28. 8. 2014
Češi si nejvíce stěžují na maso
Aktualita
Veterináři řeší každý rok osm set až devět set stížností zákazníků. Jednoznačně mezi nimi vedou upozornění na problémy s výrobou a prodejem masa a masných výrobků.
Redakce
7. 8. 2014
Mýt, nebo nemýt maso? To je otázka
Rok co rok se objevují varování před mytím masa, zejména kuřecího. Přesto většina lidí maso před vařením, smažením či pečením umývá, jsme tak prostě zvyklí. Děláme chybu?
Petr Havel
18. 7. 2014
Počet nových komentářů
6
Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?
Test
„Chemicky ošetřeno. Doporučujeme opláchnout.“ Tato cedulka u bedny citronů v pražském supermarketu mě zaujala. Nakolik pomůže takové „opláchnutí“, abychom citrusy zbavili nežádoucí chemie?
Lenka Krbcová
10. 7. 2014
Počet nových komentářů
25
Nejrizikovější zmrzlina roku 2013? Vanilková
Aktualita
Státní zdravotní ústav loni prověřoval bezmála pětistovku prodejců zmrzlin. Udělil pokuty za skoro sto padesát tisíc. Bylo to za špatnou hygienu nebo přítomnost E.coli?
Kateřina Čepelíková
5. 6. 2014
Počet nových komentářů
5
Novela zákona o potravinách přinese více písmenek
Aktualita
Mnohokrát připomínkovaná novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích byla konečně schválena. Těšit se tak můžeme na větší písmo na obalech i zemi původu u nebalených potravin.
Kateřina Čepelíková
15. 5. 2014
Volby se blíží a potravinám náhle rozumí každý
Komentář
Někdejší šéf veterinární správy Josef Holejšovský o již sedmnácté novelizaci zákona o potravinách a o věčné bitvě mezi resorty. Jde přece hlavně o to, aby „oni“ nechtěli dělat to, „co už děláme my“!
Josef Holejšovský
14. 5. 2014
Systém kontroly potravin vymyslela NASA. Je dobrý, ale nestačí
Systém HACCP řeší bezpečnost, nikoli však kvalitu potravin. Jak zajistit obojí? Vedle drakonických sankcí je tu ještě mnohem náročnější, ale v konečném důsledku efektivnější řešení.
Petr Baudyš
31. 3. 2014
Ve státních institucích mají být české potraviny, vyzývá otevřený dopis
Aktualita
Dejte šanci českým potravinám, žádá v otevřeném dopise ministru zemědělství Asociace farmářských tržišť ČR. Jsou bezpečnější, zdravější a chutnají lépe, píší autoři.
Lenka Krbcová
13. 2. 2014
Počet nových komentářů
1
Pečicí papír snižuje tvorbu akrylamidu
Akrylamid vzniká hojně při pečení či smažení. Většina potravin však obsahuje tuto rizikovou látku jen v zanedbatelném množství. Hlavním zdrojem jsou pak brambůrky a hranolky.
Petr Havel
28. 11. 2013
151
–
180
/
189
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji