největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
1 351
–
1 380
/
4 817
První strana
Předchozí strana
40
44
45
46
47
48
50
Následující strana
Poslední strana
Test řepkových olejů
Slunečnicový olej není kvůli vyššímu podílu polynenasycených mastných kyselin příliš vhodný na smažení, naopak rafinované oleje z řepky je možné pro použití za vysokých teplot doporučit. Jak dopadl test řepkových olejů?
Redakce
21. 1. 2020
Počet nových komentářů
2
Vynechat cukr a olej? Experti radí, jak zdravě jíst a bezpečně hubnout
Začátek nového roku obvykle doprovázejí také nová životní předsevzetí. Jedním z nejčastějších bývá plán jíst zdravě a zhubnout, ke kterému nás v lednu mnohdy motivují i poněkud těsné džíny po vánočním hodování. Ne všechny diety jsou ale z dlouhodobého hlediska prospěšné. Na server Vitalia.cz se tak obrátila jedna ze čtenářek s otázkou, zda je například dobré z jídelníčku zcela vyřadit cukry a oleje. Co na to odborníci?
Veronika Šmídová
21. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Umělé maso má být ekologické, humánní a zdravé. Realita je jiná
Komentář
KOMENTÁŘ – Jednou z vážně míněných cest, jak nahradit produkci masa z chovů hospodářských zvířat, je výroba umělého masa v množírnách kmenových živočišných buněk. Používají se i výrazy čisté, ekologické či kultivované maso. Jak moc tahle označení sedí?
Petr Havel
17. 1. 2020
Vitamínu D máme často nedostatek, slunce zdaleka nestačí
Hladinu vitamínu D by si měli hlídat všichni, především pak vegani. Vitamín D je nesmírně důležitý pro správné fungování celého organismu.
Redakce
16. 1. 2020
Počet nových komentářů
2
Další velký problém českých seniorů: odbýváním jídla si podkopávají zdraví
Stáří přináší řadu změn. Zatímco většina z nás počítá s šedivějícími vlasy a sníženou energií, leckoho může překvapit, že v pokročilém věku je třeba upravit i jídelníček. Senioři mají totiž zhoršené trávení, mnohdy ztrácejí chuť k jídlu, a tak u nich snadno může dojít k podvýživě. Na jaké zásady ve stravování by měli dbát?
Veronika Šmídová
16. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Snídaňové cereálie jsou sladkost. Mouka a cukr, jinak skoro nic
Test
TEST – Spotřebitelská organizace dTest upozornila na problém ve složení výrobků, které si spojujeme se zdravou výživou. Přitom většina z otestovaných cereálií obsahovala zejména cukr a jen minimum vlákniny a proteinů.
Redakce
15. 1. 2020
Kolik masa bylo k výrobě použito, se dnes spotřebitel nedozví
Spotřeba masa k výrobě masného produktu může být vyšší než jeho obsah v potravině. Značení šunek, salámů a dalších masných výrobků je pro zákazníky matoucí, často jsou ve skutečnosti kvalitnější, než si myslíme.
Petr Havel
15. 1. 2020
Pokud jde o sůl, v Evropě patříme k nejhorším. Můžou za to rohlíky
Sůl patří podle odborníků Evropské komise mezi nejdůležitější rizikové stravovací faktory ve výživě. A v České republice je příjem soli, respektive sodíku, obrovský. Hlavním zdrojem soli v potravinách je u nás pečivo a masné výrobky.
Redakce
14. 1. 2020
Počet nových komentářů
3
Sýrové fondue: základní recept vychází ze švýcarské tradice
Jak připravit přátelům nebo rodině sýrové fondue? Co je k němu všechno potřeba a jaké sýry se na jeho výrobu nejvíce hodí? Radili jsme se odborníkem, který nám navíc prozradil, čím sýrové fondue ideálně zapít.
Kateřina Čepelíková
14. 1. 2020
Zkreslené představy o moci superpotravin
Mnozí žijí s utkvělou představou, která vypadá nějak následovně: Své tělo nadopuji vitaminy a všemožnými superpotravinami, čímž se uchráním nejen před chřipkou, ale i mnohem vážnějšími chorobami. Reklama superpotraviny vychvaluje do nebes, odborníci jsou ovšem více než skeptičtí.
Eva Dandová
13. 1. 2020
Francie zakázala biozeleninu ze skleníků
Komentář
KOMENTÁŘ – Francie přistoupila v rámci ekologie k novému opatření. Zákaz prodeje biozeleniny z běžných skleníků je nicméně zcela kontraproduktivní.
Petr Havel
10. 1. 2020
Počet nových komentářů
7
Hygiena kontrolovala hranolky v pražských restauracích
Akrylamid je riziková látka, která vzniká při smažení, pečení nebo pražení určitých potravin. Nejvyšší množství obsahují nevhodně připravené hranolky. Hygienici prověřovali přítomnost této látky v pokrmech pražských provozoven.
Redakce
9. 1. 2020
Počet nových komentářů
3
Zájem o biopotraviny se zvyšuje až o stovky procent
Někteří je v obchodech přehlížejí, jiní se ušklíbají, další je vyloženě vyhledávají. Počet těch posledně jmenovaných, kteří si vybírají biopotraviny, stále roste. Díky příznivé ceně a chuti.
Kateřina Čepelíková
9. 1. 2020
Stojí několik set korun, ale pravá vanilka to není
Vanilka patří k nejdražším potravinářským ingrediencím na světě. Mnohdy je proto předmětem falšování. Jeden takový produkt je nyní na našem trhu, upozorňuje potravinářská inspekce.
Redakce
8. 1. 2020
Genetika místo chemie: nové šlechtitelské metody mění potraviny
Veřejnost obvykle žije v představách, že mezi geneticky modifikované plodiny patří především sója nebo kukuřice, spektrum upravených komodit je ovšem mnohem širší. A nejde zdaleka jen o GMO (geneticky modifikované organismy). Mezi nové techniky šlechtění rostlin patří například metoda CRISPR (editace genů).
Petr Havel
8. 1. 2020
Proč kalorie nerovná se kalorie
Je počítání kalorií důležité, nebo zbytečné? A dále – záleží na tom, z jakých zdrojů tyto kalorie čerpáme? Pravda je někde uprostřed, od každého názoru si můžeme něco užitečného vzít a s ničím to nepřehánět.
Michaela Polcarová
7. 1. 2020
Počet nových komentářů
1
Nejhorší potraviny roku 2019
„Kauza polského masa byla jako ze středověku,“ říká šéf odboru SZPI. Potravinářská inspekce ještě nemá za rok 2019 uzavřena všechna data, ale jak uvedla exkluzivně pro server Vitalia.cz, předpokládá výrazně lepší výsledky než v roce 2018.
Lenka Krbcová
6. 1. 2020
Je novoroční detox nutnost, nebo nesmysl?
K nejčastějším novoročním předsevzetím patří „být zdravý“. Mnoho lidí se tak pouští do nejrůznějších očistných kúr a detoxikací, které jim mají pomoci ke štíhlejší postavě, mladistvějšímu tělu nebo krásnější pokožce.
Redakce
3. 1. 2020
Hubnutí pro muže – zcela jiné než u žen
Jak hubnou muži? Rychleji než ženy, ale odhodlávají se déle. Mediální tlak na štíhlost se jich příliš netýká, když už něco chtějí, jsou to svaly. Je-li řeč o dietách, je to vždy spíš v ženském kontextu.
Tereza Víchová
2. 1. 2020
Nejčtenější články roku 2019
Vážení a milí čtenáři, redakce serveru Vitalia.cz vám přeje šťastné vykročení do nového roku. A pokud jste v uplynulém roce minuli některé články, přinášíme vám výběr těch, které zaujaly nejvíce čtenářů.
Redakce
1. 1. 2020
Rakletování: tavení sýrů, kterému přijdete na chuť
Rakletování, to je vlastně takové zimní grilování. Všichni se sejdeme u jednoho roztopeného grilu, ale neopékáme hovězí ani rybu, ale tavíme sýry, různé druhy sýrů. A těmi pokrýváme brambory nebo chleba. Ó, jaká lahoda.
Kateřina Čepelíková
30. 12. 2019
Počet nových komentářů
2
Nejčastější novoroční předsevzetí pro rok 2020
Zhubnout, jíst zdravě a méně se stresovat. První místa v žebříčku novoročních předsevzetí patří zdravému životnímu stylu. U předsevzetí to většinou i končí, ukázal průzkum.
Redakce
28. 12. 2019
Mravenci, koaly, lvi a šimpanzi. 4 typy pracovníků mají odlišné sklony k tloustnutí
Méně jez a hodně se hýbej. Tak zní základní rady pro ty, kdo by rádi shodili pár kilo. Vědci teď ale přišli na to, že je to s hubnutím o něco složitější.
Veronika Šmídová
27. 12. 2019
Jak nepokazit vánoční smažení? Z pánve nesmí stoupat kouř
Bez typické vůně, která se line z pánve s řízky a kaprem, si asi ty pravé Vánoce nelze představit. Správně připravená smažená dobrota ale není samozřejmost. Zkazit ji může třeba špatná kvalita strouhanky nebo způsob přípravy masa a smažení.
Tereza Víchová
23. 12. 2019
Počet nových komentářů
2
Proč na Vánoce pomáhá zacvičit si před jídlem
Během vánočních příprav a svátků samotných není snadné odolat všem pokušením. Najít si v tomto hektickém období, pro mnohé plném nákupů a setkání, čas na cvičení je mnohdy velmi náročné. Zde je 7 tipů, jak o svátcích zůstat fit.
Samantha Clayton
21. 12. 2019
Vinná klobása je vánoční klasika. Má být obalená?
Ve většině domácností si drží čestné třetí místo na žebříčku štědrovečerních dobrot. Po kapru a řízcích je vinná klobása stálicí, která k Vánocům a zimnímu období vůbec prostě patří. Máme ji smažit, nebo péct? Obalit v mouce, nebo ne? A jak poznat dobrou?
Tereza Víchová
20. 12. 2019
Bez Éček. Označení, které (zatím) neznamená vůbec nic
Jedním z nejrozšířenějších tvrzení jak na obalech potravin, tak při prodeji nebaleného zboží, na trzích, případně v restauracích, jsou sdělení obvykle formulovaná do sloganu „bez Éček“. Pravidla pro podobné označování se od dubna 2020 zpřísní.
Petr Havel
19. 12. 2019
Počet nových komentářů
3
Zákeřné Vánoce: Depresi můžeme mít i ze smaženého a tučného jídla
Na vznik deprese může mít vliv i přejídání a nevhodný jídelníček. Jak se ale zařídit o Vánocích, svátcích typických tím, že občas až nezřízeně hodujeme? Místo kapra si dejte lososa a rozhodně zapomeňte na celodenní půst i pivo „na trávení“.
Tereza Víchová
19. 12. 2019
Poslanci navrhli úplný zákaz klecových chovů slepic
Aktualita
Skupina poslanců dnes ohlásila předložení pozměňovacího návrhu k novele zákona na ochranu zvířat, který by vedl k úplnému zákazu klecových chovů slepic od roku 2027. Reagují tak na dlouhodobou kritiku klecových chovů ze strany ochránců i odborníků na welfare zvířat, veřejné mínění i celoevropský trend.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2019
Nejdůležitější věc u bramborového salátu
Jednou byl moc hořký, loni dost sladký, a když jsem přidala trochu víc jogurtu, tak všichni brblali. Bramborový salát je věda, ale šéfkuchař Petr Stupka nám poradil, jak se vyvarovat nejčastějších chyb.
Kateřina Čepelíková
18. 12. 2019
Počet nových komentářů
10
1 351
–
1 380
/
4 817
První strana
Předchozí strana
40
44
45
46
47
48
50
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji