největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 321
–
1 350
/
4 817
První strana
Předchozí strana
40
43
44
45
46
47
50
Následující strana
Poslední strana
Léčivá a chutná bylinka pro každou příležitost – sedmikráska
Sedmikrásky jsou vhodné k jídlu a jejich květy mají léčivé účinky. Hojně u nás volně roste sedmikráska obecná neboli chudobka, na udržovaných plochách pak zahradní šlechtěné sedmikrásky.
Petr Havel
26. 2. 2020
Počet nových komentářů
1
Jste těhotná? Nezapomeňte na tuky
Tuky jsou důležitou složkou výživy budoucích matek. V těhotenství mají klíčový význam pro vývoj plodu. Jaké potraviny by neměly v jídelníčku těhotné a kojící ženy chybět?
Redakce
25. 2. 2020
Kohout à la bažant: potřebujete dobrý recept a kvalitní drůbež
V supermarketech jsou většinou jen a pouze rychle vykrmená kuřata. Máme pro vás tip, kde koupit širší sortiment drůbeže; od kuřete pomalu rostoucího, masné slepice, pekingské kachny i perličky až po mladé kohouty. K nim přidáváme recept na osvědčenou delikatesu.
Petr Havel
25. 2. 2020
Zelí je super(potravina)
Kysané, nebo sterilované? Červené, nebo bílé? Naše tradiční hlávkové zelí je velice prospěšná potravina, jen je dobré vědět, které a v jaké úpravě je pro vás to pravé.
Michaela Polcarová
21. 2. 2020
K zákazu klecových chovů: ministr chrání zemědělce, ne slepice
Komentář
KOMENTÁŘ – „Pokud nezačne zákaz klecového chovu slepic platit ve všech evropských zemích současně a nebude regulovaný i dovoz ze třetích zemí, pak je z hlediska prospěchu pro zvířata zbytečný.“ To tvrdí ministr zemědělství. Jenže, jak se hned ukazuje, o slepice tady nejde.
Lenka Krbcová
20. 2. 2020
Počet nových komentářů
1
Vojenské lesy začaly prodávat zvěřinu veřejnosti
K rozšíření nabídky a hlavně dostupnosti zvěřiny pro konečného spotřebitele se rozhodl netradiční „výrobce“ potravin – státní podnik Vojenské lesy a statky. Prodává vysoce jakostní zvěřinu z vlastních honiteb.
Petr Havel
20. 2. 2020
Žlutější žloutek neznamená lepší vajíčko
Čím sytější barva, tím lepší žloutek, potažmo vejce… Taky jste to už mockrát slyšeli? A přitom je to jinak.
Petr Havel
19. 2. 2020
Počet nových komentářů
1
Ovocné přesnídávkové kapsičky – přeslazená svačinka
Test
Dáváte svým dětem pravidelně k svačině přesnídávkové kapsičky? Proč by ne. Jsou praktické a děti je milují. Možná vás ale překvapí, kolik obsahují přidaného cukru.
Redakce
18. 2. 2020
Regulace dvojí kvality potravin se ve finále obrací proti nám
Komentář
KOMENTÁŘ – Testy potvrdily, že potraviny prodávané ve stejném obalu a pod stejným názvem se v různých zemích EU mohou – byť většinou mírně – lišit. Snaha o regulaci tzv. dvojí kvality potravin přinesla drobný pozitivní výsledek a zcela nečekaná rizika.
Petr Havel
14. 2. 2020
Počet nových komentářů
5
Diskriminace na základě váhy může mít vážný dopad na zdraví
Některá témata jsou ve společnosti tabu. A podle posledních výzkumů mezi ně patří i stigmatizace lidí s nadváhou a obezitou, která zahrnuje diskriminaci, předsudečné postoje, ale i šikanu.
Tereza Beníčková
13. 2. 2020
Jíst bez problémů se zažíváním? Význam enzymů ve stravě
Enzymy jsou nedílnou součástí lidského organismu a složkou nezbytnou pro naše zdraví. V těle jich najdeme velké množství – až tři tisíce různých druhů. Tyto bílkoviny jsou jen dalším dílkem do skládanky zdravého životního stylu.
