největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
901
–
930
/
4 816
První strana
Předchozí strana
20
29
30
31
32
33
40
Následující strana
Poslední strana
Z naklíčených semen vyrábějí lupínky. To nikdo jiný v Česku neumí
Před rokem a půl otevřela společnost Semix nový závod za 95 milionů, v němž se nakličují různé obiloviny, pseudoobiloviny a luštěniny. Následně z nich vyrábí lupínky nebo mouku. A taky umí celozrnné lupínky bez cukru.
Kateřina Čepelíková
27. 5. 2021
Rodinná farma Zelenka: Kvalitní krůtí maso skutečně od vidlí po vidličku
Rodinná firma se již více než 25 let specializuje na chov a zpracování krůt. O zvířata se tu starají od jejich prvního dne života až do porážky a vědí o nich všechno. I proto si mohou dovolit ručit za kvalitu masa i dalších zpracovaných produktů.
Petr Havel
26. 5. 2021
Jak se vyrábí luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny začala společnost Green Apotheke vyrábět před čtyřmi lety, a to přímo z luštěnin, které si mlela na kamenném mlýnu. Dnes už je výroba o kus dál a těstoviny tu vyrábí ze speciálně upravené luštěninové mouky.
Kateřina Čepelíková
25. 5. 2021
Test: Jsou cereálie prodávané v ČR zdravé?
Test
TEST – Spotřebitelská organizace dTest zjišťovala, zda snídaňové cereálie prodávané na našem trhu představují vyvážený start dne, nebo spíše jen zbytečné cukry. V rámci mezinárodního projektu současně porovnávala desítky výrobků z několika evropských zemí.
Redakce
22. 5. 2021
Místo jídelního lístku QR kód. Zájem restaurací narůstá, říká šéf české firmy Speedlo
Papírová menu se v důsledku pandemie z restaurací pomalu vytrácejí. Čím dál častěji je totiž nahrazují QR kódy. Ty umožňují hostům objednat si vybraný pokrm, aniž by se dotýkali něčeho, na co předtím sahala řada jiných lidí. Vše, co k tomu potřebují, je pouze jejich chytrý telefon. V ČR existuje hned několik firem, které se vývojem podobného „digitálního menu“ zabývají. Vedle startupu Speedlo to jsou například společnosti Qerko či Davinci.
Euro.cz
21. 5. 2021
Kdy je označení Česká potravina správně a kdy špatně
Aktualita
Maso jen ze zvířat skutečně narozených a chovaných v ČR, u nezpracovaných potravin 100% český původ, u zpracovaných potravin jen malý podíl nenahraditelných zahraničních surovin. To jsou nová zpřísněná pravidla pro označování logem Česká potravina.
Lenka Krbcová
21. 5. 2021
Alternativy špenátu – šťovík a mangold mají výraznější chuť
Zapomenutá středomořská zelenina i domácí plevel skvěle zastoupí či doplní klasický špenát. Mangold i šťovík obsahují podobně jako špenát řadu zdraví prospěšných látek a v kuchyni mají bohaté využití.
Petr Havel
21. 5. 2021
Když zakysaná není smetana… Je to v pořádku, nebo si z nás někdo dělá dobrý den?
Na trhu jsou k mání zakysané mléčné výrobky, které zákazníkům připomínají zakysanou smetanu. Podobně se jmenují, podobně vypadají, jsou ve stejném regálu jako smetany nebo ve stejné kategorii v nabídce e-shopů. O zakysanou smetanu přitom nejde.
Lenka Krbcová
20. 5. 2021
Počet nových komentářů
7
U stolu seděl hospodář a synové. Snachy stály a držely děti. Historička přibližuje zvyklosti stravování našich předků
Rozhovor
ROZHOVOR – Etnoložka a historička Katarína Nádaská studuje mimo jiné tradice a pokrmy ve středověké kuchyni. Přiblíží dobu, kdy pec představovala pokrok ve vaření, jedlo se ze společné mísy hlubokými lžícemi a maso bylo pokrmem na neděli.
Redakce
19. 5. 2021
Jak se z nebezpečné řepky stala řepka jedlá
Významnou součástí řepkového oleje byla v minulosti kyselina eruková, která je zdraví škodlivá. A je pravda, že takový olej se k jídlu nehodil. Od té doby se ovšem složení oleje z řepky významně změnilo, nyní je zcela bezpečný a patří k nejkvalitnějším olejům vůbec.
Petr Havel
19. 5. 2021
Počet nových komentářů
9
Pozor na prudce jedovatý špenát. Ke koupi byl v Bille a COOPu
Aktualita
Inspektoři z potravinářské inspekce varují před konzumací špenátu, který obsahuje tropanové alkaloidy – prudké jedy. Protože jde o zmrazenou potravinu, možná tento protlak máte doma.
Redakce
18. 5. 2021
Kdo pije více mléka? Češi, nebo Slováci?
Aktualita
18. května slavíme Mezinárodní den mléka. To letos dostává od svých konzumentů ten nejhezčí dárek – nárůst ve spotřebě. A to jak na Slovensku, tak v Česku; v krabicové i bezlaktózové nebo bio podobě.
Redakce
18. 5. 2021
Když jíte konjakové těstoviny, musíte hodně pít
Konjakové těstoviny jsou nový druh přílohy, který proniká na český trh. Jejich použití je univerzální, protože nemají žádnou výraznou chuť, jsou raz dva připravené, ale je bezpodmínečně nutné na ně hodně pít. Jinak hrozí i udušení.
Kateřina Čepelíková
18. 5. 2021
Jak vybírat sýry při hubnutí
Bojíte se konzumovat sýry, když teď bojujete s nadbytečnými „lockdownovými“ kily? Ano, sýry jsou tučné, ale ne všechny. Poradíme, jak spočítat obsah tuku a proč se sýrů přestat bát.
Redakce
17. 5. 2021
Zahrádky hospod a fitka mohou opět otevřít. Musí dodržovat tato pravidla
Aktualita
Ode pondělí 17. května 2021 opět mohou otevřít zahrádky restaurací, fitness centra či se konat kulturní akce ve venkovních prostorech. Platí však přísné podmínky. Server Podnikatel.cz připravil jejich přehled.
Podnikatel.cz
17. 5. 2021
Semix, výrobce potravin, který přírodě vrací víc, než si bere
Společnost, která jednak zásobuje pekaře i cukráře, ale přináší do obchodů také řadu vlastních zdravých produktů. Nově například klíčené luštěniny a obiloviny. A také firma, která velmi dbá na kvalitu svých produktů a péči o přírodu.
Kateřina Čepelíková
17. 5. 2021
8 potravin, které pomohou mít přírodní cestou bílé zuby
K zářivějšímu chrupu, svěžímu dechu a celkově ke zdravější ústní dutině si můžeme pomoci konzumací některých potravin či používáním přírodní zubní pasty a ústní vody s jejich přísadami. Účinné jsou i výplachy pomocí bylinek. Jaké z nich zvolit?
Redakce
16. 5. 2021
Japonské firmy vyvíjejí obaly potravin, které můžete kompletně sníst
Japonské společnosti vyvíjejí jedlé obaly na potraviny a nápoje, aby snížily množství plastového odpadu, plnily stále přísnější požadavky vyplývající z vládních předpisů a zároveň přitahovaly spotřebitele zajímající se o ochranu životního prostředí. Informuje o tom zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu Irena Leopoldová.
Irena Leopoldová
15. 5. 2021
Nová pravidla pro otevření zahrádek: hosté i restaurace mají řadu povinností
Aktualita
Zahrádky restaurací otvírají v pondělí 17. května. Hosté, kteří je navštíví, by měli být očkováni nebo testováni, případně by měli prokázat, že covid nedávno prodělali. Provozovny mají na starosti zajistit mj. rozestupy či dezinfekci.
Redakce
14. 5. 2021
Zelinář od Litoměřic: pěstuje a prodává zeleninu celý život
Na farmářském trhu v Praze na Kubáni je od samého počátku v roce 2010, již v časech předlistopadových prodával své výpěstky například v tržnici v Holešovicích. Jiří Kloubský zeleninou žije.
Petr Havel
14. 5. 2021
Medvědí česnek má delikátní chuť, právě teď je čas na sběr listů
Na sbírání medvědího česneku není mnoho času. Každoročně jsou totiž jeho listy k dispozici jen po omezenou dobu na jaře. V přírodě je třeba dát pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou. Není však problém vypěstovat si ho na zahradě nebo na balkóně. Jak na to a jak s ním naložit v kuchyni?
Kateřina M. Košutová
13. 5. 2021
Domácí pečení z mandlové mouky: oblíbený je recept na rohlíčky s nivou
Péct se dá i bez klasické obilné mouky. A různé varianty mouky nabízejí i řadu benefitů. Třeba mandlová mouka, ať domácí, či kupovaná, je bez lepku a tzv. low carb, tedy nízkosacharidová.
Petr Havel
12. 5. 2021
Luštěniny změnily svou tvář. Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny
Vaří se pět minut a chutnají jako těstoviny. Přitom neztratily nic z nutričních benefitů luštěnin. Luštěninové těstoviny jsou novinka s bohatým využitím. Bez namáčení, bez nadýmání a s výbornou chutí.
Kateřina Čepelíková
11. 5. 2021
Počet nových komentářů
2
Kafe do plastového kelímku? Kdeže. Trendem jsou jedlé obaly
Aktualita
Točená nebo kornoutková zmrzlina má obal, který se obvykle nehází do směsného odpadu. Kornoutek je totiž obal, který sníme jako součást zmrzliny. A rádi. Podobné by to mohlo být i u kávy, ale i řady dalších pokrmů.
Kateřina Čepelíková
10. 5. 2021
Počet nových komentářů
5
Obchody a služby mohou opět otevřít, musí dodržovat přísná pravidla
Obchody a služby mohou až na výjimky od 10. května 2021 opět otevřít. Budou však muset dodržovat přísná protiepidemická opatření. Zde je jejich přehled.
Podnikatel.cz
10. 5. 2021
Automaty na potraviny: výhra pro zákazníka i prodejce
V Česku vyrůstají místa bezkontaktního prodeje potravin od malých producentů, kteří své zboží prodávají v automatech. Ať už jde o brambory, maso, nebo třeba vejce.
Kateřina Čepelíková
10. 5. 2021
Počet nových komentářů
1
Trh s biopotravinami v ČR vzrostl o pětinu, průměrný Čech za ně ročně utratí 492 korun
Aktualita
Zatímco v Evropě došlo k meziročnímu nárůstu prodejů biopotravin o 8 %, domácí spotřeba biopotravin za rok 2019 činila 5,26 miliardy Kč a vzrostla oproti předchozímu roku o 19 %.
Redakce
7. 5. 2021
Pěstuje české vodní melouny a poradí i vám, jak na to
Pěstitel Václav Kozák vodní melouny nešlechtí, ale roubuje, což je důležitý rozdíl. Vybíral ty nejvhodnější z více než dvou set odrůd z celého světa a nyní nabízí ojedinělé spektrum roubovaných sazenic. Díky nim si můžeme vypěstovat český meloun ze zahrádky.
Petr Havel
5. 5. 2021
Proč jsou v sýrech díry?
Někdo sýr s oky kupuje, protože mu chutná, další protože má sýru opticky více a někdo si ho nepořídí, protože nechce mít na chlebu děravá místa. Všechny do jednoho nás ale zajímá, kde se v některých sýrech tato oka, chcete-li díry, berou.
Redakce
4. 5. 2021
Luštěninové mouky: jsou bez lepku a nenadýmají
Luštěninové mouky jsou hit. Čočková, hrachová či cizrnová mouka perfektně nahradí porci luštěnin, kterou bychom všichni měli sníst alespoň jednou týdně, a hodí se do mnoha receptů. Jak se vyrábí a kam je můžeme přimíchat?
Kateřina Čepelíková
4. 5. 2021
901
–
930
/
4 816
První strana
Předchozí strana
20
29
30
31
32
33
40
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji