největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
4 351
–
4 380
/
4 816
První strana
Předchozí strana
140
144
145
146
147
148
150
Následující strana
Poslední strana
Margaríny mají do umělé hmoty asi tak daleko jako tuha k diamantu
Za svou negativní image vděčí margaríny jednak počátku minulého století a tehdejším technologiím. Pověst jim ale kazí i dodnes opakované nesmysly. Třeba že Rama je z 99,99 % plast…
Petr Havel
21. 3. 2012
Počet nových komentářů
19
Potravinami zbytečně plýtváme. Neumíme s nimi zacházet a kupujeme jich moc
Jediný člověk vyspělé země znehodnotí průměrně až 115 kilo potravin ročně jen špatným zpracováním, plýtváním nebo používáním nevhodných obalů. Vyhazujete často jídlo?
Redakce
20. 3. 2012
Počet nových komentářů
1
Farmářské trhy na tento týden: začíná Kulaťák i další místa
Návštěvníci farmářských trhů v Praze, kteří čekali na zahájení populárních trhů na Kulaťáku, se mohou těšit na sobotu! Otvírají i další trhy a to po celé ČR. Podívejte se kde.
Lenka Krbcová
19. 3. 2012
Máme se bát hovězího z Ameriky?
Po letech končí blokace hovězího z USA pro evropský trh, přestože v některých chovech používají růstové hormony. Takové maso k nám ale nesmí, v praxi půjde především o maso na steaky.
Petr Havel
16. 3. 2012
Počet nových komentářů
23
Je třeba se bát plísní v biopotravinách? Studie dokázala, že ne
Jsou biopotraviny zdravé, protože neobsahují zbytky hnojiv, nebo naopak rizikové kvůli obsahu mykotoxinů? Nová studie z Norska dokazuje, že obavy z bio jídla jsou naprosto zbytečné.
Redakce
15. 3. 2012
Čtvrt miliónu kuřat denně. Lze při takovém množství zachovat kvalitu?
ROZHOVOR – Umíte si představit čtvrt miliónu kuřat? Tolik se zpracuje ve Vodňanské drůbeži. Každý den. „Zákazníci začínají více důvěřovat české produkci,“ říká ředitel Milan Říha.
Lenka Krbcová
15. 3. 2012
Počet nových komentářů
2
Hledejte spojení "čerstvé máslo", vyhnete se mraženému výrobku
Po vajíčkách berou vědci na milost i máslo – škodí méně než nekvalitní rostlinné tuky. Ale klíčová je ona kvalita. Máslo, které hibernovalo v mrazáku, rychleji podléhá zkáze a žlukne.
Petr Havel
14. 3. 2012
Počet nových komentářů
3
Levné potraviny mizí z regálů nejrychleji
ROZHOVOR – „Dokud budeme kupovat šunty, tak se budou vyrábět,“ říká Ctibor Perlín. Novináře pak kritizuje za to, že média plní katastrofickými zprávami o kvalitě potravin na českém trhu.
Olga Myslivečková
13. 3. 2012
Počet nových komentářů
45
Farmářské trhy: začínají nové i "staronové"
Nové i již tradiční farmářské trhy se rozjíždějí, přibývají také prodejny, v nichž farmářský sortiment najdete po celý týden, po celý rok. Už otevřeli na vašem oblíbeném trhu?
Lenka Krbcová
12. 3. 2012
Které květiny se dají jíst?
Zatímco nad salátem z lístků rukoly nebo polníčku už se nikdo nepozastaví, jedlé květiny jsou pořád exotika. Mají kytky vůbec nějakou chuť? Kde se dají použít a čemu se vyhnout?
Anna Příhodová
12. 3. 2012
Počet nových komentářů
3
Tři pravidla pro nákup dobré šunky
Na pultech prodejen i na trzích můžeme najít celou plejádu šunek. Jak si v tak širokém spektru vybrat opravdu kvalitní výrobek? Odborník nabízí základní vodítka pro výběr dobré šunky.
Redakce
9. 3. 2012
Počet nových komentářů
11
Špekáčková vyhláška garantuje podíl masa. Ale jen v českých uzeninách
To na snímku vlevo je špekáček hodný svého jména podle tuzemské legislativy. To vpravo je „takyšpekáček“. Obsahuje sóju a barviva a špekáček se mu říkat nesmí. Pokud je ovšem český.
Petr Havel
9. 3. 2012
Počet nových komentářů
2
Pět typů strávníků – nejméně je otesánků a věčných dietářů
Gurmán, otesánek, stravovací pragmatik, věčný dietář a vyrovnaný strávník. Do těchto pěti kategorií rozdělili strávníky autoři průzkumu a zmapovali jejich návyky. Poznali byste se taky?
Redakce
8. 3. 2012
Celozrnné pečivo, nebo jen obarvené? Jak se to dá poznat
Kupujete si celozrnné pečivo, protože ho považujete za zdravější a navíc vám víc chutná? A poznáte ho vůbec? Ne všechno, co se za něj vydává, by se tak skutečně dalo označit.
Anna Příhodová
7. 3. 2012
Počet nových komentářů
17
Červené maso bychom měli péct při nízkých teplotách. Bude lepší a zdravější
Péct či smažit maso dlouho a za vysokých teplot vede k tomu, že si v jídle zbytečně vyrábíme rakovinotvorné látky. Dokazuje to nová práce ze Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity.
Redakce
6. 3. 2012
Které diety jsou podle lékařů nebezpečné?
Některé diety jsou účinné, jiné sice nesmyslné, ale celkem neškodné. A pak takové, před kterými odborníci varují. Paleodieta, Čínská studie a Atkinsova dieta prý mohou i ublížit.
Lenka Krbcová
6. 3. 2012
Počet nových komentářů
15
Farmářské trhy - novinky a změny v Praze
Sezóna trhů se rozjíždí a s ní přichází řada změn: Jiřák, Kubáň, Tylák, náměstí Republiky… Podívejte se na novinky z hlavního města a vyberte si v přehledu farmářských trhů z celé ČR.
Redakce
5. 3. 2012
Počet nových komentářů
1
Nedostatek vajec nehrozí a jejich ceny postupně poklesnou
Nepříjemné rozčarování zažívají spotřebitelé nejen v České republice, ale v celé EU. Vejce poměrně výrazně podražila a v regálech některých obchodů navíc někdy zcela chybí. Proč?
Petr Havel
5. 3. 2012
Počet nových komentářů
8
Kupujete výrobky se značkou obchodních řetězců?
Supermarkety lákají zákazníky mimo jiné na své vlastní značky. Proč ne, musíte však vědět, co se za tím skrývá. Tzv. privátky, privátní značky, totiž mohou znamenat ledacos.
Anna Příhodová
2. 3. 2012
Počet nových komentářů
10
Člověk má být zdravý, bohatý a šťastný. Jak to souvisí s jídlem?
„Kdyby mi chyběl řízek, nebyla by to správná cesta,“ říká vitariánka Anna Hýžová v rozhovoru o jídle, který nakonec jen o jídle není. Spíš o hledání cesty, na které vám bude dobře.
Lenka Krbcová
1. 3. 2012
Počet nových komentářů
35
Fritování bez tuku? Ne tak docela
Fritovací hrnce, které potřebují k osmažení minimum oleje, jsou hit. Jenže příznivci smaženého jídla musí být výsledkem nutně trochu zklamaní. Ani délka přípravy nepotěší.
Anna Příhodová
29. 2. 2012
Počet nových komentářů
1
Třetina teplého čerstvého pečiva se tak jen tváří
Teplé pečivo krásně voní i chutná. Jak je možné, že se z něj brzy stane nedobrá gumová věc? Protože často nejde o čerstvý rohlík, ale zmrazený a třeba po měsících dopečený výrobek.
Anna Příhodová
28. 2. 2012
Počet nových komentářů
2
Další potraviny s falšovaným datem spotřeby: Billa, Kaufland, Tesco
Na balených uzeninách a sýrech prodejci „upravili“ etikety, nevyprodané nakrájené salámy prodávali v rozporu s předpisy i další den. Inspekce zveřejnila aktuální přehled hříšníků.
Redakce
27. 2. 2012
Počet nových komentářů
3
Tavený sýr není směs rozpuštěných starých sýrů aneb mýty o taveňácích
Také si myslíte, že tavené sýry jsou roztavenou směskou starých zbytků nejrůznějších druhů sýrů a závadných sýrů? Nebo že jsou nezdravé kvůli procentu éček? Je to pravda, nebo ne?
Redakce
24. 2. 2012
Počet nových komentářů
10
Párek, který neobsahuje maso? Klidně
Až si půjdete koupit párky nebo špekáčky, ptejte se, zda v nich je maso. Zdá se vám to přehnané? Není. Naše legislativa sice určuje složení, jenže někteří výrobci dobře vědí, jak na to.
Anna Příhodová
24. 2. 2012
Počet nových komentářů
23
Lidl prodává "pravou českou zabijačku" z Německa
Drzost některých obchodních řetězců nezná mezí: coby pravou českou zabijačku prodávají i tlačenku z Německa. Další řetězec zase pod vlajkou České republiky prodává salámy či chleba.
Redakce
23. 2. 2012
Počet nových komentářů
8
Jíst pomalu? Ano. Ale organizovat se kvůli tomu?
Když před několika lety vzniklo hnutí Slow Food neboli Pomalé jídlo jako protipól rychlého občerstvení – fast foodu, znělo to dobře. Jenže se to nějak zvrtlo.
Anna Příhodová
23. 2. 2012
Počet nových komentářů
3
Vaření v páře: všechny přístroje v testu obstály
Časopis dTest vyzkoušel parní hrnce i parní trouby a doporučuje: Vařte v páře! Jídlo se nepřipálí, nerozvaří ani nedochází k přenosu pachu mezi jednotlivými potravinami.
Redakce
22. 2. 2012
Počet nových komentářů
2
Test chlebů – už druhý den jsou některé na vyhození
Taky vás tak naštve, když si koupíte chleba a druhý den se nedá jíst, protože je plesnivý? Rozhodli jsme se vyzkoušet, jak dlouho vydrží různé druhy a za různých podmínek. Podívejte se.
Kateřina Kolářová
22. 2. 2012
Počet nových komentářů
59
Kvalitní chleba nemůže stát 9,90, říká pekař
ROZHOVOR – Pekař Jan Mervart ze známého Mervartova pekařství vysvětluje, proč se chleba do supermarketů musí šidit, jak dlouho by měl správný bochník vydržet a jak ho skladovat.
Kateřina Kolářová
22. 2. 2012
Počet nových komentářů
51
4 351
–
4 380
/
4 816
První strana
Předchozí strana
140
144
145
146
147
148
150
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji