největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Témata
»
Kvalita potravin
Kvalita potravin
481
–
510
/
643
První strana
Předchozí strana
14
15
16
17
18
19
20
Následující strana
Poslední strana
Po tofu a drůbeži v nelegální výrobně volně pobíhaly kočky
Aktualita
GALERIE – Jednoho výrobce vyhnala inspekce z nevyhovujících prostor už loni. Brzy se tam usadil jiný. A opět v příšerných podmínkách vyráběl potraviny.
Lenka Krbcová
29. 10. 2012
Počet nových komentářů
1
Kombinace „s cukrem a náhradním sladidlem“ je úplně nesmyslná
Obvykle se tváří jako lehké, zdravé a dietní. Bez kalorií, a přitom sladké. Je to ale něco za něco. Potraviny nadupané sladidly vedou k tomu, abychom se cpali – a ještě měli dobrý pocit.
Táňa Lišková
29. 10. 2012
Počet nových komentářů
8
Nenechte se napálit: krabí tyčinky jsou ve skutečnosti rybí
„Vy ale máte ráda kraba!“ pravila přátelská pokladní, když markovala nákup k tomuto článku. No, kraba… ani v jediném z výrobků na fotkách ho nenajdete. Nic, ani kousek.
Jana Poncarová
26. 10. 2012
Počet nových komentářů
23
Co nevíte o náplních do pečiva?
Co je základem alginátového ovoce? Ovoce? Ne, mořské řasy. Pokud je mák hořký, znamená to, že je žluklý? Buď, nebo jde o mák technický, který je nezdravý. A jak je to s ovocnými složkami?
Petr Havel
25. 10. 2012
Falešné hovězí bylo nasáklé barvou. Z Maďarska do ČR nesměřovalo
Aktualita
V posledních dnech se objevily zprávy o vepřovém mase, které se, patřičně obarvené, vydávalo za hovězí svíčkovou. Do českých obchodů se nedostalo, uklidňují veterináři.
Lenka Krbcová
24. 10. 2012
Pokud nebudou jasná pravidla, bude zákazník šizen
Aktualita
Nezávislá kontrolní organizace ukazuje na příkladu nedávného testu olivových olejů, jak důležitá jsou v potravinářství jasná pravidla a kontrola jejich dodržování.
Lenka Krbcová
12. 10. 2012
Levné potraviny: Nestlé i Unilever nasazují výrobky pro chudé Čechy
Aktualita
Server iDnes.cz přinesl informace o opatřeních, kterými velcí výrobci potravin reagují na „chudnutí Evropy“ včetně Česka. Levnější sladkosti a menší balení už nebudou doménou Asie.
Redakce
10. 10. 2012
Počet nových komentářů
4
Obaly potravin dostanou jednotnou tvář. Má to ale háček
Už nebudeme luštit hmotnost ani výživové údaje. Vše důležité bude na přední straně obalu potravin. Má to ale pár nedostatků. Třeba přesnou zemi původu v rámci EU se stále nedozvíte.
Kateřina Čepelíková
9. 10. 2012
Nákupu potravin přes internet zatím moc nevěříme
Aktualita
Kdyby nám před lety někdo tvrdil, že si jídlo kupuje přes internet, ťukali bychom si asi na čelo. Dnes už to tak nemyslitelné není, ale potraviny stále ještě kupujeme převážně jinde.
Redakce
4. 10. 2012
Další veřejné tajemství: Zvěřina v restauracích má pochybný původ
Bude načerno prodávaná zvěřina pokračováním kauzy metanol? Stejně jako u pančovaného alkoholu o tom všichni vědí a nikdo to neřeší. Maso není pod kontrolou, ani paraziti v něm.
Petr Havel
2. 10. 2012
Počet nových komentářů
7
„Jak dlouho budeme čekat, až potraviny začnou zabíjet jako metanol?“
Prezident výživových poradců ČR, Ivan Mach, zaslal serveru Vitalia.cz své vyjádření k prohibici i ke kvalitě potravin v českých obchodech. Zároveň vyzval stát k zodpovědnosti za nastalou situaci. Přečtěte si jeho plné znění. Čekat na další osudný omyl výrobců potravin? Už mi to nedá…Prý se podvodníci z pančovací mafie dopustili osudného omylu, a proto začali umírat lidé na otravu metanolem. Nevidím totiž zásadní rozdíl mezi podvody ve výrobě a prodeji potravin, jak zase potvrzuje nová zpráva…
Redakce
25. 9. 2012
Počet nových komentářů
15
Máme se bát ozařovaných potravin?
Ionizace potravin je nepřirozená radioaktivní technologie, ovšem podle oficiálních tvrzení bezpečná. Dokonce je prý vhodnější než tepelné ošetření potravin. Tak jednoznačné to ale není.
Petr Havel
25. 9. 2012
Počet nových komentářů
2
Inspekce je s farmářskými trhy jakžtakž spokojena
Farmářské trhy uspěly v kontrolách veterinářů. Přestože jim dříve vytýkali různá pochybení, ve velké většině případů je na trzích vše v pořádku, hodnotí SVS současný stav.
Redakce
11. 9. 2012
Kdo to kdy slyšel? Bio z Číny?
Na mnoha biopotravinách najdete nálepku: Made in China. Je kvalita srovnatelná s tuzemskými potravinami? A proč se k nám vůbec slunečnicová semínka vozí z Číny, když máme vlastní?
Kateřina Čepelíková
10. 9. 2012
Počet nových komentářů
9
Co ukrývají sáčky s černým čajem? Podle dTestu i stopy pesticidů
Analýzy časopisu dTest odhalily rezidua pesticidů v porcovaných černých čajích. V jednom případě došlo k závažnému překročení stanoveného maximálního limitu. Test se zaměřil i na zjištění úrovně kontaminace čajů rakovinotvornými polycyklickými aromatickými uhlovodíky. Podle zjištění časopisu dTest obsahuje 13 ze 17 testovaných značek černého čaje rezidua pesticidů. Ve výrobku Aro / Černý čaj porcovaný byla naměřena nadlimitní hodnota imidaclopridu. „Maximální evropský limit této látky užívané…
Redakce
7. 9. 2012
Počet nových komentářů
1
Éčko do pečiva se vyrábí z lidských vlasů nebo štětin prasat
Koblihy, chleba, rohlíky… se pečou, jak známo, z mouky. A do mouky se, jak už je méně známo, přidávají různé látky, které mají za úkol celý proces urychlit a zlevnit. Třeba L-cystein.
Rudolf Náprstek
6. 9. 2012
Počet nových komentářů
10
Pan „Chemie v jídle“: Jen dvanáct potravin se polepšilo
ROZHOVOR – Výrobci nahrazují cukr sladidly, bílou vodu zahustí škrobem a vydávají to za jogurt. Proč? Nejen to prozradí Rudolf Náprstek, zakladatel webů chemievjidle.cz a emulgatory.cz.
Kateřina Čepelíková
4. 9. 2012
Počet nových komentářů
13
Neznalost zákona neomlouvá - ani volební oranžádu či guláš
Jídlo a pití zdarma táhnou. Je celkem jedno, jestli lákají k akci na prodej super kastrolů nebo předvolební kampani. Politik vás může otrávit sliby i volebním gulášem nebo oranžádou.
Lenka Krbcová
3. 9. 2012
Počet nových komentářů
8
Příroda komplikuje výrobu potravin. Přírodně identické látky vyjdou levněji
Přírodní, nebo přírodně identický? V čem je rozdíl? Ve struktuře ani složení ne. Zato v ceně a chování ano. Příroda v potravinách totiž výrobce trochu zlobí. Mění chuť a kazí se.
Petr Havel
31. 8. 2012
Počet nových komentářů
9
Jsou všechny potraviny na pranýři právem?
Zatímco zákazníci si posílají odkazy na plesnivé chleby a prošlé párky, které se ocitly na stránkách webu pranýřujícího právě takové praktiky, dotčené obchody a výrobci se bouří.
Anna Příhodová
30. 8. 2012
Počet nových komentářů
4
Kolik institucí u nás vlastně kontroluje potraviny?
Situace v systému kontroly potravin v ČR je dosti nepřehledná. O některé komodity je tahanice, naopak v zákulisí restaurací je ring volný. Kdo všechno hlídá kvalitu a podmínky výroby?
Petr Havel
29. 8. 2012
Počet nových komentářů
4
Rozpečené versus čerstvé pečivo. Které je lepší?
Jdeme ve šlépějích novelizované vyhlášky o pečivu a u těch nejpovolanějších zjišťujeme, jaký je rozdíl mezi rozpeky a čerstvým pečivem. Různé odpovědi na jednu otázku vás zaskočí.
Kateřina Čepelíková
27. 8. 2012
Počet nových komentářů
25
Čím se barví potraviny?
Jíme i očima, a tak se barví a barví. Hlavně malé děti si na barevné dobroty potrpí. Přitom syntetická potravinářská barviva představují riziko zejména pro ně.
Petr Havel
24. 8. 2012
Počet nových komentářů
2
Tyhle medy nebrat, jsou šizené
GALERIE – Stejně jako jiné potraviny, také med podléhá veterinárním a potravinářským kontrolám. A stejně jako v jinde, i tady se šidí. Podívejte se, na které výrobce si dát pozor.
Redakce
21. 8. 2012
Počet nových komentářů
3
Potravinynapranyri.cz pod lupou. Kdo má nejvíce nálezů špatných potravin?
Na webu Potravinynapranyri.cz se již objevilo 431 nálezů nevyhovujících potravin. Server Podnikatel.cz zmapoval, které obchodní řetězce a země se na tom podílejí nejvíce. Již více než měsíc funguje server Potravinynapranyri.cz, na kterém Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) informuje o svých nálezech nevyhovujících potravin. Celkově se v současnosti na serveru nachází více než 430 nálezů. Přestože enormní zájem o něj již opadl, denně ho stále navštěvují tisíce lidí a dalších 10…
Redakce
21. 8. 2012
Falšování potravin: možné je všechno. I zázraky
Zapomeňte na zkostnatělé představy. Vaječné těstoviny bez vajec, ryby bez masa, tvarohová buchta bez tvarohu… všechno jde. Dokud vás při tom nechytí.
Lenka Krbcová
21. 8. 2012
Počet nových komentářů
5
Pět důvodů, proč nakupovat lokální potraviny
Lokální potraviny jsou mantrou všech, kdo se zajímají o kvalitní a dobré jídlo. Cena by neměla být jediné, co rozhoduje o našem nákupu, říká majitel prodejny „s opravdovým jídlem“.
Redakce
20. 8. 2012
Počet nových komentářů
8
Podpora lokálních potravin v řetězcích je žádoucí. Rozhodne spotřebitel
Nebudeme si lhát do kapsy – většina lidí nakupuje většinu potravin v supermarketech. V zahraničí je běžné, že i tam najdou lokální produkty. U nás o to usiluje projekt Z našeho kraje.
Petr Havel
17. 8. 2012
Počet nových komentářů
6
I jako vtip je to špatné: Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem?
I Kozina by se… tomu smál. Tak hodnotí poněkud kuriózní nález veterinární inspekce. Chodská pomazánka s lososem a olivovým olejem? Že by další chodská specialita, kromě chodských koláčů a dudáckých slavností? Zřejmě nikoli, jde o tavený výrobek, balení typu „buřtík“ o váze 100 g, ze kterého se zmíněná dobrota vytlačuje.
Redakce
10. 8. 2012
Počet nových komentářů
1
Káva se nastavuje cereáliemi a slupkami, kakao skořápkami a čaj cukrem
Falšuje se všechno, tak proč by potraviny měly být výjimkou. Nejsou. Nepoctiví výrobci a prodejci si mastí kapsu a vy jste v lepším případě poškozeni na kvalitě, v horším na zdraví.
Lenka Krbcová
9. 8. 2012
Počet nových komentářů
5
481
–
510
/
643
První strana
Předchozí strana
14
15
16
17
18
19
20
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Dieta
Dítě
Farmářské trhy
Hubnutí
jídlo
Kvalita potravin
Psychologie
Vztahy
Zdravá výživa
zdraví
Všechny témata
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji