největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Zelenina
Zelenina
211
–
240
/
282
První strana
Předchozí strana
4
5
6
7
8
9
10
Následující strana
Poslední strana
Před dvaceti lety jsme jedli 2× více hovězího než dnes
Za posledních dvacet let se leccos změnilo. I v potravinářství a spotřebě konkrétních potravin. Jíme více ryb a méně sádla, jak nám odborníci radí? Stoupá spotřeba chleba a zeleniny?
Kateřina Čepelíková
15. 7. 2014
Počet nových komentářů
58
Kolik je v ovoci vitamínů? Údaje se podezřele liší
Často se setkáváme s tím, že různé zdroje podávají naprosto rozdílné informace o tom, kolik které ovoce obsahuje vitamínů. Jak je to možné? Čemu se dá věřit a kde se vůbec tyto údaje berou?
Blanka Chocová
27. 6. 2014
Počet nových komentářů
7
Komunitní zahrady: Pražák zahradníkem
Galerie
Pěstování zeleniny uprostřed města, tzv. „urban gardening“, se stává i v globálním měřítku stále populárnější. Podobné městské zahrady najdete tak i v New Yorku, Londýně nebo Melbourne. Holešovická „Prazelenina“ chce na tuto tradici navázat.
Redakce
9. 6. 2014
Konec zahrádkářů v Čechách? Zatím ne
Řada zahrádkářů i drobných pěstitelů splňuje charakteristiku profesionála. Ještě pár let mohou pěstovat jablka, jahody, papriky, rajčata…, aniž by je otravoval nějaký státní úředník.
Petr Havel
22. 11. 2013
Počet nových komentářů
14
Česnek je třeba rozmačkat
Vůni česneku způsobuje léčivá silice. Má silné antiseptické vlastnosti. Nejúčinnější látka vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí či rozmačkání.
Simona Procházková
14. 11. 2013
Počet nových komentářů
8
Vědci vyvinuli jablečnou šťávu pro alergiky, trh ale prý nemá zájem
Jablko je u nás nejoblíbenějším ovocem a současně častým alergenem. Alergici by mohli popíjet alespoň čerstvou jablečnou šťávu zbavenou alergenů. Zatím se pro ni však nenašel prodejce.
Petr Havel
7. 11. 2013
Počet nových komentářů
6
Komunitní zahrady pěstují zeleninu i sousedské vztahy
Svěží ovoce k snídani, čerstvá zelenina do salátu, voňavé bylinky… Tyto představy se mi líbí. Má to však háček. Bydlím v paneláku uprostřed sídliště. Ještě že vznikají zahrady v pytli.
Beáta Bačíková
20. 9. 2013
Počet nových komentářů
2
Ponožky s cibulí uvolňují hlen
Cibule patří nejen do guláše. Cibulový nápoj po pravdě nechutná nic moc, ale při chřipce a nachlazení nad něj není. A triky s cibulovými ponožkami a pytlíčkem znaly už naše babičky.
Simona Procházková
9. 9. 2013
Počet nových komentářů
5
Česká rajčata ničí nový škůdce
Nebezpečný škůdce rajčat doputoval až do ČR. Pro pěstitele představuje makadlovka Tuta absoluta sníženou úrodu a pro zákazníky nevábná rajčata. V obchodech by se správně objevit neměla.
Lenka Krbcová
29. 8. 2013
Jak ušetřit za léky a kosmetiku? Skliďte záhon
Rajčata, mrkev, cuketa, okurky… Zelenina, kterou teď sklízíme a třeba už ani nevíme, co s ní, se hodí i jinam než do hrnce. Můžeme ji využít pro zdraví našeho těla i pokožky.
Simona Procházková
13. 8. 2013
Čekanka, chřest, špenát: dietní zelenina ve vašem jídelníčku
K rozumnému hubnutí patří zelenina. Při dietě je doporučeno zvýšit konzumaci vhodných druhů, naopak by se měl na čas snížit příjem ovoce.
Soňa Zimčíková
27. 6. 2013
Počet nových komentářů
1
Potraviny při záplavách: jen konzervy je možné umýt
Aktualita
Aktualizováno: Většinu potravin, které byly pod vodou, byste měli vyhodit. Jídlo z odpojené lednice a mrazáku podle délky doby, kdy bylo vystaveno vyšším teplotám. A ovoce ze zahrady?
Lenka Krbcová
10. 6. 2013
Počet nových komentářů
1
EU chce regulovat osiva, přírodu i zahrádkáře
Nápad bruselských úředníků zatěžuje drobné pěstitele stejnými povinnostmi jako velkovýrobce. Zdražil by právě tu část zemědělské a potravinářské produkce, kterou titíž úředníci propagují.
Petr Havel
17. 5. 2013
Počet nových komentářů
27
Masožravý zahradník Hugh Fearnley-Whittingstall: Poznej, co jíš!
Hvězda britské gastronomie se řadí po bok Jamieho Olivera a Gordona Ramsayho, ale jde ještě dál. Svými nekompromisními požadavky na kvalitu jídla burcuje: Pěstujte si všechno sami.
Kateřina Čepelíková
16. 5. 2013
Počet nových komentářů
1
Zapomenutá zelenina našich babiček
Brukev, tuřín, chřest, artyčok… S popularitou farmářských trhů roste také obliba některých druhů zeleniny, z nichž rády vařily naše babičky a prababičky, ale časem se na ně pozapomnělo.
Lenka Krbcová
18. 4. 2013
Potravinový inspektor: řetězce nám posílají úplatky
ROZHOVOR: Fenomén, který v televizním prime timu upozorňuje na neduhy českých obchodů s jídlem. Jak moc hýbe Potravinový inspektor Ladislav Hruška žlučí obchodníkům? Věřte, že dost.
Kateřina Čepelíková
9. 4. 2013
Počet nových komentářů
22
Český meloun? Co je od farmáře a co leda podvod?
GALERIE – Jahody v dubnu z české hroudy nebudou, i kdyby slunce pralo jak divé a cedule to tvrdila. Podívejte se, jaké druhy ovoce a zeleniny u nás rostou, kdy se sklízí a prodávají.
Lenka Krbcová
12. 3. 2013
Secret of Raw: restaurace bez sporáku
Nachystat oběd bez rozpálené plotny se na první pohled jeví jako úkol nadlidský. Jde to. Dokonce lze v takových podmínkách připravovat jídla pro restauraci. Ovšem vitariánskou.
Kateřina Čepelíková
12. 2. 2013
Počet nových komentářů
44
Čerstvé ovoce může být nově konzervováno voskem
Aktualita
Na sklonku loňského roku vstoupilo v platnost nové nařízení Evropské komise, které umožňuje používání lešticích látek pro ošetření povrchu dováženého ovoce. V zájmu lepší konzervace.
Kateřina Čepelíková
16. 1. 2013
Počet nových komentářů
1
Nejdražší sůl není z moře, je z Podravky
Koupili byste si kilo obyčejné jedlé soli za 140 Kč? Ale děláte to. Věříte, že v potravinách bez glutamátu žádný není? Nevěřte. Zkoumali jsme obsah dochucovadel a víme, co v nich je.
Kateřina Čepelíková
15. 1. 2013
Počet nových komentářů
19
Každý druh odšťavňovače dělá jinou šťávu
Čerstvé šťávy mají výhody hned ve dvou směrech. Jsou dobré, a v době, kdy je málo slunce a hodně nemocí, posilují naše zdraví. Na rozdíl od džusů z krabice neprocházejí pasterizací.
Lenka Krbcová
18. 12. 2012
Počet nových komentářů
10
Dýně v kuchyni – receptem to končí, důležitý je už výběr a skladování
Aktualita
Přestože dýně letos mají svůj nejslavnější den už za sebou, pořád jsou hojně k mání a stále z nich můžeme vařit, péct či smažit. Vlastně až do jara, při dobrém skladování vydrží dlouho.
Lenka Krbcová
12. 11. 2012
Rajčata a melouny: je to ovoce, nebo zelenina?
Dohady o to, zda je meloun ovoce nebo zelenina, se vedou celkem často. Napadlo by vás však váhat u takových plodů, jako jsou rajčata? Přitom kvůli tomu byla už několikrát u soudu.
Anna Příhodová
15. 10. 2012
Počet nových komentářů
20
Kdo pije, tomu to pálí
Nedostatek tekutin způsobuje přehřátí organismu, špatnou pokožku, nesprávně fungující ledviny a oslabení krátkodobé paměti. Jak se naučit pravidelně pít, když nám to moc nejde?
Redakce
20. 9. 2012
Počet nových komentářů
4
První zdravý fastfood není o nic lepší než McDonald´s
Navštívili jsme dva pražské fastfoody, Famagustu, který se honosí podtitulem „zdravý“ , a klasiku McDonald´s. Rozebrali jsme čtyři wrapy a zjistili, čím se od sebe liší. Moc toho není.
Kateřina Čepelíková
20. 9. 2012
Počet nových komentářů
11
Neloupat, nekrájet - připravíte se tak o to nejlepší z brambor
Přestože na ústupu, brambory stále patří mezi čtyřicítku nejběžnějších potravin. Podzim je navíc ideální doba k jejich konzumaci, i brambory totiž stárnou.
Petr Havel
5. 9. 2012
Počet nových komentářů
11
Jak správně doplnit vlákninu
Kolik vlákniny skutečně potřebujeme? Najdeme ji v řadě potravin, v obchodech dokonce narazíme na sáčky s podivným obsahem – rozpustnou vlákninou. Z čeho ji ideálně doplnit a nepřebrat?
Jana Poncarová
14. 8. 2012
Počet nových komentářů
4
Dusičnanů v listové zelenině se není třeba příliš bát
Zelenina je sice symbolem zdravého stravování, obsahuje však ze všech hlavních surovin k výrobě potravin i k samotné konzumaci nejvíce dusičnanů. Panika ale není na místě.
Petr Havel
13. 8. 2012
Mít psa je out. Pořiďte si do bytu žížaly
V městských obývácích se začínají usazovat extrémně žravé žížaly. Polknou papír, slupky i vaječné skořápky a udělají z nich ten nejlepší kompost pro vaše bio pěstování. Pokud to snesete.
Kateřina Čepelíková
27. 7. 2012
Počet nových komentářů
4
Nálepka "Biopotravina roku 2012" hledá nového majitele
Právě teď finišují přípravy na zářijové vyhlášení Biopotraviny roku. Výrobci budou bojovat o tento prestižní titul hned v osmi kategoriích. Které to jsou?
Redakce
23. 7. 2012
211
–
240
/
282
První strana
Předchozí strana
4
5
6
7
8
9
10
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji