největší server o zdraví
Zdraví
Jídlo
Dieta
Psychologie
Testy
Nemoci
Podcast
Kalkulačky
Těhotenská kalkulačka
Ovulační kalkulačky
BMI kalkulačka
BMI kalkulačka pro ženy
BMI kalkulačka pro muže
Hledat
Vitalia.cz
»
Jídlo
»
Co jíst
Co jíst
3 361
–
3 390
/
4 817
První strana
Předchozí strana
110
111
112
113
114
115
120
Následující strana
Poslední strana
Test: 3 lovecké salámy zcela propadly
Test
Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 12 loveckých salámů z českých obchodů. Byly mezi nimi velké rozdíly – jak v obsahu masa či tuku, tak v chuti.
Redakce
4. 3. 2015
Počet nových komentářů
1
Pučálka – staročeský fast-food
Na jaře všechno klíčí… Klíčit může i jídlo na talíři. Pučálka je tradiční postní pokrm, navíc přímo nabitý vitamíny. Dřív ho prodávaly na ulici báby pučálnice.
Blanka Chocová
4. 3. 2015
Počet nových komentářů
1
Nepravá skořice obsahuje rizikový toxin. Která to je?
Byliny a koření z různých koutů planety se zásadně liší. Výrobci ale nemají povinnost původ uvádět. Například u skořice tak nepoznáte, kolik rizikového kumarinu obsahuje.
Petr Havel
3. 3. 2015
Počet nových komentářů
9
Dříve 197, dnes 7. Proč mizí cukrovary?
Cukr dnes považujeme za zcela běžnou součást naší spíže, což se o období před dvěma sty let říci nedá. Jaká je historie cukru a jak se daří nejstaršímu cukrovaru v Evropě?
Kateřina Čepelíková
2. 3. 2015
Počet nových komentářů
15
Syndrom čínské restaurace
Když dva popisují syndrom čínské restaurace, nemusí to být totéž. Aneb souvisí legendární „Čína“ ve Vodičkově ulici s boji v Pacifiku?
Tomáš Novák
27. 2. 2015
Počet nových komentářů
14
Jako na obrázku v kuchařce, že?
Říkali mi, že to zvládnu, i když jsem nikdy nevařil, nepekl a nesmažil. Podle návodu v kuchařce je to prý hračka. No, nevím…
Redakce
26. 2. 2015
Florentýna: Armáda dobrých kuchařů u nás nevzniká
Rozhovor
Má diplom z vysoké školy ekonomické, ale i výuční list z kuchařské školy. Proč se inženýrka vrhla do vaření? Prozradí ve velkém rozhovoru autorka čtyř úspěšných knih Jana Florentýna Zatloukalová.
Kateřina Čepelíková
26. 2. 2015
Počet nových komentářů
1
15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí
„Svačinky“ nebo jen takové to pojídání brambůrků či slaných buráků není zrovna tím nejlepším, co pro sebe můžeme udělat. Jak mlsat správně, aby naše tělo nebylo v permanentním šoku?
Kristina Vacková
25. 2. 2015
Počet nových komentářů
3
Do dveří lednice vejce nepatří
Vybrat vejce neznamená jen zkontrolovat celistvost skořápek. Nač si při výběru a uchování dát pozor?
Redakce
24. 2. 2015
Počet nových komentářů
8
Globalizace zavedla rohlík s kafem
Kde se vzaly potraviny z druhého konce světa, konzervy, sušené polévky, levný alkohol, automaty se sladkostmi nebo obyčejný rohlík s kávou na snídani? Kořeny moderní kuchyně leží v devatenáctém století.
Pavel Houser
24. 2. 2015
Počet nových komentářů
2
Farmářské trhy Kulaťák začínají
Galerie
Po zimní přestávce se na Vítězné náměstí opět vrací farmářské trhy. První trhy se konají v sobotu 7. března a začínají tradičně v 8 hodin. Najdete tu všechny své oblíbené pochoutky i nové dodavatele a zboží.
Redakce
23. 2. 2015
Dřív, než ho sníte…
Galerie
Jednou se v práci nudila – a výsledkem je kolekce zábavných banánů. Londýnská novinářka Elisa Roche začala tím, že z banánu ke svačině vytvořila unikátní kousek. Postupně přibývaly další. Tématem jsou převážně ikony showbyznysu, od žraloka z Čelistí po návrháře Karla Lagerfelda.
Redakce
23. 2. 2015
Dobrá zpráva: Farmářský trh Náplavka by měl zůstat na svém místě
Ještě před několika dny byl osud farmářských trhů na Rašínově nábřeží nejasný. Co se změnilo a proč měl být vůbec oblíbený farmářský trh odsunut jinam?
Eva Fryšarová
23. 2. 2015
Baby mangold je takový sladký špenát
Neznáme jeho chuť ani využití, proto v obchodě často saháme po osvědčeném ledovém salátu nebo rukole. A to si baby mangold nezaslouží, je příjemně nasládlý a nehodí se snad jen do dortu.
Redakce
20. 2. 2015
Počet nových komentářů
1
Hnědé máslo: umění přesného okamžiku
V předchozích dílech jsme si představili přepuštěné máslo a ghí. Dnes se podíváme na tzv. hnědé máslo, které je ve Francii nazýváno též oříškové máslo, pro svoji lahodnou příchuť.
Kristina Vacková
20. 2. 2015
Odpůrce GMO usvědčuje z omylu sama příroda
EU rozhodla ponechat na vůli členských zemí, zda na svém území zakáží pěstovat geneticky modifikované (GM) plodiny, které byly předtím schváleny pro komerční produkci či užití na úrovni EU.
Petr Havel
19. 2. 2015
Počet nových komentářů
65
Ghí a přepuštěné máslo: Podobné, ale ne identické
V první části seriálu jsme se seznámili s přepuštěným máslem. Dnes si představíme jeho indickou sestřenici, daleko starší ghí, máslo známé již z ajurvédy. A řekneme si něco o vztahu ghí a klasického másla.
Kristina Vacková
19. 2. 2015
Počet nových komentářů
5
Co si počít s avokádem a mangem?
Vzhledově jsou si dost podobné, ale chuťově jsou diametrálně odlišné. Jak mango a avokádo vybrat a k čemu použít?
Redakce
18. 2. 2015
Počet nových komentářů
3
Nejčastější nepochopení při výběru potravin
Češi chtějí nakupovat zdravěji, neví ale, jak na to. Nerozumí příliš informacím na obalech potravin nebo si je vykládají špatně.
Karolína Hlavatá
18. 2. 2015
Počet nových komentářů
24
Přepuštěné máslo se nepřepaluje
Přepuštěné máslo, ghee a hnědé máslo. Jsou mezi nimi rozdíly, ale všechna jsou dobrá.
Kristina Vacková
17. 2. 2015
Počet nových komentářů
13
Sladidlo stévie není takový zázrak, jak si mnozí myslí
V boji proti civilizačním nemocem a zejména obezitě se snaží výrobci potravin a nápojů stále častěji nahrazovat klasický řepný cukr alternativními sladidly. Mezi nimi pak v poslední době s přehledem vede stévie.
Petr Havel
16. 2. 2015
Počet nových komentářů
55
Restaurace nezvládají povinnost uvádět alergeny v jídle
Od 13. prosince loňského roku platí povinnost pro stravovací zařízení uvádět informaci o přítomnosti alergenů v jednotlivých pokrmech. V lednu provedli hygienici první kontroly.
Redakce
13. 2. 2015
Počet nových komentářů
21
Inzerát zněl zcela nevinně: Prodej brambor, zelí, masa
Aktualita
Inspektoři Státní veterinární správy se setkávají s ledasčím. I s tím, že maso se nabízí k prodeji načerno, bez jakékoli kontroly, v naprosto nepřijatelných podmínkách. Je to vyložený hazard, hodnotí SVS nákupy podobného typu.
Redakce
13. 2. 2015
Počet nových komentářů
7
Půst jako dieta, očista, nebo terapie?
Půst. Pro někoho představuje očistu organismu, jindy dietu vhodnou pro rychlé shození nadbytečných kil, pro jiného příležitost ke změně běžného režimu či cestu ke zdraví a vitalitě.
Magdalena Hanáčková
13. 2. 2015
Počet nových komentářů
3
„Rychlosušení“ salámů není na úkor kvality – naopak
„Nemožné ihned, zázraky do tří dnů,“ praví v nadsázce slogan. Svým způsobem ho lze vztáhnout také na unikátní technologii výroby ušlechtilých sušených salámů.
Petr Havel
12. 2. 2015
Počet nových komentářů
8
Pražská šunka chce být tradiční specialitou
Пражка шунка, Jamón de Praga, Prager Schinken, Prague Ham, Jambon de Prague… pod těmito názvy (a řadou dalších národních variací) chce být zapsána Pražská šunka coby zaručená tradiční specialita.
Redakce
11. 2. 2015
Počet nových komentářů
4
Celé jídlo je víc než součet jeho částí
Lidstvo je posedlé konkrétními živinami. Je ten tuk dobrý, nebo špatný? Je cukr skutečným zlem? Kolik sodíku je už příliš? Musím do sebe dostat víc bílkovin? Jenže strava není úloha z počtů.
Kristina Vacková
11. 2. 2015
Počet nových komentářů
1
7 světových top trendů pro zdravé stravování v roce 2015
S trendy v oblasti zdravé výživy je to stejné, jako s módou. Přicházejí a odcházejí. Podívejme se, jaké jídlo je momentálně „in“ v zahraničí, kde ho označují také jako „inteligentní jídlo“.
Kristina Vacková
10. 2. 2015
Citlivější přístroje odhalí nelegální používání pesticidů na polích
Aktualita
Odborníci hledají způsob, jak odhalovat nezákonné praktiky při používání přípravků k ochraně rostlin. Nyní představili novinku pro zjišťování pesticidů přímo na polích.
Redakce
9. 2. 2015
Další nechutná restaurace uzavřena
Galerie
Inspekce uzavřela bar a restauraci pro závažné hygienické nedostatky. Je to již několikátý případ od ledna, kdy se rozšířily kompetence SZPI i o provozovny společného stravování.
Redakce
6. 2. 2015
3 361
–
3 390
/
4 817
První strana
Předchozí strana
110
111
112
113
114
115
120
Následující strana
Poslední strana
Domácí lékař
Plicní embolie
Svrab (skabies)
Spálová angína
Pátá nemoc
Bolest na hrudi
Revmatoidní artritida
Vysoký krevní tlak (hypertenze)
Černý kašel (pertuse)
Růže (erysipel)
Agorafobie (strach z otevřených prostorů)
Všechny nemoci
PODCAST: Vycvičit se dá i bolest vystřelující ze zad do nohy
PODCAST
ČLÁNKY DO MAILU
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).
Povolit
Ne, děkuji