Michaela Polcarová
13. 2. 2020
Poznáte kvalitní uzeninu? Tipy, jak se nenechat napálit
Ceny vepřového masa a uzenin z něj vyrobených stále rostou. Se stoupající cenou by proto měla jít ruku v ruce i vysoká kvalita produktů. Poradíme vám, jak ji rozpoznat.
Redakce
12. 2. 2020
Počet nových komentářů
6
Tvrzení o vejcích jsou hoax. Data to dokazují
Slepice jsou prý vykrmovány „zesilovači“, což vede k vyšší snůšce vajec a současně jejich nižší kvalitě. Dokonce tato vejce mohou obsahovat pozůstatky chemických látek. To vše se lze dočíst v jednom, údajně erudovaném, článku. Problém je, že to není pravda.
Petr Havel
12. 2. 2020
Počet nových komentářů
2
Potraviny povzbuzující náš mozek
Dnešní doba nás nutí neustále pracovat, neustále se zlepšovat a jet na sto procent. Náš mozek proto potřebuje fungovat jako dobře namazaný stroj. Které potraviny mu v tom mohou pomoci?
Michaela Polcarová
11. 2. 2020
Globus spojil obchod s řeznictvím a restaurací. Vše se platí najednou
Nový koncept Fresh Globus naznačuje možný vývoj maloobchodu. Restaurace s obsluhou, skutečná pekárna a cukrárna, prodejna na místě připraveného masa a zároveň menší, ale dobře vybavená samoobsluha – to vše pod jednou střechou a v jedné platební zóně…
Petr Havel
10. 2. 2020
Počet nových komentářů
1
Skutečně lepší mléko? Co znamenají nápisy na obale
V rozlišování druhů mléka a ovlivňování výběru při nákupu hraje stále větší roli marketing. Mnohdy ale různá „mléka s příběhem“ nenabízejí nic navíc, jen vyšší cenu.
Petr Havel
7. 2. 2020
Počet nových komentářů
2
Až jednou budu chtít zhubnout, vytáhnu barevné talíře
Hubnutí a barvy spolu poměrně úzce souvisí. Ono totiž není jedno, jakou barvu má váš talíř, ze kterého jíte své – i když třeba dietní – jídlo, ani jak jsou vymalované stěny v místnosti, v níž jíte.
Kateřina Čepelíková
6. 2. 2020
Počet nových komentářů
1
Neprávem opomíjená játra. Obsahují důležité vitamíny
Starší a střední generace si jistě pamatuje doby, kdy byly droby (tedy vnitřnosti – například ledvinky, srdce, jazyk, dršťky a další), a především pak vepřová játra, nedostatkovým a v zásadě podpultovým zbožím.
Petr Havel
5. 2. 2020
Omyly, kvůli kterým mnoho žen přestane kojit už v šestinedělí
Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení po dobu šesti měsíců a později spolu s běžnou stravou alespoň do dvou let věku dítěte. I přes to v období šestinedělí zavádí umělou výživu neuvěřitelných 74 % rodičů.
Alena Teclová
4. 2. 2020
Počet nových komentářů
2
Zdeněk Pohlreich: Kdyby třetina hospod v Čechách zavřela, nikdo by to ani nepoznal
Rozhovor
I díky němu jsme začali před pár lety mnohem více řešit, jaké jídlo dostáváme na talíř v restauracích. V legendárním pořadu Ano, šéfe! zvládl Zdeněk Pohlreich „zkultivovat“ přes devadesát podniků. Pak se zařekl, že znovu do stejné řeky nevstoupí.
Tereza Víchová
3. 2. 2020
Tipněte si: Které potraviny jíme více a méně než před 70 lety?
Jak se během desítek let proměnil český jídelníček? Některé druhy potravin byly drahé, jiné svého času vůbec nebyly k mání. Pak jsou potraviny, které byly a jsou v nabídce stále, ale jejich spotřeba se významně změnila. Nabízíme 13 potravin a data o jejich spotřebě v letech 1950 a 2018.
Lenka Krbcová
31. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Cesta českých sýrů: kam jsme došli za posledních 20 let?
Kvalita našich sýrů vzrostla, některé by si zasloužily i ochranu EU. Přestože české produkty jsou v zahraničí oceňovány a vyvážíme třetinu produkce, naši spotřebitelé dávají přednost sýrům z jiných zemí.
Petr Havel
31. 1. 2020
Počet nových komentářů
7
Zahrádkáři aplikují chemii a nečtou návody, říká autor botanických pesticidů
Rozhovor
V práci je každý den od šesti hodin ráno, rád ale přemýšlí třeba i na zahradě v houpací síti a zajímá ho vše, bez ohledu na obor. Je z toho spousta pokusů a mylných cest, ale mnohdy se ze zdánlivě nereálného nápadu vyklube užitečný produkt s obchodním potenciálem. Roman Pavela je mj. držitelem ocenění Česká hlava z r. 2013 za vývoj přípravků na ochranu rostlin a minulý rok byl zařazen do prestižního seznamu nejcitovanějších vědců světa.
Lenka Krbcová
30. 1. 2020
Počet nových komentářů
5
V pytli s kmínem vydrží brambory i půl roku
Speciální pytel na brambory má tři vrstvy. V jedné je vložený malý sáček s přírodními výtažky z kmínové silice. Tak obal zpomaluje klíčení brambor. Zembag brání také zelenání, vysychání, hnilobě a plísni.
Petr Havel
29. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Analýza rtuti v rybách: můžete sníst desítky porcí týdně
Test
Ryby a rybí výrobky jsou hlavními zdroji rtuti v potravinách. Především forma tzv. methylrtuti je poměrně toxická. Státní zdravotní ústav proto podrobil analýze přes dvacet produktů z ryb prodávaných na našem trhu.
Lenka Krbcová
28. 1. 2020
Pěstitel biozeleniny: Bio kupují tři druhy zákazníků
Rozhovor
Biopěstitel popisuje svoji cestu k úspěchu, která rozhodně nebyla jednoduchá. „Měl jsem sice hodně nakoukáno, ale praktické zkušenosti žádné,“ říká Tomáš Zídek. Přesto dnes jako jediný dodává v sezóně a ve větším množství svou biozeleninu třikrát týdně do řetězce.
Kateřina Čepelíková
28. 1. 2020
Proč je špatně, že jsou rohlíky levné
Komentář
KOMENTÁŘ – Stará známá a platná pravda praví, že všeho, co je zadarmo nebo příliš levné, si většina lidí neváží. Slevové akce jsou tak mimo jiné impulsem k plýtvání.
Petr Havel
27. 1. 2020
Počet nových komentářů
20
Překupníci zvěřinu levně nakoupí a vám draze prodají. Změní se to?
Komentář
KOMENTÁŘ – Pouhý jeden kilogram na osobu a rok dosahuje u nás spotřeba zvěřiny. Důvodů tohoto stavu je přitom celá řada – nízká dostupnost a výběr produktů ze zvěřiny, platná legislativa, a to zejména ta evropská, a také vysoké ceny zvěřiny na trhu.
Petr Havel
24. 1. 2020
Tipy pro zdravé zažívání bez léků
Trápí vás zažívací potíže? Nadýmání, průjem, pálení žáhy? Odhalte několik triků, jak zlepšit své trávení. Někdy je to celkem jednoduché.
Michaela Polcarová
23. 1. 2020
Zážitkové nakupování je nový trend, hlásají obchodníci. To určitě
Komentář
Výsledky nového výzkumu tvrdí, že lidé stále více touží po zážitkovém nakupování v obchodech. A není to spíše tak, že chceme nakupováním trávit stále méně času, a proto tak raketově rostou tržby e-shopů s potravinami?
Petr Havel
22. 1. 2020
Počet nových komentářů
2
1 321
–
1 350
/
4 817
První strana
Předchozí strana
40
43
44
45
46
47
50
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji