největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zelenina
Zelenina
61
–
90
/
282
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Veganské recepty na grilování
Už dávno neplatí, že na gril patří pouze maso. Roste třeba obliba v grilování sýrů, ale co vlastně grilují vegani? Rozhodně to nemusejí být jen náhražky párků.
Helena Singerová
8. 7. 2021
Chcete českou zeleninu přímo od pěstitele? Najdete ho na mapě
Česká zelenina má svoji mapu. Pro milovníky čerstvých a lokálních potravin ji připravila Zelinářská unie Čech a Moravy. Najděte si nejbližšího pěstitele a nakupte u něj výhodně.
Redakce
5. 7. 2021
Pěstování pažitky není problém v květináči ani na zahradě. Nezapomeňte ji stříhat
Pažitku neboli šnytlík nejlépe využijeme ve studené kuchyni. Ani coby přísada do teplých jídel se nevaří, aby neztratila své pozitivní vlastnosti a vitamíny. Tato trvalka se dá pěstovat doma i venku.
Kateřina M. Košutová
15. 6. 2021
10 tipů, jak dostat ovoce a zeleninu do jídelníčku
Jak zařadit co nejvíce ovoce a zeleniny do jídelníčku, aby to nebolelo a ideálně i chutnalo?
Redakce
14. 6. 2021
Jak správně vybrat, skladovat a zpracovat lilek? Italský recept dílo korunuje
Lilek neboli baklažán je chutná a zdravá plodina, se kterou si v našich krajích ještě někdy nevíme rady. Má se lilek loupat, jak poznat zkažený kus, jak lilek vypotit a jak z něj připravit voňavou specialitu – italský zapečený lilek se sýrem?
Petr Havel
2. 6. 2021
Alternativy špenátu – šťovík a mangold mají výraznější chuť
Zapomenutá středomořská zelenina i domácí plevel skvěle zastoupí či doplní klasický špenát. Mangold i šťovík obsahují podobně jako špenát řadu zdraví prospěšných látek a v kuchyni mají bohaté využití.
Petr Havel
21. 5. 2021
Zelinář od Litoměřic: pěstuje a prodává zeleninu celý život
Na farmářském trhu v Praze na Kubáni je od samého počátku v roce 2010, již v časech předlistopadových prodával své výpěstky například v tržnici v Holešovicích. Jiří Kloubský zeleninou žije.
Petr Havel
14. 5. 2021
Pěstuje české vodní melouny a poradí i vám, jak na to
Pěstitel Václav Kozák vodní melouny nešlechtí, ale roubuje, což je důležitý rozdíl. Vybíral ty nejvhodnější z více než dvou set odrůd z celého světa a nyní nabízí ojedinělé spektrum roubovaných sazenic. Díky nim si můžeme vypěstovat český meloun ze zahrádky.
Petr Havel
5. 5. 2021
Šťáva z červené řepy: skvělý přírodní lék dočasně obarví moč
Červená řepa má vynikající nutriční vlastnosti, zahrnuje spoustu vitamínů, minerálů a antioxidantů. Konzumace má velký přínos pro lidské zdraví a stále populárnější se stává šťáva z červené řepy. Nadměrná konzumace červené řepy i řepného džusu představuje riziko, a to zejména pro lidi s ledvinovými kameny a dalšími problémy s ledvinami.
Kateřina M. Košutová
29. 4. 2021
Jahody budou letos později, nová mapa nabídne seznam pěstitelů i samosběru
Čeští zemědělci nabízejí mapu a seznam míst, kde je nyní možné zakoupit tuzemské brambory přímo od pěstitelů, a to ve vašem blízkém okolí. V sezóně přibudou kontakty na pěstitele ovoce a zeleniny a přehled možností samosběru jahod.
Petr Havel
28. 4. 2021
Fantastické výhonky. Mikrobylinky chutnají jako „dospělá“ rostlina a mají více živin
Mikrobylinky jsou – jak název napovídá – miniaturní byliny. Co z označení není zřejmé, je fakt, že maličké rostlinky obsahují násobně více živin než stejné množství dorostlé rostliny. A fascinující je i to, jak mikrobylinky chutnají. Může přitom jít téměř o jakoukoli zeleninu či bylinu.
Lenka Krbcová
22. 4. 2021
Sezóna českého chřestu začíná: nejlepší je čerstvý
Jen zhruba dva měsíce v kalendářním roce máme možnost nakoupit si čerstvý chřest z tuzemské produkce. Kde bude český chřest k mání a jaké chřestové recepty se osvědčily přímo pěstiteli? Letos se navíc toto nedlouhé období ještě zkrátí.
Petr Havel
21. 4. 2021
Nejoblíbenější bio ovoce a zelenina? Jednoznačně banány
Jak jsou na tom řetězce s nabídkou ovoce a zeleniny v bio kvalitě? Kde ekologickou produkci teprve začínají zavádět a kde už nakoupíte od avokáda přes kiwi, pečené kaštany až po řeřichu? Mapovali jsme bio nabídku řetězců.
Kateřina Čepelíková
19. 4. 2021
Papriky jsou teď hrozně drahé. Proč?
Pokud se podivujete nad momentální cenou paprik, máme pro vás špatnou zprávu – vysoké ceny zeleniny a ovoce jsou nyní, na konci jara, obvyklé, a velmi pravděpodobně tomu tak bude i do budoucna.
Petr Havel
16. 4. 2021
Počet nových komentářů
6
Batáty: „sladké brambory“ mají méně sacharidů, ale více cukrů než klasický brambor
Batáty jsou skvělá surovina k přípravě nekonečného spektra pokrmů. Syrové, vařené, pečené nebo grilované hlízy je možné konzumovat samostatně, ve směsi téměř s čímkoli nebo jako přílohu s hlavním jídlem. Typická je pro ně nasládlá chuť.
Petr Havel
14. 4. 2021
Jarní polévky i k snídani: pomohou s únavou, podpoří imunitu
Nezahušťovat jen bílou moukou, dopřát si ji klidně po ránu a rozhodně posypat tím, co příroda na jaře nabízí. Jarní polévky nabudí imunitu, jak je připravit co nejzdravěji?
Tereza Víchová
23. 3. 2021
Český česnek nemusí být a často ani není český
Je to taková malá záhada… Česnek označený jako „český“ lze v obchodech koupit prakticky celoročně. Přestože to až na výjimky není možné. Navíc označení „český“ nese mnohem vyšší množství česneku, než kolik se ho u nás vůbec vypěstuje.
Petr Havel
3. 3. 2021
Počet nových komentářů
2
Pěstují pro vás čerstvé saláty. I v zimě
Farma Zápy GardeniX pěstuje několik druhů salátů, ale také další zeleninu a různé bylinky, a to po celý rok. Využívají totiž hydroponický systém, díky kterému je možné mít čerstvou úrodu bez ohledu na počasí, bez použití pesticidů a ještě se chovat ekologicky.
Petr Havel
17. 2. 2021
Lidl nově prodává i vařenou mrkev. Proč?
Předpřipravená zelenina šetří ruce, nervy i čas. Ať už je čerstvá, naporcovaná na salát, nebo předvařená, jako je tomu v případě červené řepy. Ale uvařená mrkev je něco, co lze jen těžko v domácí kuchyni využít. Nebo ne?
Kateřina Čepelíková
15. 2. 2021
Počet nových komentářů
5
V obchodech je i teď česká zelenina. Které druhy?
Komentář
KOMENTÁŘ – Dokonce i nyní v zimě můžeme nakupovat různé druhy zeleniny tuzemského původu. Potenciál celoroční nabídky české zeleniny je vyšší než u ovoce. Má to několik logických důvodů.
Petr Havel
3. 2. 2021
Čerstvé, nebo mrazené? Porovnání cen a přínosů ovoce a zeleniny
Čerstvá zelenina a ovoce jsou samozřejmě jednička, jak v chuti, tak pokud jde o nutriční hodnoty. Nicméně mrazené produkty mohou být podle odborníků skvělou alternativou. V potaz vzali i další parametry, jako je například dostupnost, ale také cena.
Lenka Krbcová
27. 1. 2021
Kvašené zelí si snadno připravíme i doma
Kysané zelí se vyrábí za pomoci mléčného kvašení, které mu dodá typickou chuť a plno zdravých látek. Receptů a možných přísad je celá řada, základ i vybavení jsou celkem jednoduché.
Petr Havel
25. 1. 2021
Počet nových komentářů
4
Pórek: neprávem opomíjený příbuzný česneku i cibule
Vzhledově nenápadný, přitom nabitý antioxidanty a dalšími látkami, které pomáhají lidskému organismu bránit se proti mnoha onemocněním. Pórek je považován za přírodní antibiotikum, navíc skvěle chutná a dokáže v některých pokrmech zcela nahradit cibuli. Dávní panovníci dokonce věřili, že po něm získají silný hlas.
Kateřina M. Košutová
12. 1. 2021
Když zeleninu, tak pečenou. Ideálně s balsamikem
Balsamiko se nehodí jen do dipů, zálivek na salát nebo do marinád pod maso, perfektně doladí i chuť zeleniny. Té pečené. Té, kterou si raz dva připravíte v troubě.
Susan Bowermanová
4. 1. 2021
Počet nových komentářů
1
Jak se zbavit pesticidů v ovoci a zelenině
Kupovat bio ovoce a zeleninu není pro každého reálné. Co dělat, když se chcete zbavit pozůstatků nežádoucích látek v potravinách? Velký podíl pesticidů odstraní z ovoce a zeleniny obyčejná voda.
Alena Teclová
10. 12. 2020
Řešení proti plýtvání potravinami? Otestovali jsme silikonové kryty
Test
Silikonové kryty na potraviny slibují prodloužení čerstvosti například u překrojeného citronu, okurky, cibule nebo jablka. Vyzkoušeli jsme, zda se skutečně vyplatí.
Kateřina Čepelíková
9. 11. 2020
Počet nových komentářů
3
Prodávají českou vakuovanou zeleninu. Do řetězců jít nemůžeme, říká zelinář
Zatímco většina tuzemských pěstitelů zeleniny dodává své produkty na trh jako základní surovinu, na rodinné farmě s příhodným názvem „Česká zelenina“ je tomu poněkud jinak – ta totiž zeleninu od regionálních pěstitelů v Polabí zpracovává a teprve následně prodává.
Petr Havel
23. 10. 2020
Počet nových komentářů
4
Křen z české rodinné farmy má opravdu grády
Křen je jedním z dobrých zdrojů vitamínu C, ale také silic, které dodávají jídlu pikantní rozměr. Je proto oblíbenou surovinou, přesto se v ČR příliš nepěstuje. Manželé Žďárští z Eko farmy Úlovice ho produkují, a dokonce v bio kvalitě.
Petr Havel
16. 10. 2020
Vitamín C je všude kolem nás i bez exotického ovoce
Symbolem vitamínu C byl dlouhý čas citron. Dnes je už celkem známo, že máme lepší, bohatší i lokální zdroje této cenné látky. Z čeho všeho doplníme důležitou živinu a lze se vitamínem C předávkovat?
Petr Havel
2. 10. 2020
Zdravé potraviny, které můžeme zničit přípravou
Mrazíme, vaříme, smažíme, sladíme, solíme, loupeme… to je jen několik příkladů činností, při kterých máme slušnou šanci vyrobit z parádní a zdravé suroviny pokrm bez jakéhokoli přínosu pro naše tělo.
Karolína Otavová
29. 9. 2020
Počet nových komentářů
3
61
–
90
/
282
První strana
Předchozí strana
1
2
3
4
5
6
7
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji