největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
2 011
–
2 040
/
4 817
První strana
Předchozí strana
60
66
67
68
69
70
80
Následující strana
Poslední strana
Příznivý efekt česneku na rakovinu, cukrovku, kůži i obezitu
Zatímco česnek je dnes považován zejména za běžnou surovinu do kuchyně, v dobách minulých byl vysoce ceněn především díky četným, zdraví prospěšným vlastnostem. I když si to dnes tolik neuvědomujeme, česnek je všelék.
Kristina Vacková
22. 3. 2018
Počet nových komentářů
1
Potraviny proti jarní únavě
Zatočte s jarní únavou – načerpejte energii ze správných potravin.
Susan Bowermanová
21. 3. 2018
Počet nových komentářů
2
Co se stane, když zavedete vysoké daně za sladkosti
Pokud chcete sladký život, v Norsku vás momentálně nečeká. Země zavedla „daň z cukru“. Velká Británie ji bude v dubnu následovat. Je to dobrý nápad?
Kristina Vacková
20. 3. 2018
Počet nových komentářů
10
Ryby z „rybích továren“ jsou kvalitnější než ty z přírody
Komentář
Poptávku po rybách z farem omezují různé mýty. Například, že maso ryb z intenzivních chovů „pod střechou“ je méně kvalitní nebo že jsou ryby krmeny nepřirozeným způsobem. Pravdou je ale úplný opak, alespoň u nás.
Petr Havel
20. 3. 2018
dTest: Proč je lepší mýt nádobí v rukavicích?
Aktualita
Ve dřezu plném bublin denně smáčíme ruce a vůbec netušíme, že saponáty určené k mytí nádobí obsahují kontaktní alergeny, které by mohly u citlivých osob způsobit podráždění pokožky.
Redakce
19. 3. 2018
Počet nových komentářů
1
Bio z Lidlu obsahuje salmonelu
Aktualita
Pokud jste zakoupili Golden Sun Bio Organic Amaranth v prodejnách společnosti Lidl, nepoužívejte ho. Obsahuje salmonelu. Vrátit ho můžete i rozbalený a bez účtenky.
Redakce
19. 3. 2018
Nejhorší přílohou z brambor jsou hranolky
Vařené, pečené a šťouchané brambory, hranolky, krokety, bramborové knedlíky i kaše. Brambory samy o sobě jsou zdravé, příloh z nich je celá řada, ale musíte vědět, jak je připravit.
Veronika Pourová
19. 3. 2018
Český chemik kdysi zavedl jednotku stupňovitosti piva
Přehled dění ze světa vědy: připomínáme 150 let od úmrtí významné postavy české vědy a pivovarnictví. V IKEMu provedli transplantaci vlastní ledviny. Prokázán efekt nové účinnější proton-borové terapie nádorů.
Pavel Houser
19. 3. 2018
Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí
Galerie
Televizní reality show Můj 300kg život ukáže osudy lidí, kteří nedokáží přestat jíst, přestože jim jejich posedlost ničí život.
Lenka Krbcová
18. 3. 2018
Počet nových komentářů
4
Věda potvrzuje babské rady: Česnek je všelék
Všestranně přínosné použití česneku se traduje z generace na generaci. Je využíván při domácí léčbě a znalosti o jeho blahodárných účincích na lidské tělo se předávají stovky let. Jednou z nejvýznamnějších složek obsažených v česneku je alicin.
Kristina Vacková
17. 3. 2018
Počet nových komentářů
3
6 druhů rýže: V čem se liší jasmínová a basmati? Která lepí a která se sype?
Nemusíme domů kupovat stále stejný druh rýže. Na trhu jich je celá řada a každá se hodí k jinému pokrmu. Naučíme vás připravit rýži basmati i jasmínovou a poradíme, k čemu se hodí rýže černá a červená.
Kateřina Čepelíková
16. 3. 2018
Počet nových komentářů
2
Medovina se pije ledová, ohřátá i v mojitu
Medovina pomalu získává na své dávné oblibě, pije se v létě řádně vychlazená, ale i v zimě tak akorát ohřátá. Nikdy ji ale neservírujte jako „panáka“, zaslouží si víc.
Redakce
15. 3. 2018
Sušené ovoce: najdete v něm pesticidy i brouky
Aktualita
Sušené ovoce se běžně používá do velikonočních mazanců, koláčů, ale jí se i jen tak. Že je v rozumné míře zdravé, o tom není pochyb, jen musíte vybrat správně. To, které není zasažené brouky nebo neobsahuje mnoho pesticidů.
Redakce
15. 3. 2018
Oleje Bartoš: Naše jméno na obalu je záruka kvality
Nejdříve chtěli lisovat olej a pohánět jím zemědělské stroje, nakonec za studena lisovaný olej prodávají ve vysoké kvalitě pro kulinární účely. Jak vznikají v jihomoravském Lanžhotu Oleje Bartoš a proč nenesou označení bio, když mnohé bio jsou?
Kateřina Čepelíková
15. 3. 2018
Proč se stáváme závislými na sladkém
Proč je přidaný cukr takový problém, na jakém principu vzniká návyk a co s námi udělá? „Kdysi to byla evoluční výhoda, dnes je to problém. A u dětí to platí dvojnásobně,“ říká profesor Ruprich.
Redakce
14. 3. 2018
Počet nových komentářů
1
Dětské dorty snů uděláte i doma
Galerie
Vlastnoručně vyrobený dort s překvapením nebo oblíbeným hrdinou udělá dětem radost největší. Mistři cukráři radí, jak na to. Vyzkoušejte recept na dort v podobě jednorožce.
Redakce
14. 3. 2018
Potraviny se dají jíst mnohem déle, než uvádí datum
Komentář
Plýtvání potravinami by snížilo lepší značení doby spotřeby. Jogurty lze jíst bez obav i po datu použitelnosti, tvrdí například šéf potravinářské komory.
Petr Havel
14. 3. 2018
Počet nových komentářů
2
O parazitech a lidech: léčba pijavkami neskončila ve středověku
Nová kniha O parazitech a lidech mapuje náš strach z těchto nezvaných hostů i škody, které mohou napáchat. Stejně tak se věnuje možnostem léčby pomocí parazitů, o kterých se vedou diskuze, a dalším zajímavostem ze světa cizopasníků.
Pavel Houser
14. 3. 2018
Vzorové jídelníčky při dráždivém tračníku
Dráždivý tračník umí pořádně znepříjemnit život. Odbornice připravila doporučení a varianty receptů, z nichž si vyberete, ať už trpíte průjmem, zácpou, nebo nadýmáním.
Redakce
13. 3. 2018
Počet nových komentářů
1
Běžná bolest břicha, nebo syndrom dráždivého tračníku?
Opakované bolesti břicha, zácpa, průjem, nadýmání. Lidé, které tyto příznaky trápí dlouhodobě, mnohdy trpí tzv. syndromem dráždivého tračníku. Toho je možné se zbavit vhodnou léčbou a jídelníčkem.
Redakce
13. 3. 2018
Počet nových komentářů
1
Kuskus má pověst zdravé přílohy – zaslouží si ji?
Kuskus je často vnímán jako typicky zdravá příloha, proto někoho možná překvapí, že jde v podstatě o těstovinu a opět záleží, zda je kuskus celozrnný, nebo klasický a na jaký způsob si ho připravíte.
Veronika Pourová
12. 3. 2018
Počet nových komentářů
3
Moringu využívá ájurvéda a lidové léčitelství, věda ji zatím opomíjí
Moringa olejodárná je strom s mnoha způsoby využití a účinky na zdraví. Prodává se jako prášek, kapsle, čaj, ve formě listů nebo směsi bylin určených na konkrétní problém.
Redakce
11. 3. 2018
Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed
Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.
Martin Škába
10. 3. 2018
Smí se výrobek bez masa jmenovat párek?
Komentář
Jako maso by měly být označovány jen výrobky živočišného původu. Párek ze sóji není párek a cizrnový burger není burger.
Petr Havel
9. 3. 2018
Počet nových komentářů
4
dTest: Vejce v jedné krabičce jsou různě „čerstvá“
Aktualita
dTest zkoumal u šestnácti druhů vajec přítomnost salmonely, čerstvost, obsah tuku, omega-3 mastných kyselin a cholesterolu. Mimo jiné se zaměřil i na případné vnitřní vady, znečistění, pachy a cizí látky. Jak vejce z českého trhu dopadla?
Redakce
8. 3. 2018
Originální recept na trhanec: Kaiserschmarren se peče v troubě
Rakouská kuchyně, to není jenom Wiener schnitzel a jablečný štrúdl. Například na horských chatách v rakouských Alpách je velmi populární dezert Kaiserschmarren, do češtiny překládaný jako císařský trhanec.
Jana Kuklová
8. 3. 2018
Sladkosti jako od cukráře? Vsaďte na zrcadlovou polevu
Zatímco dříve byly hitem tukové náplně a zdobení špičkou, dnes je v kurzu nahý dort, zrcadlová poleva a barevné pusinky. Kouzlit jako mistr cukrář zvládne každý.
Redakce
7. 3. 2018
Povinně české potraviny – odnese to zákazník
Komentář
Administrativně stanovený podíl českých potravin v obchodech nepomůže spotřebitelům, jenže možná ani výrobcům. Existuje cesta, jak prodávat víc českých potravin, ale kvóty to nejsou.
Petr Havel
7. 3. 2018
Kokosový cukr, nebo palmový? Cena je podobná, složení se liší
Obsah výživových látek mají kokosový a palmový cukr mírně rozdílný. Jejich použití je pestré a některé recepty již přímo počítají s těmito variantami sladidel. Kokosový cukr má svůj význam i pro diabetiky a při hubnutí.
Kateřina Čepelíková
6. 3. 2018
Knedlíky: jak z nich udělat zdravé jídlo bez zbytečných kalorií
Knedlíky – pro mnohé ztělesnění nezdravého jídla. Když se však podíváme na složení, zjistíme, že nic tak hrozného neobsahují, a pokud použijeme celozrnné pečivo a mouku, dokonce můžeme získat přílohu velmi vhodnou.
Veronika Pourová
5. 3. 2018
2 011
–
2 040
/
4 817
První strana
Předchozí strana
60
66
67
68
69
70
80
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji