Hlavní navigace
největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Přihlásit
Zůstat přihlášen
Registrovat
Zapomenuté
heslo
nebo
jméno
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
4 411
–
4 440
/
4 778
První strana
Předchozí strana
140
146
147
148
149
150
160
Následující strana
Poslední strana
Farmářské trhy pokračují i v prosinci
Předvánoční nálada panuje i na farmářských trzích. Koupíte tu dekorace a drobné dárky, vánoční pečivo a cukroví i domácí zabijačkové speciality.
Lenka Krbcová
5. 12. 2011
Kde končí nebezpečné potraviny?
Nemine týden, aby se člověk nedozvěděl, že inspektoři zadrželi nebezpečné jídlo: s hliníkem, červy, botulotoxinem… Jak se zboží vůbec dostane pod lupu inspektorů a co se s ním stane?
Kateřina Kolářová
29. 11. 2011
Počet nových komentářů
2
Med se nesmí zahřívat - jeden z rozšířených mýtů
Jak poznat med, který není pouhým sladidlem? Souvisí barva medu s jeho kvalitou? Může se med zkazit? Která z rozšířených tvrzení o medu platí, a která ne?
Anna Příhodová
29. 11. 2011
Počet nových komentářů
7
Budoucnost farmářských trhů na Kubáni a ve Varech je pro rok 2012 nejistá
Farmářské trhy se staly letošním fenoménem. Přesto někteří pořadatelé – a to oblíbených a dobře hodnocených trhů – nevědí, zda budou moci pokračovat i na jaře.
Lenka Krbcová
28. 11. 2011
Počet nových komentářů
1
Chcete vědět, co jíte? Značení je povinné jen u některých potravin
Značení GDA poskytuje informaci o obsahu energie a živin. Není ale zatím povinné a v oblasti značení panuje zmatek a obcházení pravidel. Proč cpát zákazníkům pod nos, co si kupují…
Anna Příhodová
28. 11. 2011
Ocet vyjde na pár korun i na tisíce
Jablečný ocet, vinný ocet, balsamico, ovocný… Nejobyčejnější kvasný ocet pořídíte do desetikoruny, archivní balsamico vyjde i na tisíce. Jaký se k čemu hodí a proč nebrat syntetiku?
Richard Gilík
25. 11. 2011
Počet nových komentářů
6
Rybí prsty obsahují strouhanku, mouku, škrob a olej
Z čeho se skládají dětmi oblíbené rybí prsty? S rybami bohužel nemají moc společného. Masa je v řadě z nich tak málo, že je Státní veterinární správa přikázala stáhnout z prodeje.
Redakce
24. 11. 2011
Počet nových komentářů
26
Umami - chuť glutamátu maskuje jídlo, které žádnou chuť nemá
Asijská kuchyně přinesla světu novou, tzv. pátou chuť umami. Mnoha lidem ale také bolesti hlavy, protože jim vadí přemíra glutamátu sodného. Navíc často jde jen o levný kuchařský trik.
Anna Příhodová
24. 11. 2011
Počet nových komentářů
25
Místo potravin kupujeme iluzi a vzduch – které obaly jsou nejvíc "nafouknuté"?
Čím větší obal, tím nápadnější, tím víc místa pro obchodní sdělení a hlavně – véééliká krabice budí zdání, že si zákazník za své peníze odnáší hóóódně jídla. Jenže obal není obsah.
Lenka Krbcová
23. 11. 2011
Počet nových komentářů
7
Perník získal jméno po pepři, v dnešním perníku ho ale nenajdete
Podle starých receptur patřilo do perníku, původně peprníku, tolik pepře, že by byl pro nás dnes těžko poživatelný. Také těsto se nechává odležet jen několik dní, namísto desítek let.
Richard Gilík
22. 11. 2011
Počet nových komentářů
5
Farmářské trhy ubývají, ale pořád jich je dost
Na trzích se sice mění sortiment, ale zájemci o čerstvé lokální produkty si stále přijdou na své. Jen na sobotu u nás najdete pětadvacet tipů. A pozor – začínají zabíjačky!
Lenka Krbcová
21. 11. 2011
Zdražování potravin: Bude se šetřit na surovinách?
Recept řetězců na vyšší sazbu DPH bez ztráty květinky? Tlak na dodavatele k zlevnění potravin. Jenže výrobci tvrdí, že zlevnit už není kde. Leda že by… se použila nějaká ta náhražka.
Lenka Krbcová
21. 11. 2011
Počet nových komentářů
19
Bílý, nebo hnědý? Vyznejte se v cukru
Cukr pořád zůstává cukrem a má mnohem víc energie, než kolik člověk běžně potřebuje. S jeho spotřebou bychom to neměli přehánět, ať si vybereme jakýkoli druh. Jak se v nich vyznat?
Anna Příhodová
18. 11. 2011
Počet nových komentářů
40
Vědci berou tučné sýry na milost
Sýry jsou pro zdraví člověka lepší než máslo. A to i ty tučné. Ukázal to čerstvý výzkum dánských vědců. To znamená, že i lidé s vysokým cholesterolem se už nemusí sýrům vyhýbat.
Redakce
17. 11. 2011
Hosté by měli být na nás kuchaře nároční a nespokojit se s blafy
ROZHOVOR – Češi raději jedou luxusním autem do levné restaurace, ne jako jinde i špatným autem za kvalitním jídlem. Můžeme za to my, profesionálové, říká šéfkuchař Martin Jiskra.
Lenka Krbcová
17. 11. 2011
Počet nových komentářů
4
Polotovary a konvenience, největší (ne)přítel člověka?
„Profesionály“, kteří nám ukvrdlají polívku a brkaši z pytlíku, bychom nejraději taky semleli na jemno a vyhodili po vzoru „šéfa“ do smetí. Co všechno patří mezi „pohodlné potraviny“?
Lenka Krbcová
16. 11. 2011
Počet nových komentářů
8
Středomořská strava místo pivo-vepřo-knedlo-zela
Gurmáni i lékaři jsou zajedno – středomořská strava nám dělá dobře. Pozitivní výsledky se dostavují už po dvou měsících, a navíc – Evropan si na ni dobře zvyká.
Richard Gilík
16. 11. 2011
Počet nových komentářů
9
Životopis mého kuřete: „život a smrt“ drůbeže ze dvora
ROZHOVOR – Taky máte plné zuby kuřat z hypermarketu, divné beztvaré hmoty bez chuti, zato se zápachem? Variantou je tzv. selská drůbež. Jak a v čem se liší od svých neduživých bratříčků?
Lenka Krbcová
15. 11. 2011
Počet nových komentářů
8
Farmářské trhy se pomalu chystají na Vánoce
Ledaskde už trhy pro letošek končí, jinde více či méně plynule přejdou k trhům vánočním. Už teď ale můžete začít objednávat vánoční cukroví „jako od maminky“!
Lenka Krbcová
14. 11. 2011
Místo kuřete kupujete jen živočišnou bílkovinu
Chovatel o problémech velkochovů: Nejdůležitější je cena. Vše ostatní, včetně zdraví konzumentů, kvality potravin a kvality života zvířat určených k lidské spotřebě, musí jít stranou.
Jiří Vacek
14. 11. 2011
Počet nových komentářů
40
Dietou k tloustnutí – co tropí matky, přebírají dcery
„Od sedmi let pořádně nejím. Poradila mi to máma.“ Ženy, které se snaží zhubnout, jsou schopné ledasčeho. Hladoví, do úmoru cvičí. Své dospívající dcery by z toho měly vynechat.
Anna Příhodová
11. 11. 2011
Počet nových komentářů
4
Školní jídelny mají podle ombudsmana vycházet vstříc dietám dětí
Jste vegetariáni? Nebo má vaše dítě bezlepkovou dietu či je cukrovkář? Školní jídelny sice nemusí vařit pro jednoho strávníka speciální stravu, ale musí mu vyjít vstříc jinak.
Redakce
10. 11. 2011
Které jídlo je děsivější? Ovčí vnitřnosti, nebo burger s pubickými chlupy?
„Odporná“ krajová jídla se stávají atrakcí pro turisty. Je libo racka, hnijící žraločí ocas, nebo ovčí oko? Proč se nám hnusí? Jsou tyhle pokrmy vážně děsivější než náš běžný oběd?
Richard Gilík
10. 11. 2011
Počet nových komentářů
15
Hubnutí a dia potraviny? To není dobrá kombinace
Často se to plete – bez cukru, bez přidaného cukru. Dia potraviny a potraviny pro diabetiky. Dia neznamená dietní a obvykle ani bez cukru.
Anna Příhodová
9. 11. 2011
Počet nových komentářů
1
Pekelná česká kuchyně: hlavně že je toho hodně, rychle a levně
Češi doma nevaří ani dobře, ani levně, ale „jakože dobře z nekvalitních, jakože levných surovin“. „Čvachtáme“ si nad „babicárnami“ z Mimibazaru a vzýváme božské trio: tatarku, Vegetu, kečup.
Martin Malý
8. 11. 2011
Počet nových komentářů
126
Farmářské trhy: tentokrát i víno, husy, zabijačka
V pátek přijíždí Martin (možná na bílém koni), a tak si tento týden na trzích kromě běžné nabídky pochutnáte na Svatomartinském víně, pečených husách i zabijačkových specialitách…
Lenka Krbcová
7. 11. 2011
Light potraviny svádějí k větší konzumaci
Co byste měli vědět o light potravinách? Navzdory obecnému povědomí mohou hubnutí spíše zkomplikovat. Nejsou vhodné pro každého a navíc ne vždy znamená označení light nižší podíl tuku.
Anna Příhodová
4. 11. 2011
Počet nových komentářů
3
Loga na potravinách: Průvodce zmateného spotřebitele
Pokud si všímáte obalů potravin, jistě jste zaznamenali nejrůznější loga, kterými se výrobky často pyšní. Co znamenají? Jsou skutečně zárukou kvality? Původu? Vůbec něčeho?
Lenka Krbcová
3. 11. 2011
Počet nových komentářů
31
Nejčastější mýty o jogurtech
Jak to, že se dlouho nekazí? Musí v něm být éčka? Jaké mléčné výrobky mohou jíst lidé při intoleranci laktózy? Je sklo lepší než kelímek…? A vůbec – je ten dnešní jogurt vůbec jogurt?
Lenka Krbcová
2. 11. 2011
Počet nových komentářů
6
Půst ke zhubnutí nepomůže, naopak: způsobuje tloustnutí
Lepší je vyvážená dieta, kdy člověk občas vyjde vstříc svým chutím tak, že si dá třeba čtvereček čokolády. Ale půst coby metoda hubnutí nefunguje. Naopak. Lékaři varují: ztloustnete.
Redakce
1. 11. 2011
Počet nových komentářů
4
4 411
–
4 440
/
4 778
První strana
Předchozí strana
140
146
147
148
149
150
160
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
Komerční sdělení
Umělá inteligence mění díky OZP prevenci rakoviny kůže
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